forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Samyang tilt-shift czy Lensbaby?

hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
ciekawe czy w ogole sa jakiekolwiek plany idace w tym kierunku
Ponoć samyang o tym myśli...
http://photorumors.com/20...t-shift-lenses/

moronica - Sro 30 Mar, 2011

to niech mysla, moze sie cos wykluje za kilka lat. trzeba by petycje machnac ;)
maput - Sro 30 Mar, 2011

Gdyby pojawił się Samyangowy, szeroki tilt-shift to bym pierwszy w kolejce się ustawił. Ale póki co to dla nich chyba trochę zbyt skomplikowane. Choć mam nadzieję, że się mylę.

A ta 35-tka fajna. Szczególnie patrząc przez pryzmat ceny.

hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011

maput napisał/a:
bym pierwszy w kolejce się ustawił
Pierwszy to ja jestem :lol: :cool: więc proszę mi się tu nie wpychać ;)
Baku - Sro 30 Mar, 2011

Jeszcze by się rybie oko na FF przydało w ich wykonaniu.
Samyang to taka optyczna "Biedronka". Niektórzy myślą, że be, póki nie zakosztują :wink:

dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
jakby tak S wszedl w tilt-shifty to by wykosil slabe optycznie lensbaby (zwlaszcza ze one nie maja shifta)
Już trzeci raz nie będę tłumaczył, że Lensbaby i tilt-shift to dwie inne bajki... http://forum.optyczne.pl/...p=210492#210492
jaad75 - Sro 30 Mar, 2011

maput napisał/a:
Gdyby pojawił się Samyangowy, szeroki tilt-shift to bym pierwszy w kolejce się ustawił. Ale póki co to dla nich chyba trochę zbyt skomplikowane. Choć mam nadzieję, że się mylę.
Na profilu Samyanga na Facebooku bodajże, T&S zdecydowanie wygrywał w kategorii życzeń uzytkowników...

dr11, alez ja wiem jaka jest roznica, nie musisz mi tlumaczyc ;)
dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica, no to jak S ma wykosić L skoro to nie są produkty tego samego rodzaju?

Jeśli chodzi o T&S to wymagane są dwie rzeczy: duże pole obrazowania oraz bardzo precyzyjna i wytrzymała mechanika. O ile z pierwszym może nie być problemu (z optyką chłopaki nie mają kłopotów) to w kwestii mechaniki można się zastanawiać widząc informacje od użytkowników o rozpadających się czasem rybkach 8 ;) Z drugiej strony o słabszych mechanicznie 14 i 85 nie słyszałem :P

...no chyba ze jednak nie rozumiem roznic miedzy obiektywem T/S gdzie uzywamy tylko T od lensbaby (poza bajerami typu wymienne soczewki, itd)
dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
roznic miedzy obiektywem T/S gdzie uzywamy tylko T od lensbaby
Fizycznie oba się wyginają. Obrazowo co innego dają, gdyż w przypadku L nie można mówić o płaszczyznie ostrości.

no ok ale tego nie traktuje w kategorii "feature" tylko konsekwencji duzej wady optycznej (wyniklej z tak prostej konstrukcji (?)). czy to plaszczyzna czy powierzchnia to ma drugorzedne znaczenie, lensbaby kupuje sie by ja zakrzywiac ;) a ze staja sie coraz drozsze to wiekszosc osob nie bedzie sie dlugo zastanawialo, czy kupic zabawke czy obiektyw za stosunkowo niewiele wiecej

zreszta czy nie jest tak, ze de facto plaszczyzna ostrosci nigdy idealna plaszczyzna nie jest a jest jedynie do niej bardziej lub mniej zblizona?

maput - Sro 30 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
maput napisał/a:
Na profilu Samyanga na Facebooku bodajże, T&S zdecydowanie wygrywał w kategorii życzeń uzytkowników...

No ja się nie dziwię.. ;)
Czasem nawet społeczeństwo, jako zbieranina całkiem przypadkowych osób, ma rację.

dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica, przeczytaj o co chodzi w podanym linku. Tu nie ma co gdybać...

Jeszcze mogę podpowiedzieć takim linkiem: http://forum.optyczne.pl/...p=262948#262948
oraz zdjęciem do którego ten komentarz powstał: http://forum.optyczne.pl/...p=262773#262773

gdzie ja gdybam? niedawno byla nawet dyskusja przy okazji jakiegos testu na optycznych, gdzie upraszano sie o testowanie ostrosci w rogach poprzez ustawianie ostrosci na obiekt znajdujacy sie w rogu a nie w centrum tlumaczac to tym, ze "plaszczyzna" byla na tyle zakrzywiona ze zdjecie testowe nie oddawalo wiernie mozliwosci obiektywu jesli chodzi o ostrosc w naroznikach. to czy plaszczyzna ostrosci jest faktycznie plaszczyzna to takie uproszczenie (co zreszta sam przyznajesz wlasnie w temacie Fotografia Inna). a ze to zakrzywienie w LB jest gigantyczne to w samej zasadzie dzialania tilta niewiele zmienia choc oczywiscie efekty beda sie roznic no i wade ta, jak kazda inna wade, mozna kreatywnie wykorzystac

ponadto, skoro wymaga to doprecyzowania, piszac ze budzetowy dobrej jakosci tilt lub tilt/shift wykosilby lensbaby pisalam to z wlasnego punktu widzenia, choc nie sadze bym byla wyjatkiem. osobiscie lensbaby traktuje w kategorii gadzetu, ktory znalazl sobie wygodna nisze na rynku fotograficznym w wyniku braku budzetowych tiltow z prawdziwego zdarzenia. mysle, ze z powodzeniem na kazdego zainteresowanego LB ze wzgledu na jego zakrzywienie pola znalazloby sie kilkudziesieciu, ktorzy sa zainteresowani wylacznie mozliwoscia pochylania tego pola czy jest ono mniej czy bardziej zakrzywione, a ci majac do wyboru composera za ok 200eur (albo i wiecej z nowym sweet 35) i takiego potencjalnie dobrego samyanga za dwukrotnosc tej ceny o ile mysla podobnie do mnie albo dozbieraja do S albo jesli nie da sie naciagnac budzetu to kupia LB ale beda to traktowac jako pewnego rodzaju kompromis

dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
a ze to zakrzywienie w LB jest gigantyczne to w samej zasadzie dzialania tilta niewiele zmienia choc oczywiscie efekty beda sie roznic no i wade ta, jak kazda inna wade, mozna kreatywnie wykorzystac
Nie jest to wada a główna i podstawowa funkcja tego obiektywu (LB). Do tego celu został stworzony, z takim zamysłem i tak on funkcjonuje, żeby dawać ostrość w wybranym punkcie kadru a nie po wybranej linii albo płaszczyźnie w przestrzeni.
moronica napisał/a:
osobiscie lensbaby traktuje w kategorii gadzetu, ktory znalazl sobie wygodna nisze na rynku fotograficznym w wyniku braku budzetowych tiltow z prawdziwego zdarzenia. mysle, ze z powodzeniem na kazdego zainteresowanego LB ze wzgledu na jego zakrzywienie pola znalazloby sie kilkudziesieciu, ktorzy sa zainteresowani wylacznie mozliwoscia pochylania tego pola czy jest ono mniej czy bardziej zakrzywione, a ci majac do wyboru composera za ok 200eur (albo i wiecej z nowym sweet 35) i takiego potencjalnie dobrego samyanga za dwukrotnosc tej ceny o ile mysla podobnie do mnie albo dozbieraja do S albo jesli nie da sie naciagnac budzetu to kupia LB ale beda to traktowac jako pewnego rodzaju kompromis
Powtórzę po raz czwarty, że LB i T&S to są obiektywy różne, o różnym zastosowaniu, dające kompletnie inne obrazy. LB nie zrobisz takiego zdjęcia jak TSem i odwrotnie. To tak, jakbyś porównywała na przykład UWA z rybim okiem. Tu i tu jest przecież szeroko. LB i TS też się giba na boki, nie? :)
Oto foto z TS: http://woophy.com/download/1161973
a oto z LB: http://woophy.com/download/832139

no jakby sie zastanowic to rybie oko o kacie sporo mniejszym niz 180 stopni (czyli np zoom Tokiny ustawiony na 17mm czy pelnoklatkowe rybie oko zamontowane na cropie) nie rozni sie az tak radykalnie od UWA z bardzo duza beczka ;) no ale ok, ja rozumiem ze ty sie skupiasz na roznicach a ja na podobienstwach

dr11 napisał/a:
główna i podstawowa funkcja tego obiektywu (LB).

ooj naginasz bardziej niz LB ;)

dr11 - Sro 30 Mar, 2011

moronica napisał/a:
ooj naginasz bardziej niz LB
I producent?
Cytat:
The Double Glass Optic is our most popular optic, providing a tack-sharp Sweet Spot of focus surrounded by blur, with minimum diffusion at all aperture settings.

To nie jest tak, że dlatego obraz jest taki mdły, bo jest kiepska optyka. To dlatego jest taka a nie inna optyka (z resztą można zmieniać), żeby obraz był właśnie mdły poza Sweet Spot. I to jest główna funkcja LB, żeby gibiąc ustawić sobie w kadrze ostry punkt gdzie chcemy. A przesłona steruje siłą otaczającego go mydła.

dr11, no widzisz, mowimy o czyms innym - ja o LB jako obiektywie a ty o konkretnym modelu wymiennej optyki, ktora w nim instalujesz ;) glowna cecha kazdego (poza jednym niedawno wypuszczonym modelem) LB jest tilt. juz opis Muse zaczyna sie od...
Cytat:
Bend it Baby! The Muse captures the spirit of Lensbaby photography

dr11 - Sro 30 Mar, 2011

Piszę o Muse, Composer i Control Freak, które w standardzie mają optykę Double Glass Optic albo Plastic.

...i wszystkie te modele stworzono po to, by je wyginac, a jak sie je wygina to nie ma to takiego znaczenia jak bardzo rozmyty jest obraz na brzegach gdy obiektyw nie jest wygiety. jedyny niewyginajacy sie LB jest dedykowany glownie do wspolpracy z optyka typu fisheye i jak sobie poogladasz galerie to zobaczysz, ze tam z kolei utrata ostrosci na brzegach nie jest jakas drastyczna. ja rozumiem, ze podchodzisz do tego kreatywnie i szanuje to, ale "glowna i podstawowa funkcja" LB jest wlasnie tilt i pod tym wzgledem go oceniam. a ze ciebie bawia inne cechy tego szkla i potrafisz zrobic cos ciekawego z ich wykorzystaniem to jest troche jak z uzywaniem korpusu do wbijania gwozdzi - jak sie nadaje i efekt jest ok to czemu nie ale to nie znaczy, ze taki byl zamysl

moronica napisał/a:
"glowna i podstawowa funkcja" LB jest wlasnie tilt i pod tym wzgledem go oceniam.
Niestety, mylisz się. Głównym i podstawowym celem tej konstrukcji było uzyskiwanie efektów artystycznych typu punktowa ostrość właśnie. LB nie powstało jako alternatywa dla tilta i pierwsze modele w ogóle nie miały możliwości dokładnej regulacji, bo to był obiektyw-zabawka do tzw. fotografii kreatywnej właśnie.
dr11 - Sro 30 Mar, 2011

Podczas pracy z LB wykonuje się mechaniczny tilt tubusu, tak, prawda. Ale LB nie jest budżetowym obiektywem Tilt Shift. Jego podstawową funkcją jest użycie ostrego Sweet Spota a mechanika pozwala na jego ustawienie w kadrze. Taki jest zamysł zarówno producenta, jak i użytkowników. Nikt rozsądny nie będzie używał tego obiektywu zamiast obiektywu TS, do celów do jakich by chciał użyć TS. Bo się nie da. Nie uzyska obrazu odpowiedniego dla obiektywów TS. Nie ustawi sobie ostrości na łące od butów po horyzont a uzyska jedynie coś takiego http://woophy.com/download/803345 Obiektywy TS, poza shiftem, mają za zadanie prowadzić płaszczyznę ostrości zgodnie z regułą Scheimpfluga. Po to używa się w nich pochylenia (tilt). Można wtedy dobrze odwzorować produkt na stoliku, leżący pod kątem, można właśnie krajobraz gdzie ziemia jest ostra od 0 do oo, można zrobić pseudo-makietę... LB z podstawową optyką tego nie zrobi (nie wiem jak z rybą i pinholem). Nie wierzę, że nie rozumiesz moronica różnicy. To, że tu jest tilt i tam jest tilt to nie znaczy, że oba są typu Tilt-Shift. Możnaby było zrobić tilt w LB, tylko trzeba użyć normalnej optyki (ja próbowałem z Heliosem, niestety nie ma nieskończoności).

wydawalo mi sie, ze z moich wczesniejszych postow wynikalo ze znam roznice miedzy tiltem i shiftem. wspominalam o tym juz tu
Cytat:
...no chyba ze jednak nie rozumiem roznic miedzy obiektywem T/S gdzie uzywamy tylko T od lensbaby

tak wiec ja porownuje tylko i wylacznie opcje tilt, ktorej zasada przeciez jest w obu przypadkach taka sama. nigdzie nie twierdzilam, ze LB to dokladnie to samo co obiektyw T/S, tylko ze LB to gadzet dzieki ktoremu mozemy sie pobawic tiltem bez potrzeby inwestowania grubych tysiecy w systemowy obiektyw T/S (bo zdaje sie samych tiltow sie nie produkuje a przynajmniej z zadnym sie nie spotkalam, sa co najwyzej przejsciowki oraz starsze obiektywy z samym shiftem)

moronica napisał/a:
LB to gadzet dzieki ktoremu mozemy sie pobawic tiltem bez potrzeby inwestowania grubych tysiecy w systemowy obiektyw T/S
To juz bardziej adekwatna będzie zabawa "gumiakiem", czyli średnioformatowym obiektywem, połączonym z bagnetem np. kawałkiem dętki:
http://www.cyberfoto.pl/r...zrob-to-sam.htm
BTW, Mariusz nieprawidłowo określa tę konstrukcję jako odpowiednik LB, ale mniejsza z tym... :wink:

tak tylko ze srednioformatowe obiektywy sa zazwyczaj dosc waskie na cropie
ja juz sie z tym gryzlam kilkakrotnie, nawet tu kiedys zalozylam temat ;) akurat z tandemu tilt/shift bardziej zawsze interesowal mnie shift wiec nawet jakies domowe wynalazki nie zalatwialy sprawy

Jak nie - średnioformatowe szkło przyshiftujesz bez problemu, tylko to troche mało wygodne i rzeczywiście wąskie, zwłaszcza na cropie... :smile:

ja nie jestem Adam Slodowy wiec podczas gdy tilta jeszcze jakos bym wytworzyla to za shifta bym sie raczej nie brala ;)

jesli komus nie przeszkadza waskosc to chyba na chwile obecna to jest fajnym rozwiazaniem za w miare rozsadne pieniadze
http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-80/
mieli same przejsciowki t/s ale im sie pokonczyly i nie wiadomo, czy jeszcze beda

przysieglabbym ze tego nie bylo jak ostatnio sprawdzalam ;)
http://araxfoto.com/specials/tilt-shift-35/
tylko ze juz cena jednak zaczyna byc powazna, nawet przy niskim kursie dolara

moronica napisał/a:
ja nie jestem Adam Slodowy wiec podczas gdy tilta jeszcze jakos bym wytworzyla to za shifta bym sie raczej nie brala ;)
Eee, no przecież shiftniesz sobie trochę na tej gumie...
moronica napisał/a:
przysieglabbym ze tego nie bylo jak ostatnio sprawdzalam ;)
Było, było - od dawna jest... :smile:

shift jednak powinien byc nieco dokladniejszy niz manipulowanie guma ;)
bylo? dlugo tam nie zagladalam ale bylam ostatnio i mieli liste srednioformatowek a nad nimi link to sekcji z obiektywami pod 35mm i tam byla tylko ta 80tka plus przejsciowki. moze sobie reorganizowali strone a moze mi sie przysnilo ;) ciekawe ile pociagna jeszcze skoro Arsenal zamkniety

moronica napisał/a:
ciekawe ile pociagna jeszcze skoro Arsenal zamkniety
Ale przecież oni teraz występuja jako Hartblei... Chyba, że tym razem to mnie się coś popieprzyło...
http://www.hartblei.com/lenses/general_info.htm

Baku - Czw 31 Mar, 2011

jaad75, też tak słyszałem. Na stronie Hartbleia Super-Rotator 35/2.8 jest za 595$. Jakiś czas temu na ebayu czy adoramie był używany TS-E 24L (w bardzo dobrym stanie) za 500$. Pytanie brzmi: po co kupować Arsata skoro taniej można mieć szkło systemowe? A jeszcze jeśli do tego dojdzie Samyang...

[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 08:41 ]
TS MC ARAX 2.8/35mm za 777$... :roll: