|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - stabilizacja obiektywu gdy filmujemy
sebixx - Pon 28 Mar, 2011 Temat postu: stabilizacja obiektywu gdy filmujemy Właśnie sie dowiedziałem że interesujący mnie obiektyw Tamrona 17-50 2,8 na 90% nie będzie załączał stabilizacji przy filmowaniu.
a) czy ktoś może to potwierdzić na 100% ?
b) czy tak samo będzie z obiektywami Canon ?
c) czy jest jakaś sztuczka na odpalenie stabilizacji przy filmowaniu? (jeśli nie działa)
sebastian
MaSz - Pon 28 Mar, 2011
Posiadam 7d i z 18-55is oraz 28-135is stabilizacja zawsze dziala podczas filmowania.
sebixx - Sro 30 Mar, 2011
sprawdziłem tego Tamrona i inne Canona
faktycznie stabilizacja działa cały czas na programie film.
sebastian
komor - Nie 03 Kwi, 2011
A jak to działa przy dłuższych ujęciach? Obraz w którym momencie przeskakuje czy cały czas jest stabilny?
sebixx - Nie 03 Kwi, 2011
niestety nie rozumiem pytania.
sprecyzuj lub wyjaśnij je to może będę znał odpowiedz.
pitras - Pon 04 Kwi, 2011
komor napisał/a: | A jak to działa przy dłuższych ujęciach? Obraz w którym momencie przeskakuje czy cały czas jest stabilny? |
Możesz zobaczyć i sam ocenić tutaj jest film bez stabilizacji natomiast tutaj ze stabilizacją . Robione canonem 60D + EF-s 15-85mm
komor - Pon 04 Kwi, 2011
No to skakania nie widać. Ciekawe czy puszka z opcją filmowania steruje stabilizacją jakoś inaczej (o ile zależy to w jakimś stopniu od puszki, a nie tylko od obiektywu). Dzięki, pitras. Biorąc pod uwagę, że 15-85 nie ma trybu panningowego, to nieźle sobie radzi na tym filmie.
Fatman73 - Pon 04 Kwi, 2011
W przypadku Tamrona 17-50 2.8 VC i Nikona D7000, stabilizacja działa cały czas podczas filmowania -i przyznam, że efekty są bardzo zadowalające.
Przykład z stabilizacją włączoną i wyłączoną:
http://www.youtube.com/wa...XF-baCC5yo&hd=1
|
|