|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D80 vs d60 vs hybryda
Pazuzu - Pon 04 Kwi, 2011 Temat postu: D80 vs d60 vs hybryda Zacznę od tego ze mam do wydania jakies 1200-1300 zl. Planowałem zakup hybrydy s200exr, jednak strasznie trudno z dostępnością. Wiec kombinowałem co tu innego wziąć. Przypomniało mi sie ze mam 2 stare obiektywy z nikona f50. I pomyślałem ze mogę zaoszczędzić i kupić samo body. I teraz pytanie czy te obiektywy będą działać z tymi nowymi cyfrówkami? Parametrów obiektywów nie znam, wiem ze jeden kitowy a drugi tamron na długim końcu chyba 200 albo 250.
Niestety potrzebowałbym body z silniczkiem do af żeby napędzić te obiektywy.
Jak myślicie, ten d80 to dobry wybór? Na allegro są oferty z przebiegiem od 10 000 do 30 000 i więcej. Obawiam się ze to już dużo. Myślałem jeszcze o d60, tanszy, ale znowu te obiektywy bylyby z manualnym ostrzeniem:/ Tym bardziej ze docelowo planuje posiadać 2 zmiennoogniskowe (zakres 18-200) cos takiego + staloogniskowy z f1,8 do portretów. A gdybym mial silniczek w body obiektywy wychodziłyby mi o wiele taniej.
hijax_pl - Wto 05 Kwi, 2011
Pazuzu napisał/a: | Jak myślicie, ten d80 to dobry wybór? | Stary ale jary. Na wyższych ISO i przy dłuższych ekspozycjach super nie będzie - ale do takiej normalnej, codziennej fotografii będzie najzupełniej OK.
Pazuzu - Wto 05 Kwi, 2011
A co z tymi obiektywami starymi z analoga? Bo jeśli taki zestaw nie wypali to d80 odpada również.
hijax_pl - Wto 05 Kwi, 2011
A jakie to szkła? F50 to raczej nie była zaawansowana pucha, więc domniemuję, że to co z tą lustrzanką chodziło - będzie też z D80 działać...
Pazuzu - Wto 05 Kwi, 2011
Niestety na temat szkiel nic nie wiem, nie mam ich obecnie w domu. Juto moze dowiem sie cos wiecej. Czyli rozumiem ze po podpięciu tych obiektywow nie bedzie zadnych problemow np:
- jakies bledy w obrazie, abberacje, winietowanie
- Autofocus będzie dzialal bez problemu
Jedyny minus tego zestawu to strasznie waski kat, bo kitowy obiektyw zaczyna chyba od 30 albo 35 wiec uwzględniając cropa to będzie jakieś 45-52.5 wiec slabo strasznie ale to minus swiadomy wiec jakos sie do niego nastawie.
Rozumiem ze do samego modelu d80 nie ma zastrzezen. Zadnych czestych typowych awarii itd?
|
|