forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC

Arek - Sro 30 Mar, 2011
Temat postu: Test obiektywu Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC
http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=226

Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek

MC - Sro 30 Mar, 2011

Mam pytanie - czy opis w rozdziale 3 jeśli chodzi o ustawianie przysłony z poziomu body oraz styki odnosi się tylko do Nikona, czy do Canona także? Co z potwierdzeniem ostrości?
Arek - Sro 30 Mar, 2011

Jeszcze nie wiem. Nie miałem, ani nie widziałem na oczy wersji na Canona.
MC - Sro 30 Mar, 2011

Warto by więc było doprecyzować, iż powyższe dotyczy wyłącznie wersji do Nikona, bo z testu to nie wynika. Ewentualnie po sprawdzeniu jak wygląda wersja do C - dopisać odpowiedni komentarz.
Arek - Sro 30 Mar, 2011

Nie chcę wprowadzać zamieszania. Zawsze opis dotyczy tego mocowania na którym testujemy.
jaad75 - Sro 30 Mar, 2011

Bardzo fajne szkiełko, a ostrość na f/1.4 jak dla mnie akceptowalna. Nie przesadzałbym też z jakąś szczególnie uciążliwą LoCA - na samplach wygląda zupełnie ok. Widywałem znacznie bardziej upierdliwe szkła jeśli o tę przypadłość chodzi...
Tak przy okazji - z czego jest korpus? Bo ze zdjęć wygląda jak metal, a z opisu wynika, że nie...

moronica - Sro 30 Mar, 2011

czyli na Nikonach ponizej d7k bedzie pomiar swiatla?
Arek - Sro 30 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Tak przy okazji - z czego jest korpus? Bo ze zdjęć wygląda jak metal, a z opisu wynika, że nie...

Z zewnątrz jest twarde tworzywo sztuczne. W środku raczej metal. Choć nie rozbierałem więc 100% pewności nie mam.

hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
czyli na Nikonach ponizej d7k bedzie pomiar swiatla?
Wystarczy, że obiektyw drogą cyfrową przekaże info o ogniskowej i minimalnej przysłonie i już każdy Nikon EL będzie mierzyć światło.
D90 też ;)

jaad75 - Sro 30 Mar, 2011

hijax_pl, o przysłonie przekazywać z założenia musi, skoro ma czerwoną pozycję 22... :wink: O ogniskowej też, sądząc po exifie...
hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011

jaad75, w teście nie ma zdjęcia bagnety więc jedyne co to można się posiłkować zdjęciami z netu lub opisem słownym w teście. A w nikonach ograniczenie jest proste: korpus musi się dogadać z obiektywem drogą cyfrową, a nie przez nacięcia, wypustki i inne mechaniczne cuda na bagnecie by uruchomić prezentację danych ze światłomierza ;)
By zaczął działaś pomiar matrycowy 3D - obiektyw musi dodatkowo przekazywać informację o odległości ostrzenia... - tego w EXIFie nie widzę choć nie mam pewności, czy D3X akurat ten parametr propaguje do metadanych.

moronica - Sro 30 Mar, 2011

eh glupi samyang musi mi w glowie macic tym szklem :P w komentarzach takie piekne scenariusze przyszlych produktow ktos pisal ze az sie rozmarzylam, jakby tak S wszedl w tilt-shifty to by wykosil slabe optycznie lensbaby (zwlaszcza ze one nie maja shifta) i powaznie namieszal wsrod wstretnie drogich systemowek. do glowy przychodzi mi tylko jedna istniejaca budzetowa propozycja i niestety dosc ciasna (cos kolo 80mm). ciekawe czy w ogole sa jakiekolwiek plany idace w tym kierunku
maput - Sro 30 Mar, 2011

Przez kilka sekund przemknęła mi przez głowę myśl, że fajnie by było tego Samyanga mieć, ale w teście na swiatobrazu.pl napisali, że równie dobrze można mieć Nikkora 35/2.0 i już mi lepiej :D
Co ciekawe im wyszła ogromna beczka która eliminuje to szkło z zastosować architektonicznych. Może jak Adobe doda profile Samyangów do bazy to zmienią zdanie ;)

Arek - Sro 30 Mar, 2011

A mi się bardzo podobał tekst: "Obiektyw dobrze radzi sobie z korygowaniem aberracji chromatycznej poprzecznej w centrum kadru."

No i: "Samyang 35mm 1:1.4 AS UMC wyjątkowo silnie winietuje", podczas gdy winietuje najmniej pośrod obiektywów klasy 1.4/35 :)

mir - Sob 16 Kwi, 2011

Proszę zwrócić uwagę, że stosunek ceny Canona 14 L do Samyanga 14/2,8 jest znacznie większy niż Canona 35 L do Samyanga 35/1,4.
Szalejad - Pią 29 Lip, 2011

A czy można zapytać, jak wygląda współpraca z Canonem? Potwierdzenia ostrości nie ma, to doczytałem, ale to nieważne. A jak z pomiarem światła? Jest czy ni ma? A jak jest, to ustawiam przysłonę z body, czy ręcznie, ale za to widzę po światłomierzu poprawność naświetlenia? Sorry za lamerskie pytanie, ale w teście nie ma a na stronach sklepów tylko parametry i ogólny opis :sad:
komor - Pią 29 Lip, 2011

U Canonów pomiar światła działa zawsze, nawet z manualnymi obiektywami, nawet w najtańszych puszkach. Co do dokładności tego pomiaru w przypadku obiektywów manualnych to już bywa różnie, ale w granicach łatwo naprawialnych w RAW – działa OK. Ale piszę ogólnie, a nie konkretnie o tym obiektywie, bo z nim doświadczenia nie mam.

Komor dzięki... za tak długie oczekiwanie, że ktoś odpowie - siedzę plackiem od dwu godzin na tym forum i dzieki temu znalazłem mnóstwo fajnych zdjęć w "Nasze zdjęcia". A na poważnie - dziękujem :grin:
Aaa - a co z ustawianiem przysłony, działa w Canonie? Mogę używać preselekcji przysłony i kręcić z body czy tylko pełny manual na szkle? Nigdy nie miałem takiego szkiełka :oops:

hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011

Tylko ręcznie na obiektywie. Im bardziej skręcisz - tym mniej w wizjerze widzisz ;-)
Sunders - Pią 29 Lip, 2011

Najlepiej ostrzyć na pełnej dziurze, a potem przymykać przysłonę - niestety wyłącznie ręczne :smile:

Dzięki hijax_pl
Czyli w sumie gorzej niż w Zenicie? :shock: Bo Heliosik to miał przynajmniej taki bolec do przymykania do roboczej przysłony a ostrzyło się na pełnej dziurze nawet, jeśli wybrana była większa.

[ Dodano: Pią 29 Lip, 2011 22:39 ]
Sunders, ręczności się nie boim, bardziej niewygody - choinka, naprawdę jest gorzej niż w starych analogach...

Zależy jaki Zenith ;-)
I jaki Helios ;-)

Ale ogólnie tak. Brakuje bolca... I nic sie z tym nie zrobi - by w Canonie (eos) wysterować przysłonę obiektyw musi być zelektryfikowany...

hijax_pl napisał/a:
by w Canonie (eos) wysterować przysłonę obiektyw musi być zelektryfikowany...

Myślałem, że jest - to po co mu te bolce na dole, jak nie do komunikacji z puszką???

Znalazłem, że do Nikona jest wersja AE i tam ustawia przysłonę. Czemu tu nie może?

Wersja do Nikona ma kontakty dla cpu. Ale do Canona nie ma - chyba, że o czymś nie wiem :roll:

W Nikonie jest mechaniczne sterowanie przyslona z korpusu.

To jeszcze jedno, praktyczne pytanie, bo nie wiem, czy ogarniam dobrze.
Samyang ma jakieś tam bolce, więc coś do body przekazuje. I teraz:
W trybie manual w aparacie muszę ustawić przysłonę i czas, no bo jakieś wartości aparat musi mieć. Czy body się dowiaduje, co ustawiłem i poprawnie to wyświetla, czy też muszę dublować - najpierw ustawić na obiektywie np. f=8 a potem jeszcze w body też f=8, żeby pomiar światła był dobry, no bo gdyby na słoiku i puszce było ustawione inne "f" to pomiar byłby zły, (czy może dobry, bo mierzony przez obiektyw)?

Szalejad napisał/a:
Samyang ma jakieś tam bolce, więc coś do body przekazuje.
Jakie bolce? Możęsz pokazać jakieś zdjęcie bagnetu? Cały czas mówimy o wersji EF?

Nie mogę :oops: Chyba wszyscy sprzedawcy na Allegro w aukcjach Samyanga do Canona dają zdjęcia do Nikona, bo tam jakieś bolce są (poprawnie - styki, ale wyglądają jak bolce). Szukam zdjęcia do Canona.

Tak - wersja dla nikona ma styki czipa, dzięki któremu korpus wie jaka jest ogniskowa i maksymalna apertura. Dzięki temu poprawnie mierzą światło wszystkie nikony.
Szalejad - Sob 30 Lip, 2011

Mam zdjęcia do Sony, Nikona i Pentaxa.
A jeśli do Canona nie ma styków, to jak ustawia się przysłonę - trzeba na body ustawić tak samo, jak jest w rzeczywistości, czy to bez znaczenia, bo pomiar przez obiektyw i tak będzie prawidłowy? Jak to działa w Canonach?

jaad75 - Sob 30 Lip, 2011

Szalejad, jak przymkniesz przysłonę ręcznie i będzie ciemniej, to czas wyznaczy Ci adekwatnie do tego...
Szalejad - Nie 31 Lip, 2011

jaad75 to nie do końca jest ścisłe, że "czas wyznaczy"...
Przejeżdżałem dziś przez wielkie miasto i w takim dużym markecie (nie będę reklamował za friko) podpięli mi Samyanga.
A więc - podaję dla potomnych - działa tak:
1 żaden z trybów poza M nie mierzy światła (ale to oczywiste, chyba)
2 w trybie M
a) aparat w ogóle nie uwzględnia, jakie f ustawimy w body (bo w trybie M oczywiście da się to ustawić, bo to tryb M :mrgreen: ale tylko czas jest brany pod uwagę)
b) w body kręcimy czasem a w słoiku przysłoną - zmiana obu tych wartości powoduje ruch wskaźnika naświetlenia (zmiana przysłony w body niczego nie zmienia - punkt a))

Kliknąłbym w Pomógł wszystkim, ale nie widzę takiej opcji, więc dziękuję wszystkim teraz :lol:

hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011

Szalejad, to teraz wróć parę postów wyżej i przeczytaj jeszcze raz co napisałem ;)

Szalejad napisał/a:
ale nie widzę takiej opcji,
Bo to nie jest Twój wątek.... ;)

hijax_pl - ale nikt mi (włącznie z Tobą, nie umniejszając :wink: ) nie odpowiedział, a o co pytałem, czy w body trzeba ustawić ręcznie taką samą przysłonę, co w obiektywie, a to nie jest oczywiste, bo ja przecież nie wiem, co chodzi po głowie inżynierom Canona i jak to rozwiązali. Przykład różnych możliwych rozwiązań to np. Canon i Nikon o czym sam pisałeś. Jak się już wie, jak coś działa, to może się to wydawać oczywiste, gorzej, jak się nie wie a ja nie wiedziałem.
A że mniej zobaczę, o czym pisałeś - w innych trybach też mniej widzę, co nie znaczy, że to tłumaczy brak pomiaru lub jak ten pomiar zadziała w M. :grin:

Szalejad napisał/a:
czy w body trzeba ustawić ręcznie taką samą przysłonę, co w obiektywie, a to nie jest oczywiste,
No jak to? A skąd niby ma korpus wiedzieć co na obiektywie ustawiłeś?
Na logikę - przysłona zmniejsza ilość światła.. Dla korpusu to to samo co wejście z nasłonecznionego ogrodu do wnętrza pałacu... ;)
Szalejad napisał/a:
Przykład różnych możliwych rozwiązań to np. Canon i Nikon o czym sam pisałeś.
Tak - W Canonie jest elektroniczne sterownie przysłoną, w Nikonie czy Pentaxie - mechaniczne.
Szalejad napisał/a:
co nie znaczy, że to tłumaczy brak pomiaru lub jak ten pomiar zadziała w M.
Na logikę - w trybie Av potrzeba ustawić przysłonę - jak to ma zrobić korpus skoro nie dogaduje się z obiektywem? Jest szansa że ten problem korpus zlekceważy i nadal będzie ustawiać poprawny cza migawki i ewentualnie czułość ISO.
Tryb Tv - tu znów ustawisz czas, ale jak ma korpus ustawić przysłonę skoro nie może się z obiektywem dogadać? Tak samo Pv i Auto... A M? W tym trybie ustawiasz oba parametry jak chcesz, a korpus ZAWSZE podaje Ci odchyłkę od prawidłowej ekspozycji; a że korpus się dogadać nie może z obiektywem - to nie pozwala manipulować wartością przysłony... Pozostaje czas.

Ależ Hijaxie! Chyba się zupełnie nie zrozumieliśmy :grin:

hijax_pl napisał/a:
Szalejad napisał/a:
czy w body trzeba ustawić ręcznie taką samą przysłonę, co w obiektywie, a to nie jest oczywiste,
No jak to? A skąd niby ma korpus wiedzieć co na obiektywie ustawiłeś?

Ja wiem, że korpus tego nie wie! Pytałem, czy trzeba mu ją ustawić (bo nie wie, ale potrzebuje do swojego jakiegoś tam algorytmu) czy nie (bo nie potrzebuje). Okazuje się, że nie trzeba, bo nie bierze tego ustawienia pod uwagę.

hijax_pl napisał/a:
Szalejad napisał/a:
co nie znaczy, że to tłumaczy brak pomiaru lub jak ten pomiar zadziała w M.
Na logikę - w trybie Av potrzeba ustawić przysłonę - jak to ma zrobić korpus skoro nie dogaduje się z obiektywem? Jest szansa że ten problem korpus zlekceważy i nadal będzie ustawiać poprawny cza migawki i ewentualnie czułość ISO.
& rozważania na temat innych trybów.

No właśnie NIE. W Canonie (to też sprawdziłem w sklepie) tryby Av, Tv itd nie działają w ogóle z tym obiektywem. Więc "na logikę" nie działa. :lol:
Po ustawieniu czegokolwiek poza M wskaźnik pomiaru światła jest nieczuły na wszelkie zmiany w body czy na szkle. Można korzystać tylko z M.

Szalejad napisał/a:
Okazuje się, że nie trzeba, bo nie bierze tego ustawienia pod uwagę.
Trochę przeczysz sobie.. Skoro wiesz to po co owe eksperymenty?
Szalejad napisał/a:
No właśnie NIE. W Canonie (to też sprawdziłem w sklepie) tryby Av, Tv itd nie działają w ogóle z tym obiektywem. Więc "na logikę" nie działa.
Działa - o ile jeszcze raz przeczytasz to co napisałem.

Nie przeczę. Po ustawieniu prawidłowej ekspozycji czasem na body i kręceniem na obiektywie, możesz sobie wybierać jakie chcesz f na body i niczego to nie zmieni.

Eksperymenty w sklepie były właśnie po to, żebym wiedział a nie na odwrót.

Na logikę to może działa z innymi obiektywami. Ten z Canonem działa w innych poza M trybach tylko, jak komuś nie zależy na poprawnej ekspozycji lub ma zewnętrzny światłomierz. :razz:

A tak poza tym, to kłótliwym waść jesteś :lol:

Szalejad, jakby nie było - ważne , że już wiesz, że by w Canonie działało ustawienie przysłony z korpusu, obiektyw musi być "zelektryfikowany" ;)

Racja. Nawet taki jeden - ze stykami - mam. Swoją drogą - jeśli taki klasyczny, zelektryfikowany nazywany jest manualnym, to jak określić Samyanga, który jest "jeszcze bardziej manualny"? :razz:

A dla mnie wniosek jest z tego taki, że ten obiektyw nie nadaje się na standard na APS-C. Co do "sterowania" to mnie to ręczne kręcenie nie przeraża, ale praca ciągle na roboczych przysłonach (ciemno!) już tak.
Za to stałeczka 14 Samyanga stała się tym samym bardziej realna - góry nie zając, można się pobawić :grin:

komor - Pon 01 Sie, 2011

Szalejad napisał/a:
1 żaden z trybów poza M nie mierzy światła (ale to oczywiste, chyba)

Oj… Jaki masz konkretnie aparat? Bo przed chwilą do 50D podpiąłem Samyanga 85/1,4 i działa tak samo jak pamiętam moje zabawy z 400D i Pentaconem 135/2,8. Czyli w trybie AV jak najbardziej jest prawidłowo ustawiany czas, żeby uzyskać prawidłowe naświetlenie. Na obiektywie kręcę sobie pierścieniem przysłony od f/1.4 to f/8 i widzę jak zmienia mi się czas odpowiednio, a naświetlenie zdjęcia jest prawidłowe. Może miałeś ustawione Auto-ISO które w Canonie, mówiąc krótko, nie działa?

Szalejad napisał/a:
A dla mnie wniosek jest z tego taki, że ten obiektyw nie nadaje się na standard na APS-C.

Moim zdaniem jego cena jest zbyt blisko Sigmy 30/1,4 żeby na APS-C interesować się tym obiektywem. Dokładając niewiele więcej masz trochę szerszy kąt widzenia, sprawnie działający AF z full-time-manual i też dobrą optykę, zresztą świetnie działającą pod światło.
Samyang 35/1,4 to dla mnie tani sposób na jasną trzydziestkę piątkę dla pełnoklatkowego aparatu.

qbassa - Wto 27 Wrz, 2011
Temat postu: Samyang 35mm pomierzony na Dxomark
http://www.dxomark.com/in...r/(camera2)/485
Co by to bylo jakby mial jeszcze Af.

maczetka - Sro 28 Wrz, 2011

komor napisał/a:
[...] Sigmy 30/1,4 [...] sprawnie działający AF z full-time-manual [...]

a to dobre ;-)

komor - Sro 28 Wrz, 2011

maczetka, zapraszam do mnie, sprawdzisz sobie. :)
maczetka - Pią 30 Wrz, 2011

komor napisał/a:
maczetka, zapraszam do mnie, sprawdzisz sobie. :)

no wiem, wiem bylo juz o tym troche na forum, nawet w oparciu o Twoje zdjecia (butelek chyba i corki w przedszkolu) chcialem kiedys takie szklo nabyc droga kupna ;-)
Po dwoch wizytach w Pro Centrum zrezygnowalem, ale to moze ja nie mam szczescia...

ov_Darkness - Pią 30 Wrz, 2011
Temat postu: Re: Samyang 35mm pomierzony na Dxomark
qbassa napisał/a:
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Compare-Camera-Lenses/Compare-lenses/(lens1)/359/(brand)/Samyang/(camera1)/485/(lens2)/405/(brand2)/Nikkor/(camera2)/485
Co by to bylo jakby mial jeszcze Af.

Po krótkim zmacaniu go z 5DMkII stwierdzam ,że to bardzo przyjemne szkło. Mnie brak AF nie przeszkadzał zupełnie.

jany21 - Wto 25 Mar, 2014

Zachęcony recenzjami, zakupiłem ten „cud optyki” i zaręczam, że dawno już nie byłem tak zawiedziony. Obiektyw podpięty do A900 był w stanie przekazać w miarę ostry obraz wyłącznie z odległości od 0,3 do 1 metra, dalej już tylko wielkie mydło. Po konsultacji z punktem sprzedaży obiektyw pojechał do serwisu. Nadal czekam na rozwiązanie problemu wierząc że miałem po prostu pecha, ale następnego Samyanga pewnie już nie kupię.
inount - Wto 10 Mar, 2015

Witam przymierzam się do zakupu tego obiektywa i mam pytanie ponieważ również zakupuje sony alpha 58 i muszę kupić Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC Sony czy Samyang 35 mm f/1.4 AS UMC Sony E ? ta ostatnia litera a czyni mnie zielonym . Tak tak , mam sentyment do sony ( canona też uwielbiam lecz nie stać mnie chwilowo na zakup a bardzo bym chciał 7d ii i tu pytanie czy mając 1200d będę w stanie wykonać dobre zdjęcia tym obiektywem czy nie bardzo ? ponadto czy ten obiektyw nadaje się do np . fotografii jadacego motocykla lub makro ( adapter ? ) da radę go zamontować na adapterze ? odwrotnie do a58?