forum.optyczne.pl

Lornetki - Pytanie o lunete Turist 8-20x32

nnn - Sro 30 Mar, 2011
Temat postu: Pytanie o lunete Turist 8-20x32
Witam,

Chodzi mi o model turist dokładnie taki jak na zdjęciu:
http://allegro.pl/luneta-...57.html#gallery

patrzyłem kiedyś przez taką lunetę i z tego co pamiętam to nie dawała takiego dobrego powiększenia co moja nowa delta optical 10x50.

Stąd moje pytanie czy ta lornetka ma naprawdę takie powiększenie?

Abs - Sro 30 Mar, 2011

Pewnie ma. Sprzęt USSR nie był przekłamywany jak współczesne podróbki. Patrząc na jedno oko zawsze mamy wrażenie mniejszego powiększenia. Obraz stereo jest przetwarzany w mózgu jakby był większy. Twierdzi się że jest to efekt ok. 30% plus. Lunety nie odradzam ale zawsze będziesz odczuwał większy komfort obserwując lornetką.
nnn - Sro 30 Mar, 2011

no właśnie tak mi się wydawało że to może być złudzenie za to że patrzę przez jedno oko.
No bo nawet jak popatrzę przez lornetkę 7x50 to wydaję się że ma większe powiększenie niż ta luneta Turist 20x50. No ale to chyba sprawa złudzenia optycznego.

co ciekawe jak się długo używa lornetki to z czasem wydaje się że ma mniejsze powiększenie niż miała wcześniej...jak sobie przypomnę jak patrzyłem przez moją 10x50 miesiąc temu to wydaję się że miała większy obraz niż teraz...

Mój tata kupił kiedyś( ze 25 lat temu ) tego turista za 20zł na targu a ta kobieta na allegro chcę za nią 80zł?

Abs - Sro 30 Mar, 2011

20zł 20 lat temu to jak 80zł obecnie. Rosyjski sprzęt jest dość solidny dlatego nie traci aż tak na wartości. Dziś nie produkuje się już tak solidnych lornetek chyba, że te, grubo powyżej 500zł.
nnn - Sro 30 Mar, 2011

no fakt lornetka turist jest dość solidna - wytrzymała u nas może ze 25 lat i nadal dobrze się ma. Ten sprzęt jest nie do zdarcia. W tej chwili jej nie mam bo jest pożyczona ale nawet fajnie się przez nią patrzy.
Abs - Sro 30 Mar, 2011

Dziś obserwowałem daleki krajobraz podmiejski i wiejski lornetką Nikon 8x25 oraz lunetą Yukon 20x50. Zacząłem od lunety a później przesiadka na bino Nikona i o dziwo - subiektywnie wydawało się że powiększenie jest podobne, tzn. 20x na jedno oko nie dawało nadzwyczajnej przewagi w postrzeganiu powiększenia nad dwuocznym 8x.
nnn - Sro 30 Mar, 2011

no właśnie to jest trochę dziwne że przy takiej dużej różnicy powiększenia luneta daje taki słaby obraz.
Abs - Czw 31 Mar, 2011

Gdy popatrzymy na jeno oko lornetki a potem w lunetę dostrzeżemy właściwą różnicę powiększenia. Inna sprawa to jakość obraz wynikająca z właściwości optycznych obu instrumentów (Nikon był lepszy).
nnn - Sob 02 Kwi, 2011

Ciekawe że jakaś zagraniczna firma produkuję lunetę turist:
Turist