forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - uniwersalny zoom do Sony Alpha 200

posciu - Nie 27 Mar, 2011
Temat postu: uniwersalny zoom do Sony Alpha 200
Od trzech lat posiadam aparat Sony Alpha 200 i niedawno zajechałem podstawowego kita 18-75. (destrukcji uległ pierścień ostrzenia - jak to bywa w systemie Sony Alpha). Zastanawiam się nad zakupem nowego obiektywu gdyż naprawa jest raczej nie opłacalna.
Jestem amatorem, który pasjonuje się fotografią i niekiedy występuje jako drugi fotograf na ślubach. Chcę zainwestować coś z dobrym światłem gdyż mam świadomość, że światło w uszkodzonym obiektywie strasznie mnie ograniczało mimo posiadania lampy zewnętrznej HVL-42.
Mam na oku dwa nowe obiektywy w kwocie ok 1200zł:
-Sigma 18-50 mm f/2.8 DC EX ASP IF
-TAMRON 17-50 f/2.8 SP AF XR Di II LD ASL IF.

Wiem, że mogę przeczytać sobie testy tych obiektywów ale interesuje mnie zdanie użytkowników, którzy mieli w rękach te obiektywy lub mają wyrobione zdanie na temat współpracy Sony-Sigma lub Sony-Tamron. Jeszcze jedno czy któryś z tych obiektywów mają metalowe pierścienie ostrzenia?

snpaulina - Nie 27 Mar, 2011

Nie ma co się pchać w tę sigmę moim zdaniem, pod względem jakości obrazu jest optycznie w tyle za tamroem. Tamiego mam i polecam, spisuje się doskonale, przy świetle 2,8 na skrajnych ogniskowych jest bardzo dobrze, zarówno ostrość jak i kolory. Zarówno w sigmie jak i tamronie trzeba wybierać z kilku egzemplarzy.
Pozdrawiam.

MC - Nie 27 Mar, 2011

posciu napisał/a:
destrukcji uległ pierścień ostrzenia - jak to bywa w systemie Sony Alpha

Na jakiej podstawie wnosisz?

Co do pytania, to Paulina wie co pisze. Warto wziąć Tamrona.