forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D Mark II czy D700

hxc - Pią 01 Kwi, 2011
Temat postu: 5D Mark II czy D700
aparaty w podobnych cenach, oba w zestawie z 24-70 f/2.8, ale który tak na prawdę warto brać? nie pytam tutaj o kwestię ergonomiczne, tylko czysto techniczne, który jest lepszy?
kufel - Sob 02 Kwi, 2011

hxc napisał/a:
który jest lepszy?
zależy pod jakim względem. ja bym mimo kilku wad 5d mkII wziął właśnie tą puszke. ale to tylko subiektywna opinia. więcej info znajdziesz w podobnych wątkach ;)

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13294

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13840

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13918

Sunders - Sob 02 Kwi, 2011

Ja wybrałem canona, ale IMO gdyby porównać do siebie tylko te zestawy to lepszy jest ten nikona :smile:
maput - Sob 02 Kwi, 2011

Jakby było obiektywnie wiadomo który jest lepszy, to by tego drugiego nikt nie kupował ;)
Oba sprzedają się dobrze.

MM - Sob 02 Kwi, 2011

Ja bym kupił Nikona D700 i Nikkora 24-70/2.8. ZDECYDOWANIE.
Obrazek z Canona będzie troszkę lepszy. Dla tego troszkę nie warto tracić całej reszty lepszej w Nikonie. Choćby ostrości na otwartej przysłonie i tego co potrafi pucha Nikona z jej bajerami, ergonomią (to naprawdę ważne), AF-em czy sposobem pracy z lampami.

Żeby nie było - jestem canonierem i sam mam 5D, ale pracuję na obu systemach i widzę czym się różnią...

P_M_ - Sob 02 Kwi, 2011

Oba sa dobre. Ale wybor zalezy tez od zastosowania, gdzie ich specyficzne cechy beda lepiej lub gorzej pasowaly, bo to zupelnie rozne aparaty i do roznych zastosowan.
Warto takze zainteresowac sie potrzebnym osprzetem.
Ogolnie to pytanie uwazam za jedno z tych wywolujacych wojenki systemowe, a pytajacy to typowy podzegacz lub len.

B o g d a n - Sob 02 Kwi, 2011

Do linków, które podał kufel, warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru. Nie ma co się powtarzać. Sam musisz dokonać wyboru, materiał masz podany.
hijax_pl - Sob 02 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru
Hm.. A co konkretnie to to "wszystko" :shock:
Sunders - Sob 02 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru.

Jeszcze raz przeczytałem ten wątek o odwzorowaniu kolorów i też nie kojarzę jego zwiazku z "wszystko w temacie wyboru"/5dmkII czy d700 :???:

komor - Sob 02 Kwi, 2011

Może chodzi o frazę: i wszystko na ten temat, czyli:
B o g d a n napisał/a:
Nie ma co się powtarzać. Sam musisz dokonać wyboru, materiał masz podany.

MM - Nie 03 Kwi, 2011

Kolory w różnych systemach to mają znaczenie jak ktoś jest totalnym leniem, ignorantem i leci na gotowe jpg-i prosto z aparatu. Im bardziej ktoś zdjęcia obrabia, im lepszy ma monitor itd. to tym mniejsze ma to znaczenie. Od pewnego poziomu jest to bez znaczenia. Tyle są te systemowe mądrości o kolorach warte.
komor - Nie 03 Kwi, 2011

Grubo… :) Ale przecież wielu reporterów musi tak pracować, nigdzie na początku wątku nie jest napisane, że chodzi o fotografię ślubną czy studyjną…
hxc - Nie 03 Kwi, 2011

chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje) i ogólną czyli wszystkiego i niczego. dużo czasu poświęcam na obrabianie, ale bardziej niż kolory liczy się dla mnie ostrość i detal.
MM - Nie 03 Kwi, 2011

komor napisał/a:
Ale przecież wielu reporterów musi tak pracować

W dobrych warunkach oświetleniowych AWB niemal każdego współczesnego aparatu da sobie radę bez problemu. Jeżeli chcemy mieć specyficzny odcień to można sobie to w takim N czy C bez problemu skorygować na własną nutę. Jeżeli warunki foto są ciężkie to każdy doświadczony fotoreporter przestawi sobie balans bieli na manuala lub zrobi coś według szarego/białego wzorca. Sam tak robiłem gdy trzaskałem zdjęcia na hali i z lenistwa chciałem mieć dobre jpg-i. Jak oczekuje się IDEAŁU to rady nie ma. Zostaje RAW i obróbka na kompie mającym skalibrowany monitor.

B o g d a n - Nie 03 Kwi, 2011

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
warto abyś przeczytał Odwzorowanie kolorów w różnych systemach i wszystko w temacie wyboru
Hm.. A co konkretnie to to "wszystko" :shock:
hijax_pl, gdybyś nie zauważył, to ja napisałem na początku zdania "Do linków, które podał kufel, ...."

Dlaczego komor mógł zrozumieć, a inni nie?
Może dlatego, że niektórzy forum tylko selektywnie czytają, upatrując się wszędzie ukrytych dwuznaczności, podtekstów, wojenek, haczyków, przytyków, .... :zalamany:

Jeżeli ktoś na podstawie tego, co zostało napisane na tym forum nie potrafi dokonać wyboru, pomiędzy 5D2, a D700, to ja mu współczuję i polecam kupić cokolwiek klasy EL i pstrykać.

hijax_pl - Nie 03 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
gdybyś nie zauważył, to ja napisałem na początku zdania "Do linków, które podał kufel, ...."
Zauważyłem. ;)

Moja reakcja była spowodowana podniesieniem tym linkiem kolejnej dyskusji dotyczącej wyższości koloru A nad kolorem A'...
Tylko i wyłącznie.

[ Dodano: Nie 03 Kwi, 2011 13:47 ]
B o g d a n napisał/a:
Jeżeli ktoś na podstawie tego, co zostało napisane na tym forum nie potrafi dokonać wyboru, pomiędzy 5D2, a D700, to ja mu współczuję i polecam kupić cokolwiek klasy EL i pstrykać.
Tę tezę popieram w całej rozciągłości :)
kozidron - Nie 03 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:

B o g d a n - wyluzuj, ja też "nie zrozumiałem", wydawało mi się, że kleisz teorie spiskową o kolorach w nikonie :wink: hehe :smile:

B o g d a n napisał/a:

jak ktoś wie o co bangla nie zadaje pytań na forumie :razz:

kufel - Nie 03 Kwi, 2011

hijax_pl napisał/a:
Moja reakcja była spowodowana podniesieniem tym linkiem kolejnej dyskusji dotyczącej wyższości koloru A nad kolorem A'...
Tylko i wyłącznie.
raczej niepotrzebnie bo chyba puenta wątku o wyższości żadnego z nich nie mówi ;) chyba faktycznie hijax węszysz spiski na nikona :P ;)
komor - Nie 03 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:

Bo chyba więcej piwa razem wypiliśmy na zlocie niż Ty z Arkiem. Ale możemy to nadrobić na następnym. :) Po odpowiedniej ilości zupki chmielowej nawet Arek zauważy piwne…, tfu! żołte odcienie w Nikonie. :P

;)

hijax_pl - Nie 03 Kwi, 2011

Słusznie. Jestem za :mrgreen:
Baku - Pon 04 Kwi, 2011

hcx napisał/a:
chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje)

Wysoka rozdzielczość matrycy Canona polubi się z fotografią krajobrazową.
Ta fotografia samochodowa w kontekście AFu Nikona, to nie bardzo łapię... Rozumiem jakieś rajdy, etc? :???:
Szkoda, że 24-70 Canona jest już dość leciwą konstrukcją i w kontekście duetu D700+24-70 jest jednak najsłabszym ogniwem.

MM - Pon 04 Kwi, 2011

Baku napisał/a:

Szkoda, że 24-70 Canona jest już dość leciwą konstrukcją i w kontekście duetu D700+24-70 jest jednak najsłabszym ogniwem.

Właśnie to szkło przeważyło o moim postulowaniu Nikona.
Nikon jest zwyczajnie praktyczniejszy. Canon da lepszy obrazek, ale na f/2.8 nawet ta lepsza matryca nie pomoże. Inna sprawa, że obiektyw Canona jest jakby bardziej delikatnie "plastyczny" i ładniej moim zdanie rozmywa tło.

hxc - Wto 05 Kwi, 2011

Baku napisał/a:
hcx napisał/a:
chodzi o fotografię samochodową(af u nikona), nocną (darki u 5d), krajobrazową (5d mnie jakoś tu bardziej przekonuje)

Wysoka rozdzielczość matrycy Canona polubi się z fotografią krajobrazową.
Ta fotografia samochodowa w kontekście AFu Nikona, to nie bardzo łapię... Rozumiem jakieś rajdy, etc? :???:

tak, rajdy, kjs'y, gokarty.

kufel - Wto 05 Kwi, 2011

hxc napisał/a:
tak, rajdy, kjs'y, gokarty.
tu przewagę powinien mieć Nikon ze swoim AF'em.