|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Telekonwerter
emil3351 - Sro 06 Kwi, 2011 Temat postu: Telekonwerter Witam,
chciałbym się zapytać jak bardzo niedrogi konwerter tele osłabia światło w Canonie 70-200 F4.
moronica - Sro 06 Kwi, 2011
slabe czy nie, konwertery x1.4 oslabiaja swiatlo o jedna dzialke a x2 o dwie
MC - Sro 06 Kwi, 2011
tc x1.4 zabiera 1EV, x2 zabiera 2ev. Nie ma znaczenia firma.
emil3351 - Sro 06 Kwi, 2011
OK. A co z 1.6 lub 1.85 bo też z takimi się spotkałem i o takich myślałem - 1,4 się nie opłaca 2 za ciemny
moronica - Sro 06 Kwi, 2011
nikonowski 1.7 oslabia swiatlo o 1.5 dzialki. te pewnie rowniez, ewentualnie o cos kolo odpowiednio 1.3 i 1.7. nie wiem jak to jest u Canona, lepiej poszukaj informacji jak to jest z ich kompatybilnoscia. dobranie TC to nie taka prosta sprawa na jaka wyglada
MM - Czw 07 Kwi, 2011 Temat postu: Re: Telekonwerter
emil3351 napisał/a: | Witam,
chciałbym się zapytać jak bardzo niedrogi konwerter tele osłabia światło w Canonie 70-200 F4. |
Nie jesteś przypadkiem ze spottera? Bo jeżeli tak to tam już napisałem co i jak
infocyk - Sob 09 Kwi, 2011
MC napisał/a: | tc x1.4 zabiera 1EV, x2 zabiera 2ev. Nie ma znaczenia firma. |
Niezupełnie:
http://www.canon.pl/For_H...nder_EF_2x_III/
MM - Nie 10 Kwi, 2011
To, że jakiś baran się pomylił na stronie Canona to akurat nie jest wyrocznia.
infocyk - Nie 10 Kwi, 2011
MM napisał/a: | To, że jakiś baran się pomylił na stronie Canona to akurat nie jest wyrocznia. |
w końcu to oficjalna strona. Na Skąpcu, na trzy sklepy oferujące ten konwerter dwa, w opise produktu, dodają 1 działkę.
Opisy i testy na: http://the-digital-pictur...III-Review.aspx podają 2 działki.
I jak tu nie zgłupieć.
hijax_pl - Nie 10 Kwi, 2011
Telekonwerter redukuje ilość światła dokładnie tyle ile wynika ze współczynnika powiększenia ogniskowej. Czyli 1.4x, 1.7x, 2x czy 3x. Z tymi stopniami EV to takie uproszczenie trochę
Swoją drogą gdyby konwerter 2x redukował ilość światła tylko o 1EV znaczyłoby to, że coś się dziwnego z obiektywem dzieje
Cuda Panie... Cuda
arietiss - Pią 29 Kwi, 2011
Mnie bardziej by interesowało jak ten nowy telekonwerter degraduje jakość na swojej pełnej dziurce i jak bardzo go trzeba przymknąć, żeby było w miarę OK? Ciekawe jak by śmigał z moją eLką...?
B o g d a n - Sob 30 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Telekonwerter redukuje ilość światła dokładnie tyle ile wynika ze współczynnika powiększenia ogniskowej. Czyli 1.4x, 1.7x, 2x czy 3x. |
Pozwolę się nie zgodzić z Tobą.
Będzie się zgadzało jak podniesiesz tę krotność (1.4, 1.7, 2.0 czy wreszcie 3.0) do kwadratu, czyli np.:
- dla konwertera 1.4x mamy 2 razy mniej światła, co stanowi różnicę 1EV
- dla konwertera 2.0x mamy 4 razy mniej światła, co stanowi różnicę 2EV
hijax_pl - Sob 30 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Pozwolę się nie zgodzić z Tobą. | Zgadzam się.
W poprzednim poście połączyłem dwie myśli ze sobą co dało w wyniku pewne memłanie
Wystarczy zamienić słowo "światło" na "działkę"...
|
|