forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Przestawione lustro w Sony alfa 200???

Luqasz100 - Sro 30 Mar, 2011
Temat postu: Przestawione lustro w Sony alfa 200???
Witam,
robiąc dzisiaj zdjęcia do CV z kolegą zauważyłem że coś się stało z moją alfą. Robiąc zdjęcie w wizjerze mam normalny obraz,natomiast po podglądzie zdjęcia okazuje się że zdjęcie "przesuwa" się w górę. Zrobiłem mały test. Zrobiłem zdjęcie obrazu tak, że dolna rama obrazu była idealnie przy końcu wizjera. Zrobione zdjęcie obcięło mi dół o jakieś 5-10cm w rzeczywistości. Mam tylko zwykłego kita obiektyw 18-70 i zauważyłem że przy większym zbliżeniu co raz więcej "zjada" mi dołu zdjęcia. W czym może tkwić problem?
Pozdrawiam

ghost - Sro 30 Mar, 2011

prawdopodobnie padła stabilizacja.
jeżeli aparat warczy po włączeniu, a wskaźnik SteadyShot (prawy dolny róg w wizjerze) mruga, to na pewno padła stabilizacja ;-)

MC - Sro 30 Mar, 2011

A czy ze stabilizacją matrycy wszystko ok? Jeśli już, to nie przesunięte lustro a matryca własnie. Sporadycznie, ale jednak ma to miejsce.

ghost- czy widziałeś mój aparat?:D Tak, od jakiegoś czasu warczy i teraz właśnie zwróciłem uwagę że wskaźnik SteadyShot właśnie mruga i pojawił się wykrzyknik koło niego. Da się to jakoś naprawić samemu, czy trzeba szukać serwisu?
kufel - Sro 30 Mar, 2011

Luqasz100 napisał/a:
Da się to jakoś naprawić samemu, czy trzeba szukać serwisu?
nie ryzykowałbym ;) raczej serwis...
MC - Sro 30 Mar, 2011

Serwis. Przy czym jeśli jest już po gwarancji, to lepiej kupić nowy aparat.
ghost - Sro 30 Mar, 2011

1870 tłumaczy się na coś z serii 200-300-350. zapewne po gwarancji, czyli naprawa będzie nieopłacalna. przerób na doniczkę, lub coś innego.
a200 bujały się niedawno na alle za 800 zł nówki ;-)

Dzięki za odpowiedzi. A może ktoś wie gdzie można znaleźć dobry i tani serwis na śląsku?
ghost - Sro 30 Mar, 2011

problem, że takie uszkodzenie zwykle wymaga wymiany siłownika stabilizacji. a do takich części zamiennych, dostęp ma jedynie serwis firmowy e-csi.pl. być może da się coś wymienić z innego egzemplarza.. ale zapewne koszty całej zabawy przekroczą wartość aparatu.

z tego co pamiętam, niektórzy wspominali o unieruchomieniu matrycy w pozycji środkowej. to chyba jedyne na co można liczyć za sensowne pieniądze.

A jak to jest z serwisem sony? Bo aktualnie jestem na studiach i nie mam przy sobie gwarancji. Wydaje mi się że mam ją do maja, więc może jeszcze coś się da zrobić, ale to jest gwarancja door to door? Kupiłem aparat w sklepie internetowym i wolałbym jednak wysłać go osobiście do serwisu.:)
ghost - Sro 30 Mar, 2011

wchodzisz na stronę http://www.e-csi.pl i czytasz jak się wysyła (kurierem ;-) ). choć zwykle uszkodzenie SS jest mechaniczne z przyczyny (aparat upadł) i gwarancja tego może nie objąć. generalnie wycena jest free, więc walcz. wysłać można także przez sony centre.

Dobra, dzięki bardzo za wszystko:) Nie mogę powiedzieć, że Wasze odpowiedzi mnie pocieszyły, ale fajnie, że są ludzie którzy bezinteresownie służą radą:) Temat uważam za zamknięty. Jutro zaczynam walkę o możliwość naprawy gwarancyjnej:) Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam Łukasz:)
Ktosik - Sro 30 Mar, 2011

Nie chce się czepiać ale pokrycie LV jest mniejsze niż zwykłego wizjera optycznego który tez nie kryje 100 procent kadru, z Twoim sprzętem jest wszytko OK (najprawdopodobniej :D )
MC - Sro 30 Mar, 2011

Ktosik, może najpierw miej jakiekolwiek pojęcie na temat sprzętu odnośnie którego doradzasz a potem się wypowiadaj, ok? A200 nie ma LV!

hmm ok racja nie ma LV MC, ale jeśli wskaźnik mruga z wykrzyknikiem to znaczy nie mniej nie więcej niż tylko tyle ze według aparatu nie da się zrobić nieporuszonego zdjęcia :) sony warczy zazwyczaj przy wyłączaniu... co to znaczy ze ucina 5-10 cm rzeczywistości? przy jakim kacie??? przy jakiej odległości od obiektu, a moze zamiast 3:2 jest 16:9 zdjęcie powinno być zrobione tak: obraz prostokątu którego przekątne krzyżują się na centralnym AFie jeśli nie jest obcięte równo to coś jest nie tak
ghost - Sro 30 Mar, 2011

precyzując więc. ma warczeć przy włączeniu, przy wyłączeniu to normalne.
mrugać mają paseczki, nie łapka z wykrzyknikiem.

ghost, masz racje mają zapalać się wszystkie paseczki jednocześnie i jednocześnie gasnąć :)
Luqasz100 - Czw 31 Mar, 2011

Zmieniałem już rozdzielczość. To nie o to chodzi. A200 warczała, owszem, przez sekundę, ale to było automatyczne czyszczenie luster. Teraz warczy podobnie i dłużej. Jak ucina? No nie będę teraz robił zdjęć, ale chodzi o to, że w wizjerze mamy jakiś obiekt na dole kadru, a przy podglądzie okazuje się, że zdjęcie jest "wyżej". 5-10cm na odległości 3m przy maks zbliżeniu w obiektywie 18-70. A na odległości ok. 40-50m jest to już ok 1m. Miga to i owszem, że nie może złapać stabilizacji, ale tam jest wykrzyknik.