|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Live View z rybim okiem
Gajdosz - Czw 31 Mar, 2011 Temat postu: Live View z rybim okiem Witam.
Posiadam aparat eos 350d. Mam problem z ustawieniem ostrości obiektywem samyang 8mm. Wydaje mi się że opis na pierścieniu nie zgadza się z rzeczywistością.
Czy live view dostępny w np. EOS 7D z 10-krotnym przybliżeniem byłby skuteczny do prawidłowego ustawienia ostrości? (zdjęcia ze statywu, architektura)
hijax_pl - Czw 31 Mar, 2011
Gajdosz napisał/a: | Czy live view dostępny w np. EOS 7D z 10-krotnym przybliżeniem byłby skuteczny do prawidłowego ustawienia ostrości? (zdjęcia ze statywu, architektura) | LV zawsze jest skuteczny w takich sytuacjach. A raczej nie LV - ale Ty
fotoG3 - Pią 01 Kwi, 2011
EOS 350D to moja pierwsza cyfrówka i cały czas ją mam w szufladzie.
Niestety ma fatalny wyświetlacz. Nawet po zrobieniu zdjęcia trudno na jego ekranie ocenić ostrość.
Teraz robię zdjęcie 450D i jest o wiele lepiej.
Przy zdjęciach ze statywu Live View jest super, szczególnie do zdjęć technicznych, stockowych. Są bardzo przydatne linie pomocnicze na ekranie (do architektury i szerokiego kąta bezcenne).
Jednak dopiero wyśiwetlacze klasy 980tys pikseli (np 550D, 600D, 60D w APSie) dają bardzo dobry podgląd ostrości.
Do pracy z LiveView moim zdaniem trudny do przecenienia jest ekran na przegubie.
Klękanie przed statywem nie jest zbyt wygodne.
Ruchomy ekran mają tylko 2 modele 60D i 600D.
Zrobiłem setki zdjęć Samyangiem i faktycznie słabo ustawia się ostrość w wizjerze, ale nie ma takiej potrzeby.
Cytat: | Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności... |
To cytat z testu na optyczne.pl
Sam często korzystałem z ustawień hiperfokalnych bo przy tej ogniskowej i manualnym ostrzeniu to najlepszy sposób na ostre zdjęcia.
Inna sprawa, że należy unikać przysłony 3,5 - obiektyw jest po prostu słaby przy pełnej dziurze.
Ja zaczynałem od 5,6 i było bardzo dobrze.
Wg testu najlepsza jest F8 (optymalnie dla ostrości w całym kadrze), w praktyce było podobnie.
Samyang to bardzo dobry obiektyw, ale nie na pełnej dziurze.
Gajdosz - Pią 01 Kwi, 2011
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem:
Czy w wyższych modelach canona w trybie podglądu zrobionych zdjęć poprawnie działa jego powiększanie? Zauważyłem że w 350D nie powiększam 'pełnego' zdjęcia tylko jego miniaturkę, dlatego nie jest to przydatne do oceny ostrości wykonanej fotografii.
Już w 350D powiększanie działa na pełnym pliku, ale wyświetlacz marny.
Przed chwilą włożyłem kartę do 350D i powiększanie działa normalnie tzn po zrobieniu zdjecia lub w trybie odtwarzania masz możliwość powiększania przyciskami +- pełnego pliku nie miniatury, ale w 350D wyświetlacz to prehistoria. W 450D jest już dużo lepiej za sprawą większego wyświetlacza. W 550D i lepszych wyświetlacz oprócz tego że jest duży to ma o wiele większą rozdzielczość i wtedy ten podgląd jest naprawdę dokładny.
eljot1987 - Pią 01 Kwi, 2011
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem ale ja mam 450D i jest to jak najbardziej przydatne. Gorzej jest z oceną ostrości bez powiększania.
hijax_pl - Pią 01 Kwi, 2011
Ostrzenie ręczne na LV gdy nie powiększamy sobie obrazu do 1:1 jest wg mnie lekko bez sensu...
dr11 - Pią 01 Kwi, 2011
Należy pamiętać o tym, że przynajmniej w Canonach robiąc RAWy i je później podglądając na ekranie, nawet przy max powiększeniu nie zobaczy się pełnej rozdzielczości pliku a jedynie zaszyty Jpg, który jest niższej rozdzielczości.
Tego problemu nie ma w LV.
Czyli ostrość zdjęcia dokładniej oceni się w LV.
450D
test
zrobiłem 3 zdjęcia
1. RAW - faktycznie obraz na podglądzie jest trochę mniej ostry, ale tylko nieznacznie
2. RAW + L -czyli RAW +jpg w max rozdzielczości, obraz w podglądzie ostrzejszy niż z punktu 1
3. tylko L - sam jpg w max rozdzielczości, nie ma różnić w podglądzie pomiędzy punktem 2 i 3
Reasumując - co jest zresztą zgodne z logiką.
W zdjęciu nr 1 nie ma dodanego pełnego pliku jpg i faktycznie aparat może pobierać dane do podglądu z zaszytego w RAWie jpg, ale i tak nie jest źle, do szybkiej oceny wystarczy
Sytuacja 2 czyli RAW+L tu nie ma problemu, aparat widzi maksymalny jpg i podgląd niczym się nie różni od sytuacji 3 gdzie jest tylko jpg.
No tak, ale co ma podgląd z LV?
hijax_pl napisał/a: | No tak, ale co ma podgląd z LV? |
Może chodzi o to że używając LV jesteśmy w stanie dokładniej "złapać" ostrość niż może nam się to wydawać podglądając RAWa.
LV oznacza dynamiczny obraz wprost z matrycy pokazywany na wyświetlaczy LCD
Jak chcemy ostrzyć to raczej jesteśmy w fazie przed wciśnięciem spustu migawki.
Gdy oceniamy ostrość podczas takiego ostrzenia to raczenie nie oglądamy RAWa czy JPGa
Gajdosz - Pią 01 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | No tak, ale co ma podgląd z LV? |
W zasadzie nic. Z mojej strony tyle że na razie nie posiadam aparatu z LV a powiększanie na podglądzie nie było skuteczne - Jak się okazuje z powodu robienia tylko RAW'ów.
jaad75 - Pią 01 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ostrzenie ręczne na LV gdy nie powiększamy sobie obrazu do 1:1 jest wg mnie lekko bez sensu... | A moim zdaniem sprawdza się znakomicie, pod warunkiem, że masz wprawę z ostrzeniem ręcznym na matówce (na powierzchni matówki, nie na klinie, czy rastrze). Focus snap, w przypadku podglądu LV jest przecież znacznie bardziej wyraźny.
Gajdosz,
Cytat: | Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem:
Czy w wyższych modelach canona w trybie podglądu zrobionych zdjęć poprawnie działa jego powiększanie? Zauważyłem że w 350D nie powiększam 'pełnego' zdjęcia tylko jego miniaturkę, dlatego nie jest to przydatne do oceny ostrości wykonanej fotografii. |
Odpowiedziałem na pytanie Gajdosza, bo do wątku o LiveView dodał pytanie o podgląd plików po wykonaniu zdjęcia.
Z mojego testu wynika zresztą, że spokojnie można korzystać z podglądu i powiększania RAWów, nawet jeżeli nie zapisujemy równolegle jpga, a jeżeli zapisujemy to nie ma żadnego problemu bo podgląd jest identyczny jak dla samego jpga. Oczywiście test dotyczył 450D, może na innym body z ekranem o wyżej rozdzielczości sytuacja wygląda inaczej.
Jeżeli ktoś z czytających może to sprawdzić to będzie to ciekawe rozwinięcie mojego testu z 450D.
hijax_pl napisał/a: | Jak chcemy ostrzyć to raczej jesteśmy w fazie przed wciśnięciem spustu migawki.
Gdy oceniamy ostrość podczas takiego ostrzenia to raczenie nie oglądamy RAWa czy JPGa |
Ja to doskonale rozumiem Chodziło mi o to że jak podglądamy RAWa to na wyświetlaczy ciężko ocenić czy dobrze trafiliśmy z ostrością zaś jak ostrzymy z użyciem LV mamy już pewność że wszystko będzie cacy.
fotoG3 - Sob 02 Kwi, 2011
LiveView jak sama nazwa wskazuje leci na żywo.
Obiektyw, matryca, ekran - widzimy to co widzi obiektyw.
Tutaj jest wszystko jasne, a dzięki powiększeniu ostrzenie jest naprawdę wygodne.
eljot1987,
Jeżeli masz aparat z ekranem lepszym niź mój (EOS450D) ciekawi mnie czy faktycznie jest różnica na LCD pomiędzy podglądem RAW a jpga.
U mnie w trybie 1. tylko RAW podgląd jest zupełnie OK. Wygląda jakby był odrobinę mniej wyostrzony niż jpg. Nie wygląda jak miniaturka zaszyta w RAWa. Bez problemu można ocenić czy ostrość jest OK.
Pierwsze wrażenie jest takie że ten obraz jest po prostu mniej wyostrzony, ale rozdzielczość jest ta sama.
Wręcz trzeba dokładnie analizować obraz żeby odróżnić go od podglądu RAWa. Cały czas mówię o maksymalnym powiększeniu na ekranie.
eljot1987 - Sob 02 Kwi, 2011
fotoG3, Mam 450D i różnicy faktycznie nie ma a to co napisałem było odnośnie pytania hijax_pl, hijax_pl napisał/a: | No tak, ale co ma podgląd z LV? |
fotoG3 - Sob 02 Kwi, 2011
eljot1987,
Szkoda, że masz tak jak ja 450D. W tym roku kupuję następne body i ciekawią mnie różne mniej znane problemy z najnowszymi modelami.
Co prawda robiąć RAWy zawsze robię też jpg-a i z podglądem powinno być wszystko OK
eljot1987 - Sob 02 Kwi, 2011
Też robię jpg+RAW więc nie widzę żadnego problemu z podglądem i oceną ostrości.
|
|