| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Inne akcesoria fotograficzne - Telekonwerter

emil3351 - Sro 06 Kwi, 2011
 Temat postu: Telekonwerter
 Witam,
 chciałbym się zapytać jak bardzo niedrogi konwerter tele osłabia światło w Canonie 70-200 F4.
 moronica - Sro 06 Kwi, 2011

slabe czy nie, konwertery x1.4 oslabiaja swiatlo o jedna dzialke a x2 o dwie
 MC - Sro 06 Kwi, 2011

tc x1.4 zabiera 1EV, x2 zabiera 2ev. Nie ma znaczenia firma.
 emil3351 - Sro 06 Kwi, 2011

OK. A co z 1.6 lub 1.85 bo też z takimi się spotkałem i o takich myślałem - 1,4 się nie opłaca 2 za ciemny
 moronica - Sro 06 Kwi, 2011

nikonowski 1.7 oslabia swiatlo o 1.5 dzialki. te pewnie rowniez, ewentualnie o cos kolo odpowiednio 1.3 i 1.7. nie wiem jak to jest u Canona, lepiej poszukaj informacji jak to jest z ich kompatybilnoscia. dobranie TC to nie taka prosta sprawa na jaka wyglada
 MM - Czw 07 Kwi, 2011
 Temat postu: Re: Telekonwerter

| emil3351 napisał/a: |  	  | Witam, chciałbym się zapytać jak bardzo niedrogi konwerter tele osłabia światło w Canonie 70-200 F4.
 | 

Nie jesteś przypadkiem ze spottera? Bo jeżeli tak to tam już napisałem co i jak
   infocyk - Sob 09 Kwi, 2011

| MC napisał/a: |  	  | tc x1.4 zabiera 1EV, x2 zabiera 2ev. Nie ma znaczenia firma. | 
 Niezupełnie:
 http://www.canon.pl/For_H...nder_EF_2x_III/
 MM - Sob 09 Kwi, 2011

To, że jakiś baran się pomylił na stronie Canona to akurat nie jest wyrocznia.
 infocyk - Nie 10 Kwi, 2011

| MM napisał/a: |  	  | To, że jakiś baran się pomylił na stronie Canona to akurat nie jest wyrocznia. | 
 w końcu to oficjalna strona. Na Skąpcu, na trzy sklepy oferujące ten konwerter dwa, w opise produktu, dodają 1 działkę.
 Opisy i testy na: http://the-digital-pictur...III-Review.aspx podają 2 działki.
 I jak tu nie zgłupieć.
   hijax_pl - Nie 10 Kwi, 2011

Telekonwerter redukuje ilość światła  dokładnie tyle ile wynika ze współczynnika powiększenia ogniskowej. Czyli 1.4x, 1.7x, 2x czy 3x. Z tymi stopniami EV to takie uproszczenie trochę

Swoją drogą gdyby konwerter 2x redukował ilość światła tylko o 1EV znaczyłoby to, że coś się dziwnego z obiektywem dzieje
   Cuda Panie... Cuda
   arietiss - Pią 29 Kwi, 2011

Mnie bardziej by interesowało jak ten nowy telekonwerter degraduje jakość na swojej pełnej dziurce i jak bardzo go trzeba przymknąć, żeby było w miarę OK? Ciekawe jak by śmigał z moją eLką...?
 B o g d a n - Sob 30 Kwi, 2011

| hijax_pl napisał/a: |  	  | Telekonwerter redukuje ilość światła dokładnie tyle ile wynika ze współczynnika powiększenia ogniskowej. Czyli 1.4x, 1.7x, 2x czy 3x. | 
 Pozwolę się nie zgodzić z Tobą.

Będzie się zgadzało jak podniesiesz tę krotność (1.4, 1.7, 2.0 czy wreszcie 3.0) do kwadratu, czyli np.:
 - dla konwertera 1.4x mamy 2 razy mniej światła, co stanowi różnicę 1EV
 - dla konwertera 2.0x mamy 4 razy mniej światła, co stanowi różnicę 2EV

hijax_pl - Sob 30 Kwi, 2011

Zgadzam się. 	  | B o g d a n napisał/a: |  	  | Pozwolę się nie zgodzić z Tobą. | 

W poprzednim poście połączyłem dwie myśli ze sobą co dało w wyniku pewne memłanie
 Wystarczy zamienić słowo "światło" na "działkę"...

|  |