|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - CANON 550D (EF-S 18-135mm IS)czy NIKON D3100 (18-105)
magdalenabb - Sro 06 Kwi, 2011 Temat postu: CANON 550D (EF-S 18-135mm IS)czy NIKON D3100 (18-105) Witam,
chciałam kupić pierwszą w życiu lustrzankę waham się pomiędzy CANON 550D (EF-S 18-135mm IS) i NIKON D3100 (18-105). Chciałam robić zdjęcia zabytkom, krajobrazom itd. Nie wiem czy obiektywy dołączone spełnią moje oczekiwania bo może lepiej kupić obiektyw 18-55 a następnie dokupić sobie coś lepszego? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
hijax_pl - Sro 06 Kwi, 2011
magdalenabb napisał/a: | waham się pomiędzy CANON 550D (EF-S 18-135mm IS) i NIKON D3100 (18-105). | W zasadzie to różnice między tymi puchami są tak minimalne z użytkowego punktu widzenia, że... rzuć monetą.
magdalenabb - Sro 06 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | magdalenabb napisał/a: | waham się pomiędzy CANON 550D (EF-S 18-135mm IS) i NIKON D3100 (18-105). | W zasadzie to różnice między tymi puchami są tak minimalne z użytkowego punktu widzenia, że... rzuć monetą. |
Czy mam rozumieć że to jedno wielkie badziewie te aparaty z tymi obiektywami?
MC - Sro 06 Kwi, 2011
Nie. Każdym aparatem dostępnym obecnie jako nowy na rynku da się robić bardzo dobre zdjęcia.
Obiektywy są dosyć średnio wykonane, ale optycznie spokojnie dają radę.
magdalenabb napisał/a: | Czy mam rozumieć że to jedno wielkie badziewie te aparaty z tymi obiektywami? | Absolutnie nie. Po prostu reprezentują tą samą klasę więc różnice między nimi są kosmetyczne. Idź do sklepu, weź w rękę jeden i drugi aparat i wybierz ten, który lepiej Ci się trzyma, jest ładniejszy w Twoim odczuciu, ma fajniejszy kolor...
Baku - Sro 06 Kwi, 2011
Mając do wyboru D3100 i 550D jednak zdecydowałbym się na 550D.
Gdyby to miał być wybór D5100 i 550D to wtedy wziąłbym Nikona.
Obiektywy są porównywalne.
Baku, A dlaczego?
Baku - Sro 06 Kwi, 2011
550D ze względu na większą rozdzielczość matrycy, bardziej zaawansowane opcje filmowania, większą szybkość serii, sporo lepszy lcd. Własne upodobania też, ale to się nie liczy
Natomiast D5100 oferuje funkcjonalność 550D z zastosowaniem sporo lepszej matrycy i uchylny LCD. W segmencie EL to obecnie chyba najciekawsza oferta...
MC - Sro 06 Kwi, 2011
Ja bym jeszcze dodał większy komfort trzymanai 550D niż D3100, który jest baaardzo mały.
Ok
Tylko czy ten NIKON D5100 będzie sprzedawany z obiektywem (18-105)? Tego nie wiadomo?
Baku - Sro 06 Kwi, 2011
A dlaczegóż miałby nie być?
Chyba pojawia się nam kolejny zestaw marzeń z Nikonem w roli głównej
kozidron - Sro 06 Kwi, 2011
Baku napisał/a: | Chyba pojawia się nam kolejny zestaw marzeń z Nikonem w roli głównej |
o matko z córką hijax_pl - jak ty sie teraz obrobisz na forumie w kazdym wątku "pomagamy w wyborze"
Baku - Sro 06 Kwi, 2011
Ctrl - C, Ctrl - V ?
Po prostu zacznę sobie odpuszczać
komor - Sro 06 Kwi, 2011
hijax_pl, nie wierzę.
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Kwi, 2011
Ja też nie wierzę, podejrzewam 20 tys. postów Hijaxa zanim ja osiągnę 5tys.
komor, Wujek_Pstrykacz, Panowie - więcej wiary
pan.tadeusz - Sro 06 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | W zasadzie to różnice między tymi puchami są tak minimalne z użytkowego punktu widzenia, że... rzuć monetą. |
nie są wcale minimalne i zdecydowanie przemawiają za 550D + 18-135.
kolega ma dziwny zwyczaj polecania Nikonów bez względu na wszystko
pan.tadeusz, jeżeli kolega w moim poście widzi polecanie Nikona to gratuluję czytania ze zrozumieniem
widzi ten swoisty "subiektywizm" jak lubisz to określać
albo brak obiektywizmu i konsekwencję dzięki której niedługo pojawisz się w lodówkach ze swoją monetą
zresztą nazywaj jak chcesz zrównywanie wad D3100 i zalet 550D
Panowie to już nic nie rozumiem... czy canon czy nikon
dr11 - Sro 06 Kwi, 2011
magdalenabb napisał/a: | czy canon czy nikon | Weź Soniacza
magdalenabb napisał/a: | Panowie to już nic nie rozumiem... czy canon czy nikon |
z dwóch wymienionych Canon i koledzy już wyżej uzasadnili dlaczego.
dr11 napisał/a: | Weź Soniacza | O właśnie.
RB - Sro 06 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | dr11 napisał/a: | Weź Soniacza | O właśnie. |
Tyż przeżyje i zdjęcia nim zrobi. Bedzie Pan zadowoloooony
dr11 - Sro 06 Kwi, 2011
RB, na takim etapie "niewiedzenia" może nawet zrobić lepsze z automatu
draka będzie jeśli koleżanka koleżanki zrobi lepsze "z wiedzenia" aparatem innej marki
RB - Sro 06 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | RB, na takim etapie "niewiedzenia" może nawet zrobić lepsze z automatu |
Jak automat w S działa - nie wiem nie chciało mi się nigdy próbować. Natomiast przy odrobinie wiedzenia... to obawiam się że nie zrobi wyraźnie róznych zdjęć żadnym z wzmiankowanych korpusów. Kolorystyka jotpegów może się co prawda podobać/nie podobac w zależności od firmy, a stopień ich firmowego implementowanego wyostrzania może skonfudowac niewiedzącego nieco i uświadomić w mylnym przekonaniu o rażącej przewadze pewnych marek (pewnej marki?). To chyba generalnie wszystko w tej działce korpusów...
Sunders - Sro 06 Kwi, 2011
magdalenabb napisał/a: | już nic nie rozumiem... czy canon czy nikon |
Zdecydowanie canon.
magdalenabb napisał/a: | Panowie to już nic nie rozumiem... |
A Panowie sobie trochę żartują
RB - Sro 06 Kwi, 2011
Sunders napisał/a: | magdalenabb napisał/a: | już nic nie rozumiem... czy canon czy nikon |
Zdecydowanie canon.
magdalenabb napisał/a: | Panowie to już nic nie rozumiem... |
A Panowie sobie trochę żartują |
Taki koloryt lokalny
Z tej dwójki - Canon
|
|