|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Co to za luneta
Bogdan200012 - Nie 27 Mar, 2011 Temat postu: Co to za luneta Witam.
Mam okazję kupić za 150 zł używaną lunetę 15-45X60, sprzedawca twierdzi że jest wyprodukowana przez firmę MEADE (na obudowie nie ma żadnych napisów).
Nie mogę nic znaleźć na jej temat w internecie, dlatego proszę was o potwierdzenie czy ona jest firmy MEADE i czy warto ją kupić.
Poniżej zdjęcia
Dawid1984 - Nie 27 Mar, 2011
Wygląda na Model Meade Redtail ,ale czy to orginal pojęcia nie mam bo znalazłem tylko coś takiego i tu są większe lunety Meade http://www.astrozakupy.pl...ADE_REDTAIL.pdf
Czy warto moim zdaniem nie ,choć zaznaczam ze nie patrzyłem przez to ,lepiej zainwestować w lepsza lornetkę.Z tanich Lunet z tego co się orientuje to coś minimum Celestrona jest do przyjęcia.
Bogdan200012 - Pon 28 Mar, 2011
Sprzedający się pomylił i parametry lunety to 15-45x65 czyli wydaje się że to ta http://www.adorama.com/ca...isc&sku=MDR65SS tylko zastanawia mnie okular zamocowany pod innym kontem.
Luneta jest bardzo dobrze wykonana i wygląda na oryginał.
Abs - Pon 28 Mar, 2011
Wszystko wskazuje na to że masz rację. Kątem okularu nie ma się co przejmować gdyż normą jest, że firmy wypuszczają na rynek dwa typy - lunetę prostą i kątową. Kupno sprzętu używanego niesie za sobą pewne ryzyko - dobrze jest dogadać się ze sprzedającym o możliwej opcji zwrotu na wypadek ewentualnych wad optycznych będących wynikiem uszkodzeń. Natomiast tutaj chyba warto zaryzykować.
Jednak zdecyduję się na zakup.
Mam jeszcze jedno pytanie tzn. ile taka używana luneta może być warta (stan idealny bez statywu).
Dawid1984 - Pon 28 Mar, 2011
Abs napisał/a: | Kupno sprzętu używanego niesie za sobą pewne ryzyko - dobrze jest dogadać się ze sprzedającym o możliwej opcji zwrotu na wypadek ewentualnych wad optycznych będących wynikiem uszkodzeń. Natomiast tutaj chyba warto zaryzykować. | Najlepiej sprawdzić osobiście o ile się da .
Bogdan200012 napisał/a: | Jednak zdecyduję się na zakup. | Ja jednak bym chyba wolał kupić coś z celestrona ,sporo osób używa i chwali sobie jak za takie pieniądze.Jestem zwolennikiem zakupów raz a dobrze ,po co za miesiąc wymieniać na coś innego .Wiadomo za te pieniądze to cudów nie będzie nawet w Celestronie ale wydaje mi się to pewniejszy zakup.
Abs - Pon 28 Mar, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | Jednak zdecyduję się na zakup.
Mam jeszcze jedno pytanie tzn. ile taka używana luneta może być warta (stan idealny bez statywu). |
Nie znam się na rynku wtórnym ale jeśli sprzęt nie ma ukrytych wad to z pewnością 150zł nie jest sumą, którą byś przepłacał. Koszt nowej, mam nadzieję, że podobnej lunety tej firmy http://www.meade.de/en/pr...fac4826bdc38fa0
Tańsze, nowe produkty (nie Meade) o podobnych parametrach zaczynają się gdzieś od 350zł.
Luneta będzie wykorzystywana tylko amatorsko od czasu do czasu także powinna mi wystarczyć.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Dawid1984 - Pon 28 Mar, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | Luneta będzie wykorzystywana tylko amatorsko od czasu do czasu także powinna mi wystarczyć. | Jak tak to oki Ty tu rządzisz ,pozdrawiam
Bogdan200012 - Pią 08 Kwi, 2011
Witam.
Po zakupie powyższej lunety postanowiłem podzielić się z forumowiczami pierwszymi wrażeniami.
A więc luneta wykonana bardzo dobrze (wewnątrz utwardzane aluminium, na wierzchu tworzywo) dzięki temu waży tylko 800g.
Pokrętło regulacji ostrości obraca się z przyjemnym oporem, osłona na obiektywie także wysuwa się bez większych oporów.
To tyle o wyglądzie, teraz o właściwościach optycznych.
Lunetę wyposażono w pryzmaty Bak 4/Porro dzięki temu obraz jest jasny, kontrastowy a odwzorowanie barw poprawne.
Niestety na bokach pola widzenia widoczne jest minimalne rozmycie obrazu.
Luneta ostrzy poprawnie do powiększenia 40X, powyżej obraz nie jest już tak samo ostry.
Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia.
Pomimo tych wad jestem zadowolony z zakupu.
Dawid1984 - Pią 08 Kwi, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia. | Chyba na odwrót.
Bogdan200012 napisał/a: | Pomimo tych wad jestem zadowolony z zakupu. |
To najważniejsze.
RB - Pią 08 Kwi, 2011
Bogdan200012 napisał/a: |
Lunetę wyposażono w pryzmaty Bak 4/Porro dzięki temu obraz jest jasny, kontrastowy a odwzorowanie barw poprawne. |
W lunetach akurat czy to tam jest Bk7 czy Bak4 to wielkiej różnicy nie robi...
Bogdan200012 - Pią 08 Kwi, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia. |
Jasne chodziło mi o kąt widzenia.
RB - Pią 08 Kwi, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | Bogdan200012 napisał/a: | Jeśli chodzi o pole widzenia to przy 15X jest dość wąskie i rozszerza się w miarę zwiększania powiększenia. |
Jasne chodziło mi o kąt widzenia. |
Ale z kątem widzenia jest identycznie jak z polem... przy x15 jest jeszcze jaki taki a potem juz tylko mniejszy...
arass - Pon 16 Maj, 2011
a powiedzcie proszę co to za wyrób pod nazwą Falcon, mam do kupienia takie coś:
http://allegro.pl/luneta-...1595729478.html
ale za miejsze pieniądze, czy warto pchać się w taki wyrób??
z góry dziękuję za poświęcony czas!!
kivirovi - Pon 16 Maj, 2011
To jest inna nazwa dla Samyang. Nie widzialem nie wiem, ale na tym portalu to o Samyangu albo dobrze albo wcale.
|
|