|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 50 mm f/1.8 II
sylb - Sro 30 Mar, 2011 Temat postu: Canon EF 50 mm f/1.8 II Witam,
W zeszły weekend z własnej winy, rozbiłem swojego 8 letniego przyjaciela. Jest mi strasznie go żal, ale życie toczy się dalej i czas płynie. Wiec, co byście proponowali na zamianę tego wspaniałego obiektywu.
dr11 - Sro 30 Mar, 2011
Jeśli go używałeś z zadowoleniem to kup taki sam (a może dasz radę naprawić ten rozbity http://www.ejarm.com/photo/ef5018iidis/ ?).
Jeśli coś bardziej uniwersalnego, to może Sigma 30 f/1.4?
infocyk - Sro 30 Mar, 2011
Canon EF 50 mm f/1.8 II - 8 lat zobowiązuje do lojalności.
kozidron - Czw 31 Mar, 2011
infocyk napisał/a: | Canon EF 50 mm f/1.8 II - 8 lat zobowiązuje do lojalności. |
kurcze nawet na wpis do księgi rekordów
Baku - Czw 31 Mar, 2011
A może czas na jaśniejszego przyjaciela: EF 50/1.4?
MC - Czw 31 Mar, 2011
Faktycznie, skoro koledze f1.8 wytrzymał 8 lat (gratulacje) to jest szansa, że f1.4 będzie źrodłem dużego zadowolenia
Sunders - Czw 31 Mar, 2011
sylb napisał/a: | Canon EF 50 mm f/1.8 II /.../W zeszły weekend z własnej winy, rozbiłem swojego 8 letniego przyjaciela. |
A są tacy, którzy twierdzą, że EF 50/1,8 II same się rozpadają
sylb napisał/a: | co byście proponowali na zamianę tego wspaniałego obiektywu. |
Nowy 50/1,8 lub jesli masz więcej kasy - Canon 50/1,4 lub jeśli masz jeszcze więcej kasy a ostrzenie manualne cię nie zraża - zeiss Planar T 50/1,4 ZE albo nawet Makro-Planar T 50/2
ophiuchus - Czw 31 Mar, 2011
Pomiędzy jest jeszcze Sigma 1.4/50 tylko chyba trzeba sprawdzić czy AF z daną puchą dobrze sobie poradzi.
komor - Czw 31 Mar, 2011
Sunders napisał/a: | A są tacy, którzy twierdzą, że EF 50/1,8 II same się rozpadają |
Ale czas połowicznego rozpadu jest jak widać dość długi.
Bobby - Pią 01 Kwi, 2011
Eeh, tam zaraz Zeiss...
50/1.4 rodzimej marki ten bedzie dobra. Moze wiec, nalezy "skorzystac z okazji", aby awansowac sie nieco. Zreszta nowy 50/1.8 to juz i tak bylby "obcy", a wrecz nawet "rozdrapywalby rane" doznana po utracie przyjaciela. Zas, 1.4 pozwoli ranie latwiej zabliznic sie...
RB - Pią 01 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Sunders napisał/a: | A są tacy, którzy twierdzą, że EF 50/1,8 II same się rozpadają |
Ale czas połowicznego rozpadu jest jak widać dość długi. |
och niekoniecznie... wszak ten parametr to czysta statystyka. Przy obserwacji jednej 'cząstki' to otrzymasz wynik dość dowolny.
MC - Pią 01 Kwi, 2011
Cytat: | 50/1.4 rodzimej marki ten bedzie dobra |
Z całą pewnością lepsza niż 50/1.8, ale do bardzo dobrej to jej brakuje choć przyzwoitego wykonania.
sylb - Sob 02 Kwi, 2011
Z 50/1.8 byłem bardzo zadowolony, i jest to mój faworyt.
Obiektyw kupiłem w B&H za 69 USD, pamiętam, bo to mył mój pierwszy zakup internetowy. Eh te czasy i te ceny. Ale najpierw obiektyw spróbuję posklejać może się da.
Aparat mam 50D, wcozrja przypomniałem sobie że Canon ma taki obiektyw jak EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM. Ale przydały by się jakaś opinia od użytkowników, co go posiadają. Oczywiście lepiej mieć jaśniejszy obiektyw, ale 50/1.8 i tak przymykałem do 3.5 by zdjęcia wychodziły ostre, a przy pełnej dziurze zakres ostrości był centymetrowy.
http://www.sylb.neostrada.pl/O1.JPG
http://www.sylb.neostrada.pl/O2.JPG
komor - Nie 03 Kwi, 2011
sylb, kup sobie nowy, zamiast składać 8-letniego plasticzaka. Zaś co do EF-S 60/2,8 Macro to fajne szkło, masz test na Optycznych i parę opinii na forum. Ale to troszkę inne szkło niż jasna stałka typu f/1,8 czy f/1,4.
|
|