forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - d80 + Tokina 11-16 czy D7000 + Samyang 14?

janki - Nie 27 Mar, 2011
Temat postu: d80 + Tokina 11-16 czy D7000 + Samyang 14?
Hej,

Już prawie kupowałem Tokinę 11-16, gdy zdałem sobie sprawę, że za podobną kwotę mogę zamienić moje D80 na D7000, a zamiast Tokiny dokręcić znacznie tańszego Samyanga 14.

Co myślicie, będę miał więcej pożytku z lepszego obiektywu, czy z lepszego body?

Dotychczas wystarczała mi 50tka 1.8, ale w wielu przypadkach nie da się odsunąć od fotografowanego obiektu, więc nadszedł czas na UWA.

jaad75 - Nie 27 Mar, 2011

janki, w krajobrazach z pewnością będziesz miał więcej pożytku z Samyanga i D7000, chyba, że 14mm to dla Ciebie zdecydowanie za wąsko. W każdym razie prawie 3EV większego zakresu dynamicznego w całym zakresie czułości nie przebiją nawet kolory z CCD.
hijax_pl - Nie 27 Mar, 2011

janki, na Twoim miejscu brałbym D7k z Samyangiem 14mm :)
Sunders - Nie 27 Mar, 2011

Jeśli 14mm samyanga na DX nie jest dla Ciebie za wąsko i nie przeszkadza Ci większa dystorsja, to samyang będzie O.K.

BTW, ten wątek, to dobry przykład na to, jak opowieści i "dobre rady" typu "przede wszystkim jak najlepszy obiektyw", a potem dokup takie body na jakie Cię bedzie stać, mają się do rzeczywistości... :razz:

jaad75, o każdym wątku z cyklu "Pomagamy" można tak powiedzieć przecież ;)

hijax_pl, chodzi mi o to, co mówiłem już kilkakrotnie - rady z czasów analogowych mają się nijak do epoki cyfrowej. Body to równie ważny składnik obrazowania, jak obiektyw.

jaad75 napisał/a:
Body to równie ważny składnik obrazowania, jak obiektyw.
True. Choć IMHO (ciekawe kiedy to słowo uzna Rada Języka Polskiego ;) ) w sumie te czasy nastały, bo tak na prawdę to różnice między matrycami aktualnie produkowanych lustrzanek nie odbiegają tak znacząco od siebie. Coś a'la czasy kiedy ładowało się do aparatu Agfę czy Kodaka.
cybertoman - Nie 27 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
ciekawe kiedy to słowo uzna Rada Języka Polskiego
IMHO nigdy, gdyz nikt tak nie mowi.
janki - Nie 27 Mar, 2011

Wielkie dzięki za sugestie. Najbardziej chyba dało mi do myślenia zdanie pojawiające się w dwóch wypowiedziach: "chyba, że 14mm to dla Ciebie zdecydowanie za wąsko". I faktycznie doszedłem do wniosku, że do DX to wciąż trochę wąskie szkło.
W związku z powyższym zdecydowałem się na Tokinkę. A za parę miesięcy może uzbiera się brakujący grosz i wtedy zamienię D80 na D7000 i osiągnę pełnię szczęścia :)

janki napisał/a:
zamienię D80 na D7000 i osiągnę pełnię szczęścia

Mało prawdopodobne. :smile:

janki - Nie 27 Mar, 2011

Sunders napisał/a:
janki napisał/a:
zamienię D80 na D7000 i osiągnę pełnię szczęścia

Mało prawdopodobne. :smile:

jak już ją osiągnę, to przestanie mi się jako taka jawić, ale teraz mogę sobie cały czas wyobrażać, że tak właśnie będzie :)
Czy to nie piękne uczucie?

Marzyciel :mrgreen:
Bobby - Pon 28 Mar, 2011

Czasem dopiero wtedy kiedy juz osiagnelismy to czego tak dlugo bardzo pragnelismy, przekonujemy sie ze to nie tego pragnelismy...
maczetka - Pon 28 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
rady z czasów analogowych mają się nijak do epoki cyfrowej. Body to równie ważny składnik obrazowania, jak obiektyw.

wlasnie sobie dzisiaj rano przy kawce o tym myslalem... wnioski te same :-)

dr11 - Pon 28 Mar, 2011

Cena body to często mniej niż cena dobrego szkła. Zatem staje się tak, że raz kupione szkło nie będzie podlegać zmianie tak często, jak body. Z tego też względu kupno dobrego obiektywu jest czynnością bardziej przyszłościową i stabilną w czasie.
jaad75 - Pon 28 Mar, 2011

dr11, za żadne moje szkło nie zapłaciłem więcaj niż za body... :razz: I to zarówno w przypadku tego, jak i poprzedniego aparatu... :smile:
MC - Pon 28 Mar, 2011

Ja również :razz:
dr11 - Pon 28 Mar, 2011

jaad75, MC, to nie znaczy, że takich szkieł nie ma :)
Za 5D nowe dałem 5k. To chyba nieco rozjaśnia sprawę? ;)

MC - Pon 28 Mar, 2011

:smile:
Ależ to chyba nie jest negowane?

hijax_pl - Pon 28 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
za żadne moje szkło nie zapłaciłem więcaj niż za body... :razz: I to zarówno w przypadku tego, jak i poprzedniego aparatu... :smile:
I ja też tak mam :D
dr11 - Pon 28 Mar, 2011

No nie jest negowane. Ale mówicie w tonie, jakby to co napisałem to egzotyka.
Tymczasem parę razy stojąc przed możliwością zmiany puszki bądź zakupienia optyki wybierałem to drugie i z perspektywy czasu widzę, że wybór był słuszny w moim odczuciu :)

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 16:05 ]
hijax_pl napisał/a:
jaad75 napisał/a:
za żadne moje szkło nie zapłaciłem więcaj niż za body... :razz: I to zarówno w przypadku tego, jak i poprzedniego aparatu... :smile:
I ja też tak mam :D

http://www.ceneo.pl/1994973
http://www.ceneo.pl/68264

dr11 napisał/a:
Tymczasem parę razy stojąc przed możliwością zmiany puszki bądź zakupienia optyki wybierałem to drugie i z perspektywy czasu widzę, że wybór był słuszny w moim odczuciu :)
Ale ja mam już od dawna wszystkie szkła, których potrzebuję, a nawet parę takich, których tak naprawdę nie potrzebuję... Więcej dała mi zmiana body, niż dałoby mi dokupienie jeszcze nawet kilku obiektywów...
dr11 - Pon 28 Mar, 2011

jaad75, no to co innego. Ale te szkła z nikąd się nie wzięły, kiedyś je kupiłeś. A mogłeś zostać przy kitowym i zmieniać puszki :P
Sunders - Pon 28 Mar, 2011

dr11 napisał/a:
parę razy stojąc przed możliwością zmiany puszki bądź zakupienia optyki wybierałem to drugie i z perspektywy czasu widzę, że wybór był słuszny w moim odczuciu

Też mogę się pod tym podpisać :smile:

dr11 napisał/a:
A mogłeś zostać przy kitowym i zmieniać puszki :P
Nie miałem nigdy "kitowego" szkła. Kupowałem body only... :razz:

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 16:10 ]
A przepraszam, teraz mam - ciagle zapominam, że leży w pudełku po K-5... :smile:

dr11 - Pon 28 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
A przepraszam, teraz mam - ciagle zapominam, że leży w pudełku po K-5... :smile:
:D
Czas najwyższy zaopatrzyć się w stylowy kubek do kawy ;)

Dobra, już nie ciągnę OT. Jak się ma w miarę szklarnię, to zmiana body da dużo. Zanim to jednak nastąpi dużo więcej daje wymiana szkieł na lepsze ;) Ale i tak każdy będzie patrzył na decyzję przez pryzmat swoich potrzeb, umiejętności i zadowolenia :)

dr11 napisał/a:
Czas najwyższy zaopatrzyć się w stylowy kubek do kawy ;)
Myślisz, żeby przetestować uszczelnienia od środka?... :razz:
hijax_pl - Pon 28 Mar, 2011

dr11 napisał/a:

http://www.ceneo.pl/1994973
http://www.ceneo.pl/68264
No ale nie kupowałem tego sprzętu dziś i nie od ceneo. Patrząc na rachunki za szkło dałem o 300zł mniej niż za puszkę.... ;)
Bobby - Sro 30 Mar, 2011

dr11 napisal:
"Jak się ma w miarę szklarnię, to zmiana body da dużo. Zanim to jednak nastąpi dużo więcej daje wymiana szkieł na lepsze Ale i tak każdy będzie patrzył na decyzję przez pryzmat swoich potrzeb, umiejętności i zadowolenia"

I to jest jeden z najrozsadnieszych postow na forum. Niech wiec tak zostanie...

komor - Pią 01 Kwi, 2011

jaad75 napisał/a:
W każdym razie prawie 3EV większego zakresu dynamicznego w całym zakresie czułości nie przebiją nawet kolory z CCD.

Nie każdy musi fotografować krajobrazy w pełnym słońcu :P żeby potrzebować bezwzględnie wysokiego DR, natomiast posiadanie lub obiektywu UWA lub wybór między czymś o gorszym kontraście czy rozdzielczości a lepszą puszką moim zdaniem nie jest oczywisty i raczej też skłaniałbym się ku optyce. Przecież D80 to taki dobry aparat był, na pewno lepszy niż Canony z tego czasu, nie? :)
Kolory z CCD? Przecież to ponoć kwestia kalibracji, profilu, obróbki… :)

jaad75 - Pią 01 Kwi, 2011

komor napisał/a:
Nie każdy musi fotografować krajobrazy w pełnym słońcu :P żeby potrzebować bezwzględnie wysokiego DR
Karjobrazy to raczej własnie zwykle nie jest "pełne słońce", ale właśnie światłocień i kontrasty...
komor napisał/a:
i raczej też skłaniałbym się ku optyce
Akurat Samyang 14/2.8, to jest całkiem dobry optycznie obiektyw.
komor napisał/a:
Przecież D80 to taki dobry aparat był, na pewno lepszy niż Canony z tego czasu, nie? :)
Ta matryca napewno obrazowała lepiej niż ówczesne CMOS-y Canona. A już zwłaszcza gdy potrzeba bylo szczegółów np. w listowiu, a nie zielonego masła... :razz:
komor napisał/a:
Kolory z CCD? Przecież to ponoć kwestia kalibracji, profilu, obróbki… :)
Owszem, aczkolwiek przez "kolory" określiłem tu raczej całość obrazowania CCD, od kolorów po mikrokontrast i specyficzny "look", który w przypadku CMOS-ów już jest jednak inny, choć znacznie lepszy niż jeszcze parę lat temu (również u Canona, żeby nie było :smile: ). Można osiągnąć podobną kolorystykę bez większego problemu, natomiast trzeba się postarać, żeby obrobić obrazki z CMOS-a tak by wyglądały podobnie jak wykonane w takich samych warunkach na CCD, albo po prostu przyzwyczaić się do nowego...