forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Teleobiektyw do sportu

Barteczek22 - Czw 31 Mar, 2011
Temat postu: Teleobiektyw do sportu
Witam mam pytanie niedawno kupiłem sobie 70-300 nikkora , a teraz chce sobie kupić obiektyw do wydarzeń sportowych na hali jak i na wolnym powietrzu, który da mi bardzo dobre zbliżenie mam na to 3000 tysiące zł , myślałem nad tym modelem
SIGMA 120-400 APO --> http://allegro.pl/sigma-1...1521194687.html czy waszym zdaniem dobrze by się sprawdził ?

maput - Czw 31 Mar, 2011

Do sportu w hali szkło powinno być jasne.

ale gdy jestem na stadionie daleko siedzę na hali swiatło jak w tej sigmie jak i w 70-300 jest podobne i nie ma tragedii,

Bardziej mi chodzi o przybliżenie bardzo dobre

hijax_pl - Czw 31 Mar, 2011

Barteczek22 napisał/a:
i nie ma tragedii,
A na jakich czasach będziesz robił zdjęcia? Pamiętaj, że mimo że wydaje się, że w hali jest jasno - to dzięki akomodacji Twoich oczu. Wbrew pozorom dla aparatu będzie ciemnica...

wiem wiem bd troszkę ciemne robiłem jak miałem kitowego 18-55 to sa troszkę ciemne ale mi to nie przeszkadza fotki są tylko dla mnie :) :):)
i myslałem o tej sigmie :) :):) myślę ze jest dość porządna

widzę jak fotki wychodzą na różnych odległościach i mi się bardzo podoba
http://www.pixel-peeper.c...=none&res=3&p=2

hijax_pl - Czw 31 Mar, 2011

Barteczek22, tyle, że przy kitowcu to miałeś taki kąt widzenia, że pewnie ten ruch w odległości nie wymagała krótkich czasów. Im dłuższa ogniskowa będzie, tzn im większe przybliżenie, tym krótszy czas będzie potrzebny by zamrozić ruch. A jak się nie da to trzeba będzie podnosić ISO. I to dość wysoko.

No chyba, że jesteś kibicem brydża sportowego - wtedy to moje ględzenie jest bez sensu ;)

piłki nożnej różnych sportów, lubię ptaki zwierzęta i architekturę tak szczerze ten sport będzie hmmm dość rzadko fotografowany bardziej te zwierzęta

[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 20:38 ]
i tak sie jeszcze zastanawiam czy się pakować w takie cos gdy mam 70-300nikkora

MM - Czw 31 Mar, 2011

Pakować się w Sigmę 120-400 jak się ma Nikkora 70-300 VR to jest lekko bez sensu. Ta Sigma będzie wolniejsza, mniej precyzyjna a do tego będzie miała o niebo gorszą stabilizację. Oczywiście jeżeli chodzi o Nikkora z VR a nie tego starego grzmota bez VR.
komor - Czw 31 Mar, 2011

No to jeśli zwierzęta to popatrz sobie co wyrabia z tym obiektywem użytkownik Amedos:
Galeria. Oczywiście obiektyw sam z siebie nie gwarantuje dobrych fotek, ale jak widać – da się.

Bobby - Pią 01 Kwi, 2011

MM napisal:
"Pakować się w Sigmę 120-400 jak się ma Nikkora 70-300 VR to jest lekko bez sensu."

Moim zdaniem, to juz nie jest tak lekko - to juz dosc mocno bez sensu. Jedyny plus w tej Sigmie, o jakim moge pomyslec to pierscien do mocowania na statywie... Da ona wprawdzie troche wieksze "przyblizenie", ale czy ono jest warte innych kompromisow?

hijax_pl - Pią 01 Kwi, 2011

Bobby, po pierwsze tak chciałbym zwrócić uwagę, że możesz spokojnie używać przycisku "cytuj". Jakby nie było jest wtedy czytelniej ;)

Po drugie uchwyty statywowe to chyba z definicji mają szkła przekraczające pewną wagę - a 70-300VR to leciutka zabaweczka ;)

Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie - ciemny obiektyw jest bez sensu.

A jak mm brakuje - do pewnego stopnia można ich brak "symulować" przycinaniem zdjęcia w komputerze.... W końcu jak autor sam mówi:
Cytat:
fotki są tylko dla mnie

;)

Baku - Pią 01 Kwi, 2011

Wolałbym zainwestować w porządny zoom 70-200/2.8 i do tego telekonwerter.
Kiedy trzeba jest jasno i szybko, a kiedy trzeba długo, to jest długo.
Problem polega na tym, że zoom 70-200 musi być bardzo dobrej jakości, więc albo 70-200VR, albo co najmniej Sigma 70-200OS.

Gdy nie ma zbyt dużej dynamiki (tzn gdy AF nie musi jechać często wte i nazad) da radę także Tamron 70-200/2,8
Baku - Pią 01 Kwi, 2011

Nie pamiętam.. Tam jest, czy nie ma ogranicznika AF?

Nie ma.
Barteczek22 - Pią 01 Kwi, 2011

czylli mówicie żeby zostać przy 70-300vr tym co mam, a później sobie kupić 70-200 2.8
hijax_pl - Sob 02 Kwi, 2011

Tak - właśnie tak uważam.
MM - Sob 02 Kwi, 2011

Barteczek22 napisał/a:
czylli mówicie żeby zostać przy 70-300vr tym co mam, a później sobie kupić 70-200 2.8

Zdecydowanie tak, tylko nie radzę kupować Tamrona 70-200/2.8 do sportu. Rewelacyjne optycznie szkło (miałem w domu przez tydzień wersję do C i N), ale AF nie nadaje się do większej dynamiki. Nawet na D300 szału nie było choć było lepiej niż w 5D Canona.

Barteczek22 - Sob 02 Kwi, 2011

nie nie jeżeli obiektyw to tylko nikkora nic więcej czytałem wiele opinii i kazdy był z niego zadowolony