forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 70-200/4L do fotografii przyrodniczej

emil3351 - Wto 05 Kwi, 2011
Temat postu: Canon EF 70-200/4L do fotografii przyrodniczej
Witam Czytelników,
chciałbym zapytać się o powyższy obiektyw pod względem optyki i współpracą z 1000D (światło w tym przypadku mnie mniej interesuje bo będę focił na zewnątrz). Wiem, że były już podobne wątki ale chciałbym spytać się głównie w temacie fotografii przyrodniczej bądź też krajobrazowej. Gdyby ktoś mógł porównać mi "eLkę" z Sigma 135-400 lub 120-400. Mają różne ogniskowe ale mam na myśli jakość obrazu.
Z góry dziękuję :wink:

[ Dodano: Wto 05 Kwi, 2011 19:18 ]
P.S. chodzi o wersje f4 USM bez IS'a :wink:

edmun - Wto 05 Kwi, 2011

jeśli masz porównywać to weź ten 70-200 F4 L USM. za taką cenę nie znajdziesz chyba nic lepszego pod względem ostrości, pracy pod światło i dobrze działającego autofocusa.
nowe niejednokrotnie można wyhaczyć za 2100 zł (dopiero co sobie przecież kmosw kupiła za taką cenę)

MC - Wto 05 Kwi, 2011

Nawet bez problemu za odrobinę mniej :smile:
B o g d a n - Sro 06 Kwi, 2011

emil3351 napisał/a:
będę focił na zewnątrz
emil3351 napisał/a:
głównie w temacie fotografii przyrodniczej bądź też krajobrazowej
emil3351 napisał/a:
P.S. chodzi o wersje f4 USM bez IS'a
Do takiego zastosowania, ten, który rozważasz warto kupić, ale nie jest to obiektyw "na całe życie". Prędzej, czy później zacznie Cię ograniczać.

Zdecydowanie lepszym optycznie instrumentem jest ten z IS. :smile:

Baku - Sro 06 Kwi, 2011

Eee B o g d a n, przesadzasz..
To bardzo solidny i nienaganny optycznie obiektyw. Myślę, że jak na amatorskie zastosowanie to jest aż nadto. Znam osoby zawodowo zajmujące się fotografią, dla których jest to jeden z podstawowych obiektywów i jakoś ich nie ogranicza.
70-200/4IS jest lepszy. 70-200/2.8 też. O 70-200/2.8 IS nie wspominam. Tyle, że co z tego, skoro najtańszy z nich jest prawie dwa razy droższy...

komor - Sro 06 Kwi, 2011

70-200/4L bez IS też mogę polecić i optycznie jest więcej niż dobry, pytanie tylko, czy na pewno do fotografii przyrodniczej chcemy obiektyw, który kończy się na 200 mm.

B o g d a n napisał/a:
Zdecydowanie lepszym optycznie instrumentem jest ten z IS

Moim zdaniem ma gorszy bokeh :P

B o g d a n - Sro 06 Kwi, 2011

komor napisał/a:
Moim zdaniem ma gorszy bokeh :P
Poproszę jakiś przykład porównawczy. :razz:

Baku napisał/a:
Znam osoby zawodowo zajmujące się fotografią, dla których jest to jeden z podstawowych obiektywów i jakoś ich nie ogranicza
Ja też znam. Znam też fotografa, który używa tylko i wyłącznie manualnych starych, ruskich szkieł i nic innego nie ma zamiaru stosować bo mu nie potrzebne. :grin:

Niestety amator potrzebuje zwykle lepszego sprzętu niż profesjonalista. :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Kwi, 2011

70-200/4 do fotografii przyrodniczej jak najbardziej można polecić, oczywiście raczej odpada polowanie na ptaki, ssaki, raczej za krótka ogniskowa. Ale obiektyw jest bardzo dobry optycznie, nienagannie wykonany, godny polecenia. Sigma 135-400 to starszy już model, niestety ustępujący jakością optyczną i jakością wykonania Canonowi. 120-400 jest już bardziej wart polecenia, 400mm i stabilizacja to już coś.