forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co polecić ?

Lucky loser - Nie 27 Mar, 2011
Temat postu: Co polecić ?
Witam
Szfagier kupuje swoja pierwsza lustrzankę i pyta mnie co sobie kupić. Wybór miedzy pentaxem k5, nikon d300s, canon 7d. Aparat, można powiedzieć do wszystkiego ale głownie chyba portrety. Ja bym brał w takiej kolejności 7d k5 d300s ale nie chce zle doradzić wiec wolę spytać co większa liczba ludzi sądzi i poleca.

hijax_pl - Nie 27 Mar, 2011

Lucky loser, szwagier ma zamiar jakieś obiektywy też posiadać? Może zrobić transakcję wiązaną i zakupić korpus z obiektywem jakimś?
Lucky loser - Nie 27 Mar, 2011

Jeśli chodzi o obiektywy to bedzie pewno jakaś jasna stałka 1,4 i jakis szerszy zoom o stałym swietle 2,8 na poczatek. Wiadomo że z każdego tu podanego systemu obiektywy o takich parametrach znajdzie, jest także sigma. Więc obiektyw to nie problem, chodzi raczej o wybór puszki. Cenowo w podobnych granicach w k5 chyba najlepsza matryca ale czy ogólnie puszka lepsza od pozostałych hmm cieężko mi doradzić. Co byście Wy wybrali?
hijax_pl - Nie 27 Mar, 2011

Skoro obiektywy
Lucky loser napisał/a:
to nie problem
to ja bym polecał K5.
pompon - Pon 28 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
Skoro obiektywy
Lucky loser napisał/a:
to nie problem
to ja bym polecał K5.

A jak to z tymi obiektywami do Pentaxa?
Przykładowo: jest sobie obiektyw
Pentax SMC DA 16-50mm f/2,8 ED AL i zbiera fatalne opinie na forach.
To wyjątek czy raczej reguła?

jaad75 - Pon 28 Mar, 2011

pompon napisał/a:
Pentax SMC DA 16-50mm f/2,8 ED AL i zbiera fatalne opinie na forach.
To wyjątek czy raczej reguła?
Na których forach?... :razz:
Pierwsze partie tego szkła były bardzo nierówne i zrobiły mu nienajlepszą opinię. Po kilku miesiącach sytuacja się unormowała i większość znanych mi posiadaczy jest bardzo zadowolona z tego obiektywu. Jego główną wadą jest hybrydowy napęd SDM - cichy, ale wolny i niezachwycający celnością. Wiele osób sugerowało, by dodać opcje przełączania na śrubokręt (to szkło ma teoretycznie taką opcję), bo wolą głośniejszy, ale szybciej działajacy AF. Drugim powodem do narzekań była zwykle CA na szerokim końcu, która rzeczywiście we wczesnych egzemplarzach wyglądała kiepsko, ale współczesne sztuki wydają się być całkiem ok pod tym względem.

jaad75 napisał/a:

Na których forach?... :razz:

http://www.optyczne.pl/92...u-Pentax_smc_DA*_16-50_mm_f_2.8_AL_ED_IF_SDM_Podsumowanie.html

Czyli warto pakowć się w pentaxa? (zamiast np system nikona i body d300s?)

pompon napisał/a:

http://www.optyczne.pl/92...u-Pentax_smc_DA*_16-50_mm_f_2.8_AL_ED_IF_SDM_Podsumowanie.html
To akurat nie jest "forum", tylko subiektywna opinia testujacego, po przetestowaniu jednej sztuki z wczesnego okresu produkcji.
pompon napisał/a:
Czyli warto pakowć się w pentaxa? (zamiast np system nikona i body d300s?)
Na pewno w Pentaksa nie można "pakować się" "zamiast" czegoś. To jest system zdecydowanie inny od Nikona, czy Canona, z zupełnie inną ofertą szkieł i filozofią rozwoju, wiec trzeba w niego wchodzić z pełną świadomością, a nie "bo jest tańszy", albo ma "najlepszy kitowy obiektyw", tudzież najlepszą (na chwilę obecną) implementację matrycy APS-C. Przejrzyj sobie ofertę szkieł, ceny, zobacz jakie obiektywy Cię interesują i czy Cię na nie stać i wtedy podejmuj decyzję. Osobiście nigdy nie żałowałem wejścia w ten system, ale to musi być świadomy wybór. Jak z każdym systemem zresztą.
Bobby - Pon 28 Mar, 2011

Wydaje mi sie, ze wciaz za malo wiemy na temat oczekiwan czy zamiarow szwagra, co do dziedziny fotografii, ktora chce sie zajac, aby mu trafnie doradzac... Dlatego tez wskazanie od razu "tego" czy "tamtego" moze nie lezec w najlepszym interesie szwagra. Warto byloby najpierw dowiedziec sie np. czy szwagier bedzie sklonny zadowolic sie szklami niezaleznych producentow?, czy tez musza one byc rodzimej marki korpusu? Bo to moze miec wplyw nie tylko na dostepnosc danego typu szkla dla danej marki aparatu, ale rowniez na jakosc pracy szkla z danym korpusem.

Fajnie jest jesli ktos dokonal swiadomego wyboru danej marki sprzetu dla siebie, ale to nie znaczy ze trzeba to samo "napedzac" kazdemu, kto prosi o porade. Nie chce dyskredytowac zadnego z rozwazanych tu systemow, (gdyz jednego z nich nawet w ogole nie znam, juz jako cyfrowego), chcialbym jednak wspomniec, ze np. Nikon ma dwie 50-ki F1.4, jak i dwie 85-ki F1.4 do wyboru, a takze 35-ke F1.4. Ma tez "jakis szerszy zoom o stalym swietle 2.8 na poczatek." Oczywiscie, jesli szwagier bedzie sklonny zadowolic sie szklami niezaleznych producentow, to rozpatrywanie poszczegolnych szkiel moze nabrac nieco innego wymiaru...

(Nie patronizuje tu, bron Boze, Nikona. Uwazam go za rownego partnera Canona. Nie wypowiadam sie na temat Pentaxa, bo jak juz wspomnialem, nie znam go w ogole odkad nastaly czasy cyfrowe - po prostu zawezilem sfere zaintersowan systemami.)

Baku - Pon 28 Mar, 2011

Cytat:
chcialbym jednak wspomniec, ze np. Nikon ma dwie 50-ki F1.4, jak i dwie 85-ki F1.4 do wyboru, a takze 35-ke F1.4. Ma tez "jakis szerszy zoom o stalym swietle 2.8 na poczatek."

Dokładnie to samo ma w ofercie Canon (szerszy zoom to 16-35L), a stałek też dostatek (50 tka występuje w pięciu (!) odmianach: f1, f1.2, f1.4, f1.8, f2.5), pozostałe zwykle jako jaśniejsze (L) i ciemniejsze (budżetowe EFy).
Niemniej jednak skłaniałbym się ku temu co napisał hijax_pl:
hijax_pl napisał/a:
Skoro obiektywy
Lucky loser napisał/a:
Cytat:
to nie problem
to ja bym polecał K5.

maput - Pon 28 Mar, 2011

A szwagier to w ogóle coś o fotografii wie ? Potrafi jakieś różnice między tymi puszkami wymieć ? Albo systemami ?
To już jest wyższa klasa amatorska i zawsze w takim przypadku dziwi mnie gry ktoś pyta co kupić, bo to etap, kiedy swoje potrzeby należałoby już znać...

Lucky loser - Pon 28 Mar, 2011

Jego wiedza na temat fotografii jest nieduża, ale ma zamiar się podszkolić. O różnicy między tymi aparatami wie tyle ile można przeczytać w specyfikacji. Dlatego pyta bardziej doświadczonych użytkowników. To że dopiero zaczyna nie dyskwalifikuje go do zakupu puszki że średniej półki, wiadomo że na początku wykorzysta może 10% jej możliwości ale jak go wciągnie, przeczyta parę dobrych książek, nabierze praktyki to kto wie . Jeśli nie to trudno (w końcu to jego pieniądze) będzie leżeć, wykorzystywana raz na miesiąc na imieninach u cioci :wink: . Najwyżej będzie mi pożyczał a ja już odpowiednio postaram się ją wykorzystać.
moronica - Pon 28 Mar, 2011

no w calej gamie lustrzanek to moze i jest srednia polka jednakze jesli chodzi o przeznaczenie to jest to juz semi-pro (mowie o d300s i 7d). nie rozumiem, czemu nie majac doswiadczenia pyta kogos, kto rowniez nie ma doswiadczenia, z tego sie zrobi gluchy telefon. mysle, ze byloby lepiej gdyby jednak sam sie pofatygowal i rozeznal, zapytal, poczytal oraz by do zestawu dodal Nikona d7000 a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyl na obiektyw. twierdzac, ze obiektywy to nie problem, byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus
Baku - Pon 28 Mar, 2011

moronica napisał/a:
byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus

Zwykle właśnie tak bywa. Tanie (czy może raczej tańsze od korpusu EL) i dobre obiektywy to wyjątki od reguły. Co do D7000 to faktycznie nie jest zły pomysł...

moronica napisał/a:
no w calej gamie lustrzanek to moze i jest srednia polka jednakze jesli chodzi o przeznaczenie to jest to juz semi-pro (mowie o d300s i 7d). nie rozumiem, czemu nie majac doswiadczenia pyta kogos, kto rowniez nie ma doswiadczenia, z tego sie zrobi gluchy telefon. mysle, ze byloby lepiej gdyby jednak sam sie pofatygowal i rozeznal, zapytal, poczytal oraz by do zestawu dodal Nikona d7000 a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyl na obiektyw. twierdzac, ze obiektywy to nie problem, byc moze nie zdaje sobie sprawy ze dobry obiektyw potrafi kosztowac wiecej niz korpus

Cały czas się fatyguję, rozeznaje i pytam. Jeśli chodzi o nikona d7000 to wiem, ze jest to świetny aparat jednak wolałbym postawić na solidność i sprawdzone rozwiązania niż bajery. Cały problem z wyborem body wziął się z braku dostępności body canona 50d (który uważam za body idealny do moich potrzeb). Pentax też wydaje mi się świetny ale bałem się szkieł.
(specjalnie użyłem czasu przeszłego). Decyzja zapadła :D

Baku - Pon 28 Mar, 2011

Czyli K-5?
maput - Pon 28 Mar, 2011

Skoro 50D jest idealny do twoich potrzeb, to tym bardziej powinieneś zainteresować się D7000, bo to aparat chyba najbliższy właśnie temu Canonowi...

Baku napisał/a:
Czyli K-5?

Tak.

pompon, ale przejrzałeś dokładnie ofertę szkieł i akcesoriów, sprawdziłeś ich ceny, dostępność, wiesz czego nie kupisz, a co kupisz bez problemu i że część obiektywów mógłbyś kupić również w innych systemach, czasem drożej, ale często taniej (zwłaszcza w PL)? Wiesz, że to nie jest system dostępny w Fotojokerze, czy innym MediaMarkt, że będziesz narażony na pytania "dlaczego Pentax", albo wręcz "co to za dziwna firma", czy też opinie podobne do cytatu z mojej stopki?... :smile:
Baku - Pon 28 Mar, 2011

jaad75, to zdanie ze stopki należało by jeszcze wzbogacić o Carla Zeissa. Być może odnoszę mylne wrażenie, ale z dostępnością do nawet bardziej zaawansowanych szkieł z systemu Sony jest łatwiej niż do Pentaxów.

Baku, nie wiem jak jest z dostępnością szkieł do Sony - nigdy nie potrzebowałem kupić żadnego... :razz:
Jak już kiedyś jednak pisałem, mam niedaleko sklep, w którym jest pełna gablotka szkieł Pentaksa i dostępne od ręki akcesoria, więc gdybym miał patrzeć tylko z własnej perspektywy, fizyczna dostęność jest znakomita, a netowa jeszcze lepsza... :cool:
Faktem jest natomiast, że perspektywy klienta FJ, czy MM, taka firma nie istnieje... :smile:

MC - Pon 28 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Baku, nie wiem jak jest z dostępnością szkieł do Sony

Raczej nie ma problemu. Może wyjątkiem jest 300/2.8 :razz:

MC napisał/a:
Raczej nie ma problemu. Może wyjątkiem jest 300/2.8 :razz:
Czyli tak jak z Pentaksem... Z dokładnością do ostatniego zdania... :smile:

[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 14:11 ]
Oczywiście żartuję - FA*300/2.8 dostępny jest tylko w Japonii lub fuksem z drugiej ręki, do kupienia w polskim sklepie jest tylko DA*300/4 i jest to najdłuższe pozostające w produkcji tele Pentaksa.

Baku - Pon 28 Mar, 2011

Nigdy mi nie przeszło nawet przez myśl kupować czegokolwiek w tych sklepach. Generalnie jestem zwolennikiem ściągania sprzętu z USA (o ile kurs jest korzystny) lub kupowania przez internet w kraju. I nie chodziło mi jakieś tam uszczelniane kity tylko np. 10-17, 14, 77, 200... (w sumie coś takiego w P by mi wystarczyło).

Baku, akurat DA14 i DA10-17 mieli we wspomnianym sklepie na półce, było też na pewno DA*300, nie jestem pewien, czy DA*200. W necie możesz kupić co chcesz z aktualnej oferty i trochę rarytasów, jeśli chce Ci się ściągać ze sklepów japońskich lub nie boisz się używek na ebayu.
kaurak - Pon 28 Mar, 2011

ja miałem podobny dylemat między d300s a 7d padło na 7d bo chcę zakupić jakąś 400 a wydaje mi się ze canon ma najlepsze w przystępnej cenie, ale do portretów to chyba we wszystkich systemach mozna coś ciekawego dostać
Baku - Pon 28 Mar, 2011

Nie boję, choć systemu na razie zmieniać nie zamierzam. :razz:
Pentax ostatnimi czasy nieźle sobie pogrywa (i dobrze). Mnie żal tylko Olympusa, bo lubię sprzęt tej firmy mimo pewnych mankamentów.

Baku napisał/a:
Mnie żal tylko Olympusa, bo lubię sprzęt tej firmy mimo pewnych mankamentów.
Ja też żałuję, że zarzucili klasyczne Four Thirds - bardzo lubię i szanuję tę firmę.
Bobby - Pon 28 Mar, 2011

Baku napisal:
"...a stałek też dostatek (50 tka występuje w pięciu (!) odmianach: f1, f1.2, f1.4, f1.8, f2.5),..."

Lucky loser napisal:
"Jeśli chodzi o obiektywy to bedzie pewno jakaś jasna stałka 1,4..."

Dlatego ja wymienilem tylko stalki z F1.4...

To jak już w przy 50-tkach jesteśmy, to bagnetowa 50-tka Pentaksa występuje w 19-tu odmianach (z czego 7 to AF), ze światłem od f/1.2, do f/4... :razz:

jaad75 napisał/a:
pompon, ale przejrzałeś dokładnie ofertę szkieł i akcesoriów, sprawdziłeś ich ceny, dostępność, wiesz czego nie kupisz, a co kupisz bez problemu i że część obiektywów mógłbyś kupić również w innych systemach, czasem drożej, ale często taniej (zwłaszcza w PL)? Wiesz, że to nie jest system dostępny w Fotojokerze, czy innym MediaMarkt, że będziesz narażony na pytania "dlaczego Pentax", albo wręcz "co to za dziwna firma", czy też opinie podobne do cytatu z mojej stopki?... :smile:

W zasadzie to TY mnie przekonałeś.
Przejrzałem ofertę chyba każdego producenta. Jeśli chodzi o body to wydaje się najsolidniejsze wśród konkurencji.
Z dostępnością szkieł chyba nie ma problemu. Bałem się że nie kupie dobrego zooma i właśnie tu rozwiałeś moje obawy. Może i niektóre szkła są droższe niż u konkurencji ale nie odstają jakościowo więc źle nie jest :D .

pompon napisał/a:
Z dostępnością szkieł chyba nie ma problemu
Z dostępnością ostatnio - nie, z wyborem (przynajmniej wg. niektórych) - tak. Dlatego piszę, żeby rozejrzeć się zanim wejdziesz w system, bo później jest dużo płaczu na forach, że nie ma plastikowej 50-tki za 500zł, czy 85-tki za 1500... Albo, że na długie tele do ptaków/samolotów trzeba polować w Japonii lub na ebayu, albo posiłkować się Sigmami itd...

jaad75 napisał/a:

Jak już kiedyś jednak pisałem, mam niedaleko sklep, w którym jest pełna gablotka szkieł Pentaksa

Ty to nie musisz iść do sklepu żeby zobaczyć gablote pełną szkieł Pentaxa :D

Sunders - Pon 28 Mar, 2011

Chyba jednak musi, bo nie ma gabloty :mrgreen:

Sunders, a skąd wiesz... :razz:
A tak serio, to kiedyś widziałem fajne gabloty na szkła - stała wilgotność, ponoć kurzu też nie przepuszczały... Jak ktoś ma kolekcję Leiki, czy jakichś filmowych Zeissów, to w sumie czemu nie... :smile:

pompon - Wto 29 Mar, 2011

a jak w tym pentaxie k-5 jest z AF (faktycznie jakiś ułomny?)
jaad75 - Wto 29 Mar, 2011

pompon, do ostatniego firmware, sporo egzemplarzy miało problem z front focusem w świetle żarowym. U mnie rozwiązywała to korekta włączana w świetle żarowym, ale w niektórych egzemplarzach FF wydawał się być zbyt duży, by radzić sobie w ten sposób. Firmware 1.03 rozwiązał sprawę niemal całkowicie - niemal, bo np. na polskim forum został bodajże jeden użytkownik, którego body nadal ma stare objawy, a do tego jest jeden znany scenariusz, w którym AF głupieje (scena poniżej z 1.5-3EV w kierunku aparatu i mały nawet kontrastowy i jasny przedmiot na ciemnym tle) i wyłącza stosowny bias dając wyraźny front focus. Poniżej tej jasności problemu brak, bo zazwyczaj włącza się dioda podświetlająca, aparat nie ma problemu z trafieniem w ciemniejszy nawet obiekt w obrębie tła i nie ma też problemu z trafieniem jeśli jasny obiekt przekracza swoją wielkością jakiś procent powierzchni kadru. Najprawdopodobniej mały bug w oprogramowaniu AF, który powoduje , że scena o danej kolorystyce i jasności, z jasnym obiektem pod punktem AF wyłącza odpowiednią dla takiego oświetlenia korektę autofokusa.
Baku - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
To jak już w przy 50-tkach jesteśmy, to bagnetowa 50-tka Pentaksa występuje w 19-tu odmianach (z czego 7 to AF), ze światłem od f/1.2, do f/4... :razz:

Ale to chyba łącznie z różnymi generacjami produkcyjnymi tego samego obiektywu (zauważ, że sam nie liczyłem 50/1.8 jako dwóch wersji, ani egzemplarzy na bagnet FD), prawda?

Baku, zależy jak na to spojrzeć - bo np. taka najpopularniejsza 50-tka f/1.4 ewoluowała tak:

http://kmp.bdimitrov.de/l...al/K50f1.4.html
->

http://kmp.bdimitrov.de/l...al/M50f1.4.html
->

http://kmp.bdimitrov.de/l...al/A50f1.4.html
->

http://kmp.bdimitrov.de/l...al/F50f1.4.html
->

http://kmp.bdimitrov.de/l...al/FA50f1.4.jpg

Od biedy można nazwać to "generacjami produkcyjnymi", ale nieco różni się to od wersji I-II Canona... :smile:
Mówię wyłącznie o wersjach z kompatybilnym bagnetem K, nie dołączyłem Pentax Screw Mount (czyli M42), a mógłbym, bo w przeciwieństwie do FD na Canonie kompatybilność jest dość dobra, ale uznałem, że liczą się tylko szkła, które można bez problemów podpiąć bez przejściówki...
Mówiłem o różnych wersjach 50-tek ze światłem f/1.2 (x2), f/1.4 (x5), f/1.7 (x4), f/2 (x2), f/2.8 Macro (x4), f/4 Macro (x2).
Oczywiście są jeszcze inne obiektywy około 50-tki (40mm (x2), 43mm, 55mm (x3)) - ich też nie liczę... :razz:

Baku - Wto 29 Mar, 2011

W sumie to nie wiem, czy to offtop czy nie, ale nawet jeśli tak, to przynajmniej można się czegoś ciekawego na temat Pentaxa dowiedzieć. No i widać jak różnymi drogami przebiega ewolucja Pentaxa i Canona. Tradycja kontra gruba krecha.
Trochę się Pentaxowi uzbierało tych pięćdziesiątek. I myślę, że dyskusja które są kolejnymi generacjami a które zupełnie innymi liniami obiektywów tyle, jest bez sensu. W każdym razie, robi wrażenie.

Bobby - Wto 29 Mar, 2011

Skoro w temacie na temat wyboru miedzy K5, D300, i 7D dyskusja zeszla juz na 50-ke, to chyba nastepnym jej etapem bedzie analiza przydatnosci 50-ki do portretow...
Baku - Wto 29 Mar, 2011

Może nie tym razem :wink:
AM - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Baku, zależy jak na to spojrzeć - bo np. taka najpopularniejsza 50-tka f/1.4 ewoluowała tak:

Pentax ma chyba licencje na robienie paskudnych szkiel.

AM napisał/a:
Pentax ma chyba licencje na robienie paskudnych szkiel.
Albo Bojidar D na robienie im paskudnych zdjęć... :razz:
Ale fakt wersje F i FA wyglądają fatalnie - jak samochody z lat 80-tych...

ophiuchus - Wto 29 Mar, 2011

Przecież FSO Polonez to było całkiem ładne auto :mrgreen: A taki np Takumar 1.4/50 to jeden z ładniej zaprojektowanych obiektywów... moim zdaniem ;)
kufel - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Ale fakt wersje F i FA wyglądają fatalnie - jak samochody z lat 80-tych...
toż to herezja! :razz: lata 80 to akurat jedne z najładniejszych projektów imo . a co do 50tki pentaksa, fakt, urodą nie grzeszy ;)

kufel, mówisz o samochodach z lat 80-tych? Jak dla mnie to był okres najfatalniej wyglądających samochodów w historii... :smile:
Tyle, że ja lubię amerykańskie klimaty z przełomu lat 60-tych i 70-tych... Wiesz, Shelby, Camaro, Mustangi itd...

kufel - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Tyle, że ja lubię amerykańskie klimaty z przełomu lat 60-tych i 70-tych... Wiesz, Shelby, Camaro, Mustangi itd...
czyli muscle cars :cool: ja również :) a mówiąc o latach 80 to oczywiście nie miałem ogółu tylko te "perełki": Lambo Countach, Ferrari 288 gto, Testarossa, Corvette , itp , ale przyznaje ze okres dość specyficzny stylistycznie ;)

kufel napisał/a:
czyli muscle cars :cool:
Dokładnie... :smile:
kufel napisał/a:
te "perełki": Lambo Countach, Ferrari 288 gto, Testarossa, Corvette , itp
Eee, to mi się kojarzy Miami Vice, Knight Riderem i Davidem Hasselhoffem... :razz:
Przy samochodach z poprzednich dekad, to jak Poison przy Motorhead... :twisted:

kufel - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Eee, to mi się kojarzy Miami Vice, Knight Riderem i Davidem Hasselhoffem... :razz:
dziwne skojarzenia , szczególnie z hasselhoffem :razz: tym bardziej ze on jeździł Pontiakiem Trans Am ;)

jaad75 napisał/a:
Przy samochodach z poprzednich dekad, to jak Poison przy Motorhead... :twisted:
fakt, samochody sie różnią, zaczęto ładować mniejsze pojemności silników, choć w tych wymienionych i tak były dość spore ;)

kufel napisał/a:
dziwne skojarzenia , szczególnie z hasselhoffem :razz: tym bardziej ze on jeździł Pontiakiem Trans Am ;)
Wiem, ale nic nie poradzę, że takie mam skojarzenia jak widzę projekty z lat 80-tych... Corvetty z tego okresu też wyglądają tragicznie...
kufel - Wto 29 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Corvetty z tego okresu też wyglądają tragicznie..
no od 84 zaczęły być juz średnie... ale pod koniec 70 i na początku 80 było jeszcze ok. osobiście po 90 już malo co mi sie podobało...

ps. troche tematu zboczyliśmy ;)

Bobby - Sro 30 Mar, 2011

Baku napisal:
"Może nie tym razem"
I bardzo dobrze, bo juz bylo zbyt wiele razy. Ale koledzy nie zauwazyli ani mojego ani Twojego komentarza, bo dyskusja rozwija sie w najlepsze. Tym razem jest jednak o tyle gorzej, ze zeszlo na samochody. A o szwagrze calkiem zapomniano...

A odnosnie samochodow, to rzeczywiscie chyba ani kiedykolwiek przedtem, ani kiedykolwiek potem nie produkowano takiego brzydactwa, jak w latach osiemdziesiatych. I nie wdawalbym sie tu w komentarze o samochodach, gdyby nie fact, ze zbieglo sie to z produkowaniem ochydnego szajsu w dziedzinie productow fotograficznych. Wtedy to narodzil sie AF (sam w sobie nie bedacy niczym zlym), a wraz z nim brzydka stylistyka obiektywow.

Baku - Sro 30 Mar, 2011

A jednak są obiektywy z lat 70tych/80tych o ładnym i ponadczasowym wyglądzie, np ten:
http://www.kenrockwell.com/leica/50mm-f1.htm
A obecnie bardzo odpowiada mi np. stylizacja obiektywów CZ.

Co do aut, to dla mnie najwspanialszy muscle car to ten:

Bobby - Sro 30 Mar, 2011

A moim marzeniem jest 1970 Dodge Challenger. (Kto z Was pamieta film "Vanishing Point" - polska wersja "Znikajacy Punkt"?) Nowy stylizowany na retro tez mi sie dosc podoba. Natomiast oslawiony Charger nigdy nie podobal mi sie z tamtych lat, i nie podoba mi sie nowa jego podrobka. Juz wolalbym nowa podrobke Camaro, choc ta z tamtych lat jakos mi nie lazala. A ten tu to 1968? Baku, czy to Twoj? Ja, poki co, mam 1966 Chrysler Newport 383 cu. in., do ktorego odrestaurowania zabieram sie od przeszlo pieciu lat.

No teraz, to szwagier napewno bedzie wiedzial jakie body ma wybrac...

Baku - Sro 30 Mar, 2011

Niestety, to tylko fotka z internetu. Mój były krążownik możesz zobaczyć na tym zdjęciu:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=1112

Bobby - Sro 30 Mar, 2011

Krazownik to jest, ale to juz troche pozniejsze lata... Ale mam pomysl. Usun go w Photoshop'ie i daj fote do Galerii. Tez bedzie na co spojrzec...

A nawiasem mowiac, co to jest, Olds? (Jakos nie moge rozpoznac logo na froncie maski...)

Baku - Sro 30 Mar, 2011

Już jest w galerii. A markę podałem w komentarzach: Mercury Marquis Brougham...
Bobby - Sro 30 Mar, 2011

No tak, teraz to jasne. Jakos mi nie pasowal do Oldsmobile'a, ale ta ramka (logo) mnie zmylila. Ktory rocznik?

A propo, jak dostac sie do Twojej Galeri? (Nie widze foty wsrod tych co sie obecnie pokazyja przy pojsciu do Galerii, w ogole.)

Baku - Sro 30 Mar, 2011

Poprzez profil użytkownika (dostaniesz się tak do każdej galerii). Klikasz nick użytkownika na stronie głównej lub w zakładce użytkownicy a tam masz odnośnik do prywatnej galerii.
jaad75 - Sro 30 Mar, 2011

Zarówno Charger, jak i Challenger mi się podobają, ale właśnie te modele z poczatku lat 70-tych... Kumpel ma fajne Camaro, ale niestety cały czas w remoncie...

Przed remontem wyglądał tak:

/zdjęcia robione przez niego/

Bobby - Sro 30 Mar, 2011

No wlasnie, juz znalazlem. Ale Mercury wciaz tam jest. Mialem na mysli zeby go tak usunac w Photoshop'ie, czy czyms, to fota bylaby prawdziwy "art". Samochod, ze tak powiem, "zasmieca" ja...

[ Dodano: Sro 30 Mar, 2011 03:39 ]
jaad75,
Wyglada mi na poczatek 70-tych, ale ktory dokladnie?

Jest jeszcze jeden, ktorym bym nie pogardzil, Oldsmobile Toronado, chyba 1966, czy 1967... Tez w poczatku lat 70-tych by taki film w ktorym na tym sie scigali. Myslalem, ze tytul filmu byl "Bullit", ale ostatnio obejrzalem go i tam byly Mustang i Charger. (Steve McQuin na Mustang'u.)

Ten na zdjeciach fajny. Byly tez ze spoilerem, ale to raczej nieciekawie wygladalo. Ten jest z tylu jest nieco podobny wlasnie do Olsmobile'a Toronado.

(Dobra, zajrze tu znowu za kilkanascie godzin...)

jaad75 - Sro 30 Mar, 2011

Bobby, ta wersja była produkowana między bodajże 71, a 73, nie pamiętam dokładnie z którego roku jest jego egzemplarz, a nie jestem aż takim maniakiem, żebym rozpoznawał je po drobnych detalach... :smile:
kufel - Sro 30 Mar, 2011

Bobby napisał/a:
A odnosnie samochodow, to rzeczywiscie chyba ani kiedykolwiek przedtem, ani kiedykolwiek potem nie produkowano takiego brzydactwa, jak w latach osiemdziesiatych
nie przekreślałbym calej stylistyki lat 80. fakt ze byl to schylek jakości motoryzacji , ale w europie jeszcze powstawały całkiem udane projekty, przynajmniej w mojej opinii ;)
Bobby - Czw 31 Mar, 2011

kufel,
Moze i troche zagalopowalem sie w krytyce. W Europie chyba rzeczywiscie nie bylo tak calkiem zle. O ile sobie dobrze przypominam, to np. BMW mialy chyba niezly styl nadwozia...