|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D Mark II czy D700
hxc - Pią 01 Kwi, 2011 Temat postu: 5D Mark II czy D700 aparaty w podobnych cenach, oba w zestawie z 24-70 f/2.8, ale który tak na prawdę warto brać? nie pytam tutaj o kwestię ergonomiczne, tylko czysto techniczne, który jest lepszy?
kufel - Sob 02 Kwi, 2011
hxc napisał/a: | który jest lepszy? | zależy pod jakim względem. ja bym mimo kilku wad 5d mkII wziął właśnie tą puszke. ale to tylko subiektywna opinia. więcej info znajdziesz w podobnych wątkach
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13294
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13840
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13918
Sunders - Sob 02 Kwi, 2011
Ja wybrałem canona, ale IMO gdyby porównać do siebie tylko te zestawy to lepszy jest ten nikona
maput - Sob 02 Kwi, 2011
Jakby było obiektywnie wiadomo który jest lepszy, to by tego drugiego nikt nie kupował
Oba sprzedają się dobrze.
MM - Sob 02 Kwi, 2011
Ja bym kupił Nikona D700 i Nikkora 24-70/2.8. ZDECYDOWANIE.
Obrazek z Canona będzie troszkę lepszy. Dla tego troszkę nie warto tracić całej reszty lepszej w Nikonie. Choćby ostrości na otwartej przysłonie i tego co potrafi pucha Nikona z jej bajerami, ergonomią (to naprawdę ważne), AF-em czy sposobem pracy z lampami.
Żeby nie było - jestem canonierem i sam mam 5D, ale pracuję na obu systemach i widzę czym się różnią...
P_M_ - Sob 02 Kwi, 2011
Oba sa dobre. Ale wybor zalezy tez od zastosowania, gdzie ich specyficzne cechy beda lepiej lub gorzej pasowaly, bo to zupelnie rozne aparaty i do roznych zastosowan.
Warto takze zainteresowac sie potrzebnym osprzetem.
Ogolnie to pytanie uwazam za jedno z tych wywolujacych wojenki systemowe, a pytajacy to typowy podzegacz lub len.
B o g d a n - Sob 02 Kwi, 2011
Do linków, które podał kufel, warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru. Nie ma co się powtarzać. Sam musisz dokonać wyboru, materiał masz podany.
hijax_pl - Sob 02 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru | Hm.. A co konkretnie to to "wszystko"
Sunders - Sob 02 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru. |
Jeszcze raz przeczytałem ten wątek o odwzorowaniu kolorów i też nie kojarzę jego zwiazku z "wszystko w temacie wyboru"/5dmkII czy d700
komor - Sob 02 Kwi, 2011
Może chodzi o frazę: i wszystko na ten temat, czyli:
B o g d a n napisał/a: | Nie ma co się powtarzać. Sam musisz dokonać wyboru, materiał masz podany.
|
MM - Nie 03 Kwi, 2011
Kolory w różnych systemach to mają znaczenie jak ktoś jest totalnym leniem, ignorantem i leci na gotowe jpg-i prosto z aparatu. Im bardziej ktoś zdjęcia obrabia, im lepszy ma monitor itd. to tym mniejsze ma to znaczenie. Od pewnego poziomu jest to bez znaczenia. Tyle są te systemowe mądrości o kolorach warte.
komor - Nie 03 Kwi, 2011
Grubo… Ale przecież wielu reporterów musi tak pracować, nigdzie na początku wątku nie jest napisane, że chodzi o fotografię ślubną czy studyjną…
hxc - Nie 03 Kwi, 2011
chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje) i ogólną czyli wszystkiego i niczego. dużo czasu poświęcam na obrabianie, ale bardziej niż kolory liczy się dla mnie ostrość i detal.
MM - Nie 03 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Ale przecież wielu reporterów musi tak pracować |
W dobrych warunkach oświetleniowych AWB niemal każdego współczesnego aparatu da sobie radę bez problemu. Jeżeli chcemy mieć specyficzny odcień to można sobie to w takim N czy C bez problemu skorygować na własną nutę. Jeżeli warunki foto są ciężkie to każdy doświadczony fotoreporter przestawi sobie balans bieli na manuala lub zrobi coś według szarego/białego wzorca. Sam tak robiłem gdy trzaskałem zdjęcia na hali i z lenistwa chciałem mieć dobre jpg-i. Jak oczekuje się IDEAŁU to rady nie ma. Zostaje RAW i obróbka na kompie mającym skalibrowany monitor.
B o g d a n - Nie 03 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru | Hm.. A co konkretnie to to "wszystko" | hijax_pl, gdybyś nie zauważył, to ja napisałem na początku zdania "Do linków, które podał kufel, ...."
Dlaczego komor mógł zrozumieć, a inni nie?
Może dlatego, że niektórzy forum tylko selektywnie czytają, upatrując się wszędzie ukrytych dwuznaczności, podtekstów, wojenek, haczyków, przytyków, ....
Jeżeli ktoś na podstawie tego, co zostało napisane na tym forum nie potrafi dokonać wyboru, pomiędzy 5D2, a D700, to ja mu współczuję i polecam kupić cokolwiek klasy EL i pstrykać.
hijax_pl - Nie 03 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | gdybyś nie zauważył, to ja napisałem na początku zdania "Do linków, które podał kufel, ...."
| Zauważyłem.
Moja reakcja była spowodowana podniesieniem tym linkiem kolejnej dyskusji dotyczącej wyższości koloru A nad kolorem A'...
Tylko i wyłącznie.
[ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 13:47 ]
B o g d a n napisał/a: | Jeżeli ktoś na podstawie tego, co zostało napisane na tym forum nie potrafi dokonać wyboru, pomiędzy 5D2, a D700, to ja mu współczuję i polecam kupić cokolwiek klasy EL i pstrykać. | Tę tezę popieram w całej rozciągłości
kozidron - Nie 03 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Dlaczego komor mógł zrozumieć, a inni nie? |
B o g d a n - wyluzuj, ja też "nie zrozumiałem", wydawało mi się, że kleisz teorie spiskową o kolorach w nikonie hehe
B o g d a n napisał/a: | Jeżeli ktoś na podstawie tego, co zostało napisane na tym forum nie potrafi dokonać wyboru, pomiędzy 5D2, a D700, to ja mu współczuję i polecam kupić cokolwiek klasy EL i pstrykać. |
jak ktoś wie o co bangla nie zadaje pytań na forumie
kufel - Nie 03 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Moja reakcja była spowodowana podniesieniem tym linkiem kolejnej dyskusji dotyczącej wyższości koloru A nad kolorem A'...
Tylko i wyłącznie.
| raczej niepotrzebnie bo chyba puenta wątku o wyższości żadnego z nich nie mówi chyba faktycznie hijax węszysz spiski na nikona
komor - Nie 03 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Dlaczego komor mógł zrozumieć, a inni nie? |
Bo chyba więcej piwa razem wypiliśmy na zlocie niż Ty z Arkiem. Ale możemy to nadrobić na następnym. Po odpowiedniej ilości zupki chmielowej nawet Arek zauważy piwne…, tfu! żołte odcienie w Nikonie.
hijax_pl - Nie 03 Kwi, 2011
Słusznie. Jestem za
Baku - Pon 04 Kwi, 2011
hcx napisał/a: | chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje) |
Wysoka rozdzielczość matrycy Canona polubi się z fotografią krajobrazową.
Ta fotografia samochodowa w kontekście AFu Nikona, to nie bardzo łapię... Rozumiem jakieś rajdy, etc?
Szkoda, że 24-70 Canona jest już dość leciwą konstrukcją i w kontekście duetu D700+24-70 jest jednak najsłabszym ogniwem.
MM - Pon 04 Kwi, 2011
Baku napisał/a: |
Szkoda, że 24-70 Canona jest już dość leciwą konstrukcją i w kontekście duetu D700+24-70 jest jednak najsłabszym ogniwem. |
Właśnie to szkło przeważyło o moim postulowaniu Nikona.
Nikon jest zwyczajnie praktyczniejszy. Canon da lepszy obrazek, ale na f/2.8 nawet ta lepsza matryca nie pomoże. Inna sprawa, że obiektyw Canona jest jakby bardziej delikatnie "plastyczny" i ładniej moim zdanie rozmywa tło.
hxc - Wto 05 Kwi, 2011
Baku napisał/a: | hcx napisał/a: | chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje) |
Wysoka rozdzielczość matrycy Canona polubi się z fotografią krajobrazową.
Ta fotografia samochodowa w kontekście AFu Nikona, to nie bardzo łapię... Rozumiem jakieś rajdy, etc?
Szkoda, że 24-70 Canona jest już dość leciwą konstrukcją i w kontekście duetu D700+24-70 jest jednak najsłabszym ogniwem. |
tak, rajdy, kjs'y, gokarty.
kufel - Wto 05 Kwi, 2011
hxc napisał/a: | tak, rajdy, kjs'y, gokarty. | tu przewagę powinien mieć Nikon ze swoim AF'em.
|
|