|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 50 1.8D
Sz@kal - Pon 04 Kwi, 2011 Temat postu: Nikkor 50 1.8D Witam
nie bardzo wiedziałem do jakiego działu wrzucić to pytanie. Otóż mam możliwość kupienia 50 1.8D (made in japan bez szybki) w dość dobrym stanie wizualnym (mechanicznie nieźle, choć wydaje mi się, że jest sucha). Cena jaką mi zaproponowano to 250zł więc cena dobra ale... no właśnie... obiektyw z bliska do powiedzmy 3-4m ostrzy w punkt natomiast na dalsze odległości ma zauważalny BF (nie testowane na bateryjkach wyszło po prostu podczas fotek) Doradźcie czy mimo wszystko opłaca się za taką cenę szkiełko hycnąć czy raczej sobie odpuścić? Aha puszka to D90
pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź
mavierk - Pon 04 Kwi, 2011
hehe, tak samo jak na forum nikoniarzy xD
W sumie to weź sobie, prawdopodobnie na większą odległość po prostu masz wrażenie mydełka i tyle
Na odległość 3-5 metrów i tak większosć fot bedziesz robic
maput - Pon 04 Kwi, 2011
Do portretów się nada.
Sz@kal - Pon 04 Kwi, 2011
mavierk, czas się liczy dlatego tak... a co do Twojej sugestii to nie kwestia mydlinki bo ostrząc na znak oddalony o jakieś 7m ode mnie mam ostre to co metr za znakiem itp. sprawdzane wiele razy - tak do 5m jest bardzo ok
bambo1983 - Wto 05 Kwi, 2011
A może to nie wina obiektywu ? Warto sprawdzić...
A tak poza tym, to szkło warte wydatku (po prostu warto je mieć, niektórzy mówią, że to "Must have" - przekonasz się jak staniesz się jego właścicielem).
Sz@kal - Wto 05 Kwi, 2011
Sugerujesz puszkę... czy mnie? Bo to drugie bardziej prawdopodobne Musze sprawdzić na statywie...
kozidron - Wto 05 Kwi, 2011
To szkło jest tak tanie (nowe), że chyba nie warto się bawić w coś co działa na pół gwizdka
komor - Wto 05 Kwi, 2011
Też wychodzę z takiego założenia jak kozidron, choć zaproponowana cena jest jednak znacząco niższa, co na pewno kusi. Ale skoro cena jest tak niska, to coś musi jednak dolegać temu obiektywowi. Choć rzeczywiście jest taki efekt, że na dalszych odległościach w pełni otwarte jasne szkła nie są super ostre, w szczególności plasticzaki.
Sz@kal - Wto 05 Kwi, 2011
komor, ale on jest ostry tyle, że ciut dalej niż chcę ;D A cena jest atrakcyjna z innego powodu ale to już historia na inną bajkę...
hijax_pl - Wto 05 Kwi, 2011
Sz@kal, no to nie ma się co konsultować tylko brać i się cieszyć
bambo1983 - Sro 06 Kwi, 2011
Sz@kal, nie sugerowałem, że to Twoja wina
Po prostu też mam D90, i miałem problem z FF, który właściwie odkryłem wraz z podpięciem 50/1.8 .
Najprościej, sprawdź go dokładnie na pełnej dziurze i sam podejmiesz decyzję.
|
|