|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 7D ilosc wystrzelonych zdjec
maintechh - Nie 03 Kwi, 2011 Temat postu: Canon EOS 7D ilosc wystrzelonych zdjec witam
mam maly problem, kilka dni temu kupilem nowego canona eos 7D. Fajny aparat poprostu zapiera dech w piersiach
teraz maly "problem" numeracja zdjec jest jakas dziwna. IMG_6700.JPG !
Sprawdzilem jak numerowal zdjecia moj eos 500d i byly od 0001.jpg , sprawdzilem tez info bateri w 7d i pokazuje okolo 600 czyli tyle ile zrobilem od czasu wlozenia bateri a nie ile zrobil sam aparat w rzeczywistosci.
wiec teraz male poirytowanie z mojej strony bo aparat kupilem jako "nowy" ze sklepu. fakt plomba byla przecieta i naklejona ochronna tasma firmowa. czyli aparat byl otwarty ale nie chcialem sie klucic skoro wszystko gralo z 7mka
teraz prawde mowiac mam malego nerwa , bo jesli ten aparat wystrzelil juz 6000 tys zdjec to napewno byl pokazowka albo klient jakis "po znajomosci" oddal go do sklepu.
jak myslicie?
oddac go ? czy ta numeracja plikow moze byc "zla" ??
sprawdzilem programami z netu ktore badaja exif i pokazalo mi wszystko na temat zdjecia ale nie shutter count (liczbe wystrzelen) pomocy !
MM - Nie 03 Kwi, 2011
Panika typowa dla młodego canoniera. Wystarczyło, że w sklepie ktoś zrobił kilka zdjęć a karta nie była sformatowana. Sam mogłeś tak zrobić i "zaciągnąć" taką numerację ze starej karty.
edmun - Nie 03 Kwi, 2011
sprobuj za pomoca programu EOS_Info.
nie wiadomo czy bedzie dzialal z Twoim sprzetem, ale mozna sprobowac
dodatkowo program PhotoME zczytuje duza ilosc z exifa
maintechh - Nie 03 Kwi, 2011
karte kupilem razem z aparatem do tego sformatowalem karte zaraz po pstryknieciu kilku zdjec wiec opcja numeracji ze starej karty odpada
po za tym na starym canonie 500d zrobilem 9900 zdjec wiec skad 6600?
program eos info probowalem tak samo jak pande i photome
i tak dla jasnosci sprzet za 6 tys wiec moge troche popanikowac ?
MM - Nie 03 Kwi, 2011
Czyli zostaję opcja, że ktoś wyjął kartę ze swojego aparatu, zrobił kilka zdjęć i "zassało". Inna opcja... jest taka, że masz pecha i lekko przechodzony sprzęt.
maintechh - Nie 03 Kwi, 2011
no ok mam pecha ale czy jest powod do wkurzenia? chodzi mi o to czy mam go wymienic ? bo moge go wymienic na zapakowany fabrycznie tylko pytanie czy te 7tys zrobionych juz zdjec daje mi jakis minus dla sprzetu?
MM napisał/a: | Czyli zostaję opcja, że ktoś wyjął kartę ze swojego aparatu, zrobił kilka zdjęć i "zassało". Inna opcja... jest taka, że masz pecha i lekko przechodzony sprzęt. |
MM - Pon 04 Kwi, 2011
Ja bym się wnerwił gdybym kupił aparat jako nowy (bez upustu) a ten miałby 6 kilo klatek.
Tyle zdjęć to wielu nie robi w rok.
Niby nie jest to dużo jak na 7D, ale jak nowy to chcę mieć nowy, góra pareset zdjęć walniętych w sklepie przez klientów a nie 6 tysięcy.
komor - Pon 04 Kwi, 2011
Na razie to jest gdybanie. maintechh, sprawdź ten licznik klapnięć przy pomocy programów, które podsunęli Ci koledzy powyżej, to sprawa będzie jasna.
maintechh - Pon 04 Kwi, 2011
no i wlasnie o to mi chodzi , tez sie wkurzylem i przez to zasnac nie moge,
wiesz zaczalem dodawac dwa do dwoch, podelko otwarte (plomba zerwana) naklejona sklepowa ale pomyslalem, nie ma co sie wkurzac pewnie komus pokazywali, znowu zlaczka do bateri byla jedna a w canon 500d mialem dwie, ale tez to olalem, tylko ta numeracja zdjec mnie rozwalila. nie beda chcieli mi tego wymienic to oddam i kupie w innej firmie, proste
nerwy sa najgorsze, bo ktos z boku moze sie smiac ze przeginam, ale 6 tysiecy za aparat to nie przegiecie? ten aparat po opuszczeniu sklepu (ze wzgledu ze uzywany) juz traci 1/3 na wartosci czyli zaplacilem za cos co bylo juz o jedna trzecia teoretycznie tansze :/
MM napisał/a: | Ja bym się wnerwił gdybym kupił aparat jako nowy (bez upustu) a ten miałby 6 kilo klatek.
Tyle zdjęć to wielu nie robi w rok.
Niby nie jest to dużo jak na 7D, ale jak nowy to chcę mieć nowy, góra pareset zdjęć walniętych w sklepie przez klientów a nie 6 tysięcy. |
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 00:18 ]
sciagnalem trzy programy : PhotoMe, Opanda, Exif i zaden z tych programow nie znalazl informacji o liczbie pstrykniec (shutter count)
w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie
czyli wole wymienic na pudelko zamkniete i przy nich otworze i sprawdze co jest , niz mam placic w serwisie
nb. pudelko w dniu zakupu bylo odplombowane i zaklejone tasma firmowa, czyli bylo juz otwierane.
komor napisał/a: | Na razie to jest gdybanie. maintechh, sprawdź ten licznik klapnięć przy pomocy programów, które podsunęli Ci koledzy powyżej, to sprawa będzie jasna. |
komor - Pon 04 Kwi, 2011
maintechh napisał/a: | w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie |
To starsze 50D zapisuje shutter count, a nowsze 7D nie?
pitras - Pon 04 Kwi, 2011
komor napisał/a: | maintechh napisał/a: | w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie |
To starsze 50D zapisuje shutter count, a nowsze 7D nie? |
Zapisuje, ale programy nie chcą go odczytać, z 60D jest to samo.
znalazlem program internetowy za darmo sprawdza twoj plik ale niestety na 7D nie dziala,
moze twoj 60D ruszy, sprawdz
link : http://regex.info/exif.cgi
wgrywasz tam plik bezposrednio, rawy tez wchodza duzo info ale shutter count brak
pitras napisał/a: | komor napisał/a: | maintechh napisał/a: | w info o canonie czytalem ze 7D mozna tylko sprawdzic w serwisie |
To starsze 50D zapisuje shutter count, a nowsze 7D nie? |
Zapisuje, ale programy nie chcą go odczytać, z 60D jest to samo. |
MC - Pon 04 Kwi, 2011
Jeśli nie możesz sprawdzić a masz wątpliwości to wymień.
Również bym się wkurzył. Jak sprzęt ma być nowy to nowy. Za to zapłaciłeś.
Sunders - Pon 04 Kwi, 2011
MC napisał/a: | Jak sprzęt ma być nowy to nowy. Za to zapłaciłeś. |
Dokładnie tak.Wydaje mi się, że jeśli jesteś w stanie wykazać, że aparat był używany, to możesz powołać się na niezgodność towaru z umową i zwrócić sprzedawcy żądając wydania nowego lub zwrotu gotówki.Im szybciej to zrobisz, tym lepiej.Miał być nowy, a nie jest .
obawiam sie ze jesli jest wada sprzetu to sklep musi przyjac zwrot. sklepy zazwyczaj tego nie chca robic bo taka jest Polska i tu znowu pytanie....czy my w koncu jestesmy w EU ? chyba tylko jedna noga ...i to ta ktora zgarnia kase
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2011 13:05 ]
OK Bylem , dostalem nowe body, gosciu przeprosil i pokazal mi jak firmowo zapakowane body wyglada, wiec jest ok ale nerwy stracone...po co sie tak wkurzam
no i ciekawostka !
w nowym body firmware ver 1.2.4 haha poprostu canon rozwala mnie na lopatki, dopiero co wypuscili 1.2.3 a tu w mam jeszcze nie opublikowany firmware
fotoG3 - Wto 05 Kwi, 2011
maintechh,
Cytat: | znalazlem program internetowy za darmo sprawdza twoj plik ale niestety na 7D nie dziala,
wgrywasz tam plik bezposrednio, rawy tez wchodza duzo info ale shutter count brak |
Program jest bardzo ciekawy.
Podaje różne dziwne dane, nawet odległość hiperfokalną dla danej ogniskowej i przysłony.
Nie miałem pojęcia, że EXIFy można sprawdzać online.
Spróbowałem EXIFy z 3 aparatów
G3, 350D i 450D
niestety w żadnym nie znalazł inforamcji o przebiegu migawki.
Szczególnie zależy mi na programie online do 350D bo kilka dni temu umarł i nie wiem czy warto myśleć o naprawie. Niestety nie można go podłączyć do kompa, ani wgrać soft na kartę. Pozostaje mi tylko korzystanie z plików zdjęć, które zrobiłem zanim umarł.
Może ktoś zna inne linki do programów online.
Szukałem w Googlach, ale najlepszy jaki znalazłem to
http://www.myshuttercount.com/
niestety też nie radzi sobie z moimi aparatami.
dżony - Wto 05 Kwi, 2011
w sumie, moje pudełko z 50D nie miało ni plomb ni nic. po włożeniu karty przebieg pokazywał ok 4.5 tyś ;| ale byłem tak napalony sprzętem że stwierdziłem że to jeszcze zapis z alfy200.
do dzisiaj nie wiem czy mam aparat po przejściach czy nie..
zresztą minął prawie rok, nie ma co się gryźć. chyba o.O
maintechh - Wto 05 Kwi, 2011
sprawdzales photoMe ? albo Opanda IExif 2.3? wystukaj w necie oba programy dzialaja podobnie wiec nie widze sensu wgrywania obu , chociaz ja tak zrobilem.
Dane czytaja ze zdjecia, mozesz wgrac RAW bedzie ciekawszy opis. programy darmowe oczywiscie
fotoG3 napisał/a: | maintechh,
Cytat: | znalazlem program internetowy za darmo sprawdza twoj plik ale niestety na 7D nie dziala,
wgrywasz tam plik bezposrednio, rawy tez wchodza duzo info ale shutter count brak |
Program jest bardzo ciekawy.
Podaje różne dziwne dane, nawet odległość hiperfokalną dla danej ogniskowej i przysłony.
Nie miałem pojęcia, że EXIFy można sprawdzać online.
Spróbowałem EXIFy z 3 aparatów
G3, 350D i 450D
niestety w żadnym nie znalazł inforamcji o przebiegu migawki.
Szczególnie zależy mi na programie online do 350D bo kilka dni temu umarł i nie wiem czy warto myśleć o naprawie. Niestety nie można go podłączyć do kompa, ani wgrać soft na kartę. Pozostaje mi tylko korzystanie z plików zdjęć, które zrobiłem zanim umarł.
Może ktoś zna inne linki do programów online.
Szukałem w Googlach, ale najlepszy jaki znalazłem to
http://www.myshuttercount.com/
niestety też nie radzi sobie z moimi aparatami. |
[ Dodano: Wto 05 Kwi, 2011 19:19 ]
Pracowalem w sklepie i wiem, ze na polski rynek moze wszystko trafic co chcesz
Hurtownie "maja" dostep do kart gwarancyjnych wiec wystarczy ze masz znajomych i serwis Ci naprawi co zechcesz,
Natomiast jesli chodzi o pudelka to chyba w PL specjalnie przychodza rozplombowane zeby klienta wprowadzic w blad
Pudlo Canona ma przezroczysta naklejke. Patrzac na pudelko z przodu, mamy kartonowe zamkniecie (niby zawias?) i po prawej powinna byc naklejka (okragla 3cm sred.)
Z tego co wiem to na body nie ma naklejek jest poprostu zawiniete w woreczek bombelkowy a bateria zwykla tasma. zadnych logosow.
Dwa moje body tak kupilem to wiem ze jak sa jakies oznakowania firmowe to cos tu smierdzi
Dwa to sprzedawca powinien dac Ci nowiutenki sprzet i mozesz przy nim otworzyc go , zanim zaplacisz. wlozyc baterie i jak pokaze Ci sie komunikat ustawienia daty i godziny, to juz dobry znak ze sprzet nie byl uzywany.
Trzy, zrob probne zdjecie i jak wyswietlisz fotke i wcisniesz przycisk info to pokaze CI sie numer zdjecia w Canonie kazde zaczyna sie IMG_0001.jpg chyba ze juz ustawiles strzelanie w Raw'ie ale jesli nie ustawiles to numeracja zaczyna sie od jedynki.
Mozesz rowniez (w zaleznosci od sprzetu) wejsc w menu glowne, przesuwajac suwakiem po opcjach dojsc do bateri i wcisnac info baterii, tam pokaze ci stopien zyzycia baterii oraz ilosc zdjec wykonanych na tej bateri (chyba ze ktos ja rozladowal i naladowal dla ciebie )
To podstawowe sprawy ktore nalezy sprawdzic.
Sprzedawca moze wyskoczyc z tekstem ze sprzet mozesz otworzyc dopiero po zaplaceniu, czyli ja juz bym uwazal. Bo skoro chce go kupic to dlaczego nie moge sprawdzic przed zakupem?
Chyba ze jestem namolny i chce tylko popstrykac wtedy to zrozumiale, ale pokazujac sie w sklepie z kasa sprzedawca nie ma powodow aby CI nie ufac za to Ty masz kiedy zacznie stawiac opory.
Bo jak juz zaplacisz to reklamacje ciezko przejsc
jurand napisał/a: |
Mój C60d nie miał żadnych plomb ani taśm! Pudełko nie nosi ŻADNYCH śladów po plombach. Oglądałem inne, bo mieli 3 szt w FJ i każde wyglądało jednakowo. Jedyna naklejka/plomba była na woreczku z body i z aku
Z moich testów wynika, że wszystko jest ok ale czytając ten temat sam się zdenerwowałem.
Jak to jest z tym plombowaniem pudełek |
jurand - Wto 05 Kwi, 2011
W moim przypadku wybrałem losowo 1 z tych 3 szt pudełek w sklepie. Wszystkie wyglądały tak samo. Nr fabryczne się zgadzały.
Samo body było w folii i tam było zaklejone kawałkiem taśmy. Widać że nie był odklejany.
Aku było też w takim woreczku i zaklejone. Po wyjęciu okazało się że nie naładowane. Aparat się uruchomił dopiero po włożeniu aku z tego z wystawy. Wtedy chciał datę i godzinę.
Po zrobieniu zdjęć numeracja zaczynała się od IMG_0001.jpg
Mogłem sobie wybrać dowolne pudełko.
Jedyne co nie trochę dziwi to brak plomb na pudełku w takim sprzęcie
Sprzęt działa bez zarzutu. Więc wydaje się być wszystko OK.
edmun - Wto 05 Kwi, 2011
maintechh napisał/a: | jak pokaze Ci sie komunikat ustawienia daty i godziny, to juz dobry znak ze sprzet nie byl uzywany. |
da się obejść
maintechh napisał/a: | Trzy, zrob probne zdjecie i jak wyswietlisz fotke i wcisniesz przycisk info to pokaze CI sie numer zdjecia w Canonie kazde zaczyna sie IMG_0001.jpg chyba ze juz ustawiles strzelanie w Raw'ie ale jesli nie ustawiles to numeracja zaczyna sie od jedynki. |
również bzdura. wystarczy wyzerować licznik numeracji zdjęć w menu
maintechh napisał/a: | Mozesz rowniez (w zaleznosci od sprzetu) wejsc w menu glowne, przesuwajac suwakiem po opcjach dojsc do bateri i wcisnac info baterii, tam pokaze ci stopien zyzycia baterii oraz ilosc zdjec wykonanych na tej bateri (chyba ze ktos ja rozladowal i naladowal dla ciebie ) |
nie widziałem takiej opcji w Canonach... coś zmienili ?
kufel - Wto 05 Kwi, 2011
edmun napisał/a: | nie widziałem takiej opcji w Canonach... coś zmienili ? | w moim 40 d tez tego nie ma , ale w nowszych możliwe ze jest.
maintechh - Wto 05 Kwi, 2011
to tylko przyklad
jasne ze mozna wszystko obejsc ale przyjmijmy ze w sklepie nie ma na to czasu
no w moim 7D jest taka opcja, stan bateri i numer zdjec pstryknietych na tej bateri.
edmun napisał/a: | maintechh napisał/a: | jak pokaze Ci sie komunikat ustawienia daty i godziny, to juz dobry znak ze sprzet nie byl uzywany. |
da się obejść
maintechh napisał/a: | Trzy, zrob probne zdjecie i jak wyswietlisz fotke i wcisniesz przycisk info to pokaze CI sie numer zdjecia w Canonie kazde zaczyna sie IMG_0001.jpg chyba ze juz ustawiles strzelanie w Raw'ie ale jesli nie ustawiles to numeracja zaczyna sie od jedynki. |
również bzdura. wystarczy wyzerować licznik numeracji zdjęć w menu
maintechh napisał/a: | Mozesz rowniez (w zaleznosci od sprzetu) wejsc w menu glowne, przesuwajac suwakiem po opcjach dojsc do bateri i wcisnac info baterii, tam pokaze ci stopien zyzycia baterii oraz ilosc zdjec wykonanych na tej bateri (chyba ze ktos ja rozladowal i naladowal dla ciebie ) |
nie widziałem takiej opcji w Canonach... coś zmienili ? |
fotoG3 - Sro 06 Kwi, 2011
maintechh,
Cytat: | sprawdzales photoMe ? albo Opanda IExif 2.3? wystukaj w necie oba programy dzialaja podobnie wiec nie widze sensu wgrywania obu , chociaz ja tak zrobilem.
Dane czytaja ze zdjecia, mozesz wgrac RAW bedzie ciekawszy opis. programy darmowe oczywiscie |
Zainstalowałem photoMe - nie umie podać informacji o przebiegu migawki Canona.
Na stronie domowej jest zrzut ekranu gdzie photoMe podaje przebieg dla Nikona.
Obydwa programy są starawe ostatnie aktualizacje z 2009roku, niestety autorzy ich nie rozwijają. Na stronach autorów nawet nie podają zgodności z Win7, ale na szczęście siódemka dała radę odpalić photoMe. Program super, ale mojego problemu nie rozwiązuje.
Może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie, bo nie chcę zaśmiecać rejestru instalkami następnych niepotrzebnych programów?
komor - Sro 06 Kwi, 2011
edmun napisał/a: | nie widziałem takiej opcji w Canonach... coś zmienili ? |
Te informacje są od czasu wprowadzenia nowych baterii z bardziej rozbudowaną elektroniką, czyli 5DII, 7D, 60D i nie wiem który z 3-cyfrowych, wystarczy pewnie sprawdzić po modelu baterii. 50D załapał się jeszcze na baterie od 40D i starszych, czyli bez tych informacji.
komor - Sro 06 Kwi, 2011
Wątek związany z prawami konsumenta i walką ze sklepami wydzielony został tutaj: Prawa konsumenta kontra polityka sklepów.
krzywy77 - Czw 07 Kwi, 2011
Witam. Mam pytanie co do canona 7d. Czy jest w nim opcja robienia hdr-ów?
Wujek_Pstrykacz - Czw 07 Kwi, 2011
W moim nienowym juz marku III też mam info o stanie naładowania baterii i ilości wystrzelanych na niej fot.
ophiuchus - Czw 07 Kwi, 2011
krzywy77, w każdym aparacie jest taka opcja trzeba zrobić np trzy zdjęcia tej samej sceny z przesunięciem ekspozycji, aby uwydatnić zawartość cieni lub świateł, a potem skleić to odpowiednim programem na kompie o ile wiem to w puszcze 7D tego nie ma.
hijax_pl - Czw 07 Kwi, 2011
Cytat: | Czy jest w nim opcja robienia hdr-ów? | Takie właśnie są efekty robienia wody z mózgów przez bełkot marketingowy...
Fotografia HDR to technika łączenia zdjęć, a aparat to narzędzie do robienia zdjęć.
Tak samo jak fotografia w podczerwieni - to technika, a nie efekt graficzny...
krzywy77 - Czw 07 Kwi, 2011
tak ale czy można ustawić np. trzy wartości ekspozycji i załatwić wszystko jednym naciśnięciem migawki (bo bez statywu to chyba troszke trudno o dokładnie identyczny kadr)
maput - Czw 07 Kwi, 2011
krzywy77, a myślisz, że trzymając aparat w rekach, nawet za jednym naciśnięciem migawki, trzy kolejne zdjęcia będą identyczne kadrowo ? No chyba, że masz ręce ze stali, a nogi z kamienia, albo w ogóle cały jesteś statywem.
Jak chcesz to zrobić jednym zdjęciem to trzebaby zrobić HDR-a z RAWa.
cybertoman - Czw 07 Kwi, 2011
krzywy77 napisał/a: | trzy wartości ekspozycji i załatwić wszystko jednym naciśnięciem migawki | Mozna tak ustawic = bracketing plus zdjecia seryjne. Kadr nie bedzie identyczny, ale to juz nie zalezy od aparatu. Wiekszosc programow do tworzenia HDR radzi sobie calkiem niezle z niewielkimi przesunieciami.
hijax_pl - Czw 07 Kwi, 2011
krzywy77 napisał/a: | tak ale czy można ustawić np. trzy wartości ekspozycji i załatwić wszystko jednym naciśnięciem migawki | Tak jak napisał cybertoman a lekkie przesunięcia kadrów są nieistotne. cybertoman napisał/a: | Wiekszosc programow do tworzenia HDR radzi sobie calkiem niezle z niewielkimi przesunieciami. | Czego właśnie nie można powiedzieć o trybach HDR w aparatach (no chyba, że to tylko inna krzywa tonalna przypisane pojedynczej ekspozycji)
Morpheus - Pią 08 Kwi, 2011
Jeśli chcesz odzyskać kasę lub wymienić na inny to zrób to szybko, bo z tego, co się orientuję to masz na to 10 dni, później będziesz musiał im udowodnić, że nie jest zgodny z zamówieniem
[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 10:23 ]
Dotyczy zakupu przez Internet o ile nie odbierałeś osobiście w sklepie
Luke_S - Pią 08 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Czego właśnie nie można powiedzieć o trybach HDR w aparatach (no chyba, że to tylko inna krzywa tonalna przypisane pojedynczej ekspozycji) |
Tak się składa, że tryb HDR w aparatach, przynajmniej ten w Sony, radzi sobie automatycznie z drobnymi przesunięciami kadru. Sam byłem zdziwiony, że nie potrzeba do tego statywu. Niemniej jednak tryb ten jest mało użyteczny z innego powodu - brakuje jakiejkolwiek kontroli nad tym, jak ten HDR będzie wyglądał. Jeszcze jakby był zapisywany do TIFFa, aby można go było potem przepuścić np. przez Lightrooma, to byłoby nie najgorzej, ale z reguły wychodzi z tego niezbyt ciekawy jpeg, z którym za wiele już się nie da zrobić.
hijax_pl - Pią 08 Kwi, 2011
Luke_S, lekkie przesunięcia - z tym jest różnie. Może w puszkach Sony lepiej, może nie. Nie wyobrażam sobie jednak by w puszkach zaimplementowane były skomplikowane algorytmy redukcji duszków
dr11 - Pią 08 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie wyobrażam sobie jednak by w puszkach zaimplementowane były skomplikowane algorytmy redukcji duszków | Skoro są skomplikowane algorytmy rozpoznawania twarzy, śledzenia twarzy, wykrywania uśmiechu, wszystko na żywo i w ilościach większych niż jedna mordka, to czemu nie redukować duszka z poziomu puszki. I to jeszcze nie w czasie rzeczywistym
komor - Pią 08 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | to czemu nie redukować duszka z poziomu puszki. |
Bo taki ficzer można sobie zostawić na następną generację puszek?
maintechh - Pią 08 Kwi, 2011
okej ...sprobuj tego
http://regex.info/exif.cgi
wersja online. wchodzisz, wgrywasz zdjecie, raw tez moze byc i daje ci duzo info
powodzenia
fotoG3 napisał/a: | maintechh,
Cytat: | sprawdzales photoMe ? albo Opanda IExif 2.3? wystukaj w necie oba programy dzialaja podobnie wiec nie widze sensu wgrywania obu , chociaz ja tak zrobilem.
Dane czytaja ze zdjecia, mozesz wgrac RAW bedzie ciekawszy opis. programy darmowe oczywiscie |
Zainstalowałem photoMe - nie umie podać informacji o przebiegu migawki Canona.
Na stronie domowej jest zrzut ekranu gdzie photoMe podaje przebieg dla Nikona.
Obydwa programy są starawe ostatnie aktualizacje z 2009roku, niestety autorzy ich nie rozwijają. Na stronach autorów nawet nie podają zgodności z Win7, ale na szczęście siódemka dała radę odpalić photoMe. Program super, ale mojego problemu nie rozwiązuje.
Może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie, bo nie chcę zaśmiecać rejestru instalkami następnych niepotrzebnych programów? |
[ Dodano: Pią 08 Kwi, 2011 16:45 ]
masz na mysli body ktore same produkuje HDR ? jak w pentax?
nie niestety lub stety canon tego nie ma
musisz zdjecia zrobic sam z rozna ekspozycja i zaladowac je do programu
krzywy77 napisał/a: | Witam. Mam pytanie co do canona 7d. Czy jest w nim opcja robienia hdr-ów? |
fotoG3 - Sob 09 Kwi, 2011
maintechh,
Jedyny program, który poradził sobie z odczytem przebiegu migawki z mojego 450D to:
http://astrojargon.net/
Po instalacji trzeba podłączyć aparat przez USB i program sam odczytuje przebieg migawki.
Program nic innego nie robi, ale o to właśnie mi chodziło.
Cytat: | okej ...sprobuj tego
http://regex.info/exif.cgi
wersja online. wchodzisz, wgrywasz zdjecie, raw tez moze byc i daje ci duzo info |
To bardzo dobra strona do odczytu online EXIFa, ale tak jak już było we wcześniejszych postach przebiegu migawki nie podaje.
osa - Pon 11 Kwi, 2011
maintechh,
Jeśli nie przeraża Cię wizja pisania w konsoli możesz skorzystać z gphoto (linux/osx).
http://www.twam.info/soft...ercount-on-os-x
Przetestowałem, pokazał licznik klapnięć
Irex - Sob 28 Maj, 2011
Mialem podobny przypadek jak zalozyciel watku , kupilem z przebiegiem 4400 i po 4 dniach domowych testow wykrylem wade aparatu polegajaca na braku zamienienia przycisku funkcyjnego wlaczenia stabilizacji dopiero po przycisnieciu przycisku START STOP . Po interwencji w sklepie wymienili mi na inny nowy , ktory juz w sklepie sprawdzilem i zaczynal sie od 0001 i bez wady . Obydwa aparaty byly fabrycznie zapakowane i nic nie wskazywalo na ich wczesniejsze uzytkowanie
Wychodzi na to , ze trzeba dobrze w domu przetestowac sprzet swiezo zakupiony .
bhpchmiel - Nie 05 Lut, 2012
Słuchajcie mam problem ze swoją siódemką - mianowicie, jakimś cudem wyłączył mi się EXIF zdjęć Nie wiem jak to się stało... Resetowałem ustawienia body, wgrany jest najnowszy soft, DPP też mam w ostatniej wersji i pomimo tego nadal nie mam Exifów... Jakaś podpowiedź, pomysł jak to przywrócić:?:
Uściślając - w programie regex.info dane z exif pokazuje... W DPP nie chce i taki sam jest efekt jak kliknę w Windowsie PPM i wejdę we właściwości pliku... Zaczyna mnie to irytować
MM - Nie 05 Lut, 2012
Skoro w jakimś programie pokazuje to exify muszą w zdjęciach być. Może coś z ustawieniami kompa? Sprawdzałeś na innym kompie?
MM, no właśnie będę próbować
kufel - Nie 05 Lut, 2012
bhpchmiel, a np dedykowane plug-iny do Mozilli odczytują Ci exifa?
problem rozwiązany w zakładce "szczegóły dot. praw autorskich" wpisałem swoje inicjały (nawet nie pamiętam kiedy ), co blokowało dane exif
komor - Nie 05 Lut, 2012
No to chyba, że te inicjały zawierają znaki diakrytyczne, to wtedy rzeczywiście problem rozwiązany, bo dozwolone są tylko znaki podstawowego ASCII. Ale jeśli inicjały są ASCII, to nadal masz problem, bo prawidłowe wypełnienie tego pola nie powinno nic blokować.
komor, już doszedłem gdzie byka strzeliłem Wszystko jest ok, głupio jedną rzecz zrobiłem i się zrobiło zamieszanie Już wszystko mi pokazuje jak trzeba Dzięki za podpowiedzi
MM - Nie 05 Lut, 2012
To się pochwal co to za byk, bo inni mogą mieć podobny problem.
MM, szkoda gadać dłuższa historia... Na pewno jeśli nikt nie będzie wpisywał szczegółowych danych do praw autorskich to nic takiego się nie zdarzy
cybertoman - Nie 05 Lut, 2012
bhpchmiel napisał/a: | już doszedłem gdzie byka strzeliłem | Musi byc spory, skoro ani mru mru...
mozer - Nie 05 Lut, 2012
bhpchmiel, skoro już całą stronę poświęciliśmy na ten problem, to fajnie by było jednak wiedzieć jak dane praw autorskich mogą wpłynąć na nieczytelność exifa
mozer, jak się uporam z "pracą domową" to opiszę swój przypadek A teraz niestety walczę z IBP dla ZDR
|
|