forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - super tele

ConCam - Sro 06 Kwi, 2011
Temat postu: super tele
Witam
Ostatnio tak sobie przegladalem ebay i natkolem sie na super tele pod Canona w niesamowicie niskich cenach:

SAMYANG 800mm f/8.0 Mirror Tele Lens
COSINA 100-400mm TELE PHOTO
SAMYANG 650-1300mm IF MC f/8,0-16,0 Tele Lens

Czy ktos z forumowiczow mal okazje wyprobowac tych instrumentow lub zna gdzie mozna znalesc wiencej info/testy?

Pozdrawiam kolorowo!
CC

moronica - Sro 06 Kwi, 2011

ConCam, cuduf nie ma ;) sa niesamowicie tanie ale i bardzo slabe
Sunders - Sro 06 Kwi, 2011

ConCam napisał/a:
natkolem sie na super tele pod Canona w niesamowicie niskich cenach

Zastanów się chwilę, czy "super tele" i "w niesamowicie niskich cenach", to nie brzmi podejrzanie :???: :smile:

MC - Sro 06 Kwi, 2011

Zgadza siem, cuduf niema. Ponatto, podbne pytanie ktoś nie dawno zadawał :evil: :zalamany:
kamil* - Sro 06 Kwi, 2011

tutaj masz kilka zdjęć z Samyang 800mm

tutaj z Samyang 500mm

ogólne to bez rewelacji :wink:

komor - Sro 06 Kwi, 2011

Ale bardzo źle w sumie nie jest, jak ktoś się upiera na przyrodę z zasiadki i dysponuje statywem oraz Live View, to może nie jest to zupełny bezsens. Ja przyrodą się nie zajmuję i szkoda byłoby mi kasy na drogie tele, ale za te 400–500 zł może bym się i kiedyś skusił?
ConCam - Sro 06 Kwi, 2011

niektore foty daly mi troche do myslenia - gdyby tak robic RAWy i je podrasowywac przed konwersja do jpg??
w koncu zrobil bym fote czapli czy kormorana :)
tylko to tlo troche malo rozmyte, a detale w jasnych miejscach wypala i to na 5D MkII??

Baku - Czw 07 Kwi, 2011

Ten Samyang 500 to nawet, nawet daje radę. Jak za te pieniądze, to przy zachowaniu dobrej stabilności zestawu, można uzyskać akceptowalne rezultaty, pamiętając jednak o wadach konstrukcji lustrzanych.
Wujek_Pstrykacz - Sob 09 Kwi, 2011

Cosina 100-400 to bardzo wiekowy model. Podpinałem kiedyś to cudo do Dynaxa9xi. Nawet nie było tragedii. Taka namiastka tele za niedużą kasę. Lustrzanych stałek nie podpinałem nigdy :smile: