|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Bateria Canon 500D
Shibuya - Wto 05 Kwi, 2011 Temat postu: Bateria Canon 500D Zamierzam dokupić drugą baterię. Powiedzcie mi jak wygląda sprawa z zamiennikami ?
Czy lepiej kupić oryginalną baterię czy są jakieś dobre zamienniki ?
W sklepie chcieli mi sprzedać jakiś zamiennik Hahnel HL-E5 Canon LP-E5 7.4V 1000 mAh za 89.90 - czy ten zamiennik jest coś w ogóle warty ?
Możecie mi coś polecić ?
MC - Wto 05 Kwi, 2011
Hahnel robi dobre ogniwa. Poszukaj też Delty. Niedawno był podobny temat
Shibuya - Wto 05 Kwi, 2011
Hmm ... Delta kosztują na Allegro ok 35 zł http://allegro.onet.pl/lp...1544560481.html Nie za tanio ?
Która z Firm produkujących zamienniki jest najlepsza i jak się takie zamienniki maja do oryginałów? Warto kupować zamienniki czy nie bardzo ?
PS. Szukam, może znajdę ten temat,o którym wspomniałeś
FotoTomek - Sro 06 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | Hmm ... Delta kosztują na Allegro ok 35 zł http://allegro.onet.pl/lp...1544560481.html Nie za tanio ?
Która z Firm produkujących zamienniki jest najlepsza i jak się takie zamienniki maja do oryginałów? Warto kupować zamienniki czy nie bardzo ? |
Kiedyś kupiłem zamiennik za ok. 20 zł i był do niczego, chociaż wypisana była na nim jakaś kosmiczna pojemność Później kupiłem zamiennik Phottix za ok. 35 zł i do tej pory (chyba ze dwa lata) działa bez problemu. Pojemność porównywalna z oryginałem.
Może gdzieś między 20 a 35 zł leży granica przyzwoitości
Shibuya - Sro 06 Kwi, 2011
Właśnie zdziwiłam się,że ludzie (nawet w sklepie) odradzają mi oryginał i polecają zamienniki.
Pozostaje mi tylko wybrać jakiej firmy kupić.
komor - Sro 06 Kwi, 2011
Odradzać oryginału nie ma co, po prostu czasem jego cena jest nieprzyzwoicie wysoka, ale jakość na pewno przyzwoita. Pojemności mogą być jednakowe lub nawet nieco niższe, ale trwałość oryginału powinna być wyższa.
Shibuya - Sro 06 Kwi, 2011
Od sprzedawców dostawałam informacje typu "po co kupować oryginał skoro w tej cenie można mieć 2/3 zamienniki". Wcześniej myślałam tylko o oryginale,ale teraz się zastanawiam,ponieważ podobno zamienniki niektórych firm są rzeczywiście godne uwagi.
Co o tym myślicie ? Czy sami używacie zamienników ( jeśli tak proszę o firmę i opinie ).
komor - Sro 06 Kwi, 2011
Ja używam drugiego czy trzeciego już zamiennika firmy Hähnel i jestem zadowolony (ale on kosztuje stówę a nie trzy dychy). Z tym, że ja mam aktualnie 50D, więc akumulator bez CPU. MM też nie raz polecał tę firmę.
B o g d a n - Sro 06 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Ja używam drugiego czy trzeciego już zamiennika firmy Hähnel i jestem zadowolony | Czy to znaczy, że już ten najstarszy przestał trzymać pojemność, czy wszystkie Ci są potrzebne?
Pytanie w kontekście trwałości tego zamiennika.
Baku - Czw 07 Kwi, 2011
A ja używam baterii no-name i trzyma tak dobrze (a nawet lepiej) jak oryginał Canona. Nic z tej dyskusji nie wyniknie, poza stwierdzeniem, że jak Cię stać to kup oryginalną, a jak nie to kup tani zamiennik i ciesz się tak długo póki trzyma.
komor - Czw 07 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Czy to znaczy, że już ten najstarszy przestał trzymać pojemność, czy wszystkie Ci są potrzebne? |
Jeden poszedł razem z 40D przy sprzedaży, jako bonus. Do 50D kupiłem następny. A trzeci to nie wiem…
maintechh - Sob 23 Kwi, 2011
chinskie najlepsze kupilem na ebay'u (allegro) i mowiac szczerze to trzymala tak samo jak canona albo i lepiej, po co przeplacac
Box - Sob 23 Kwi, 2011
Ja do swojego C 300D kupiłem zamiennik firmy HAMA i jestem bardzo zadowolony. Zapłaciłem za niego włączenie z przesyłką coś ok 90 pln i robię na nim prawie 600 zdjęć co jest jak dla mnie wynikiem bardzo dobrym
4motion - Pon 25 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Ja używam drugiego czy trzeciego już zamiennika firmy Hähnel i jestem zadowolony (ale on kosztuje stówę a nie trzy dychy). Z tym, że ja mam aktualnie 50D, więc akumulator bez CPU. MM też nie raz polecał tę firmę. |
Także mogę polecić tą firmę.
Shibuya - Sob 14 Maj, 2011
Kupiłam zamiennik Delkina Canan-LPE5 920mAh. Po pełnym naładowaniu baterii,na aparacie mam wyświetlone tylko 2 kreski. Czy to normalne,że na zamiennikach może nie wyświetlać pełnej baterii czy raczej oznacza to,że z moją baterią jest coś nie tak ?
4motion - Sob 14 Maj, 2011
Rozładuj i naładuj jeszcze raz na maxa może mo tylko przypadek, ale chyba nie powinno tak być u mnie zamiennik działa jak oryginał.
Shibuya - Sro 18 Maj, 2011
Wymieniłam baterię na inną i jest ta sama sytuacja. Widocznie,ma na to wpływ pojemność baterii,ponieważ innego wytłumaczenia nie mam.
Baku - Czw 19 Maj, 2011
Pojemność baterii nie ma wpływu. Mój zamiennik jest znacznie pojemniejszy od oryginału i nie dość że bez problemu ładuje się w firmowej ładowarce, to jeszcze prawidłowo pokazywał stan baterii od pierwszego użycia.
Bateria litowo-jonowa ma własny chip, który odpowiedzialny jest za
- sterowanie prądem ładowania
- kontrolę temperatury ogniwa
- przekazanie informacji zwrotnej do odbiornika energii
i pewnie coś tam jeszcze.
Czas ładowania ogniwa to prąd ładowania * pojemność ogniwa.
Włącz baterie na jakieś 14-15 godzin. Wsadź do aparatu. Jeśli będą dwie kreski, to reklamuj dziadostwo. Możesz też zrobić test na ile klatek wystarczają te dwie kreski, bo może na 800...
Shibuya - Czw 19 Maj, 2011
Niedługo wyjeżdżam na wczasy,więc reklamować teraz nie będę,bo nie zdąży wrócić,ale po powrocie wyślę do ekspertyzy. Na razie ją testuję,zobaczę ile wycisnę z niej zdjęć na tych 2 kreskach.
Baku - Pią 20 Maj, 2011
O właśnie.
Sprawdziłem w specyfikacji LP-E5 (Twoja ładowarka) ma prąd ładowania 600mA. Pojemność Twojego ogniwa to 920mAh, co daje nam czas pełnego cykli ładowania równy 92 minuty (920/600=1,53 godziny=92 minuty - w poście wyżej zrobiłem błąd, bo pisałem na szybko). Po tym czasie ładowarka powinna utrzymywać float voltage ogniwa (lampka ładowania na ładowarce się nie świeci).
dr11 - Pią 20 Maj, 2011
Baku, może być inaczej. Często ładowanie zaczyna się takim o stałym prądzie a po osiągnięciu granicznej wartości napięcia na ogniwie ładowanie jest kontynuowane przy stałym napięciu czyli ze zmniejszającym się prądem ładowania. Ale to zależy od implementacji producenta.
Baku - Pią 20 Maj, 2011
Nie widzę sprzeczności. To co opisałeś to metoda utrzymania właśnie float voltage. To, że lampka nie świeci, nie oznacza braku aktywności ładowarki
dr11 - Pią 20 Maj, 2011
Sprzeczności nie. Ale nie będzie prawdziwym:
Baku napisał/a: | LP-E5 (Twoja ładowarka) ma prąd ładowania 600mA. Pojemność Twojego ogniwa to 920mAh, co daje nam czas pełnego cykli ładowania równy 92 minuty (920/600=1,53 godziny=92 minuty |
Założyłeś, że cały czas do końca cyklu ładowania jest 600mA. Dodałem, że nie musi tak być. Cykl się kończy, gdy prąd jest odcinany, więc ładowanie może trwać dłużej.
Baku - Pią 20 Maj, 2011
Racja, bo ten wzór to założenie teoretyczne dla nienaładowanej baterii. W praktyce bateria nigdy nie jest w pełni opróżniona, bo jeśli tak, to powinna wylądować w koszu (nie dotyczy Ni-Cd). Poza tym wzrastająca temperatura ogniwa może wymusić zmniejszenie natężenia prądu ładowania, co wydłuży cykl ładowania (ale podany wzór temperatury nie uwzględnia). Tak czy inaczej ładowarki budowane są wg filozofii: ładuj jak najszybciej, czyli ładują maksymalnym zalecanym prądem tak długo jak to możliwe. W niektórych przypadkach (raczej nie dotyczy to li-ion tylko ogniw kwasowych) prąd ładowania powinien być niski.
|
|