|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Kompas w lornetcce Bresser 8x42 Nautic WP?
stachowiak slaw - Czw 07 Kwi, 2011 Temat postu: Kompas w lornetcce Bresser 8x42 Nautic WP? Witam serdecznie na forum. Mam problem z lornetką Bresser 8X42 Nautic WP, którą kupiłem z drugich rąk! Mianowicie nie działa wyświetlacz w kompasie. Prawdopodobnie jest to związane z rozładowaną baterią. Nie wiem jak się dostać do niej! Cała lornetka jest ogumowana przed wilgocią ponieważ jest to lornetka przeznaczona do żeglarstwa. Proszę o pomoc!
Dawid1984 - Czw 07 Kwi, 2011
stachowiak slaw napisał/a: | Witam serdecznie na forum. Mam problem z lornetką Bresser 8X42 Nautic WP, którą kupiłem z drugich rąk! Mianowicie nie działa wyświetlacz w kompasie. Prawdopodobnie jest to związane z rozładowaną baterią. Nie wiem jak się dostać do niej! Cała lornetka jest ogumowana przed wilgocią ponieważ jest to lornetka przeznaczona do żeglarstwa. Proszę o pomoc! |
To już drugi ten sam post,odpowiedziałem Ci w pierwszym pytaniu tzn zasugerowałem co masz zrobić.
stachowiak slaw - Czw 07 Kwi, 2011
Widoczne jest śruba mocowania do statywu a obok z lewej strony czarny punkt. Może tam? Nie daje się on żaden sposób odkręcić a nie chcę uszkodzić!
Dawid1984 - Czw 07 Kwi, 2011
stachowiak slaw napisał/a: | Widoczne jest śruba mocowania do statywu a obok z lewej strony czarny punkt. Może tam? Nie daje się on żaden sposób odkręcić a nie chcę uszkodzić! | A może go spróbuj wcisnąć i przekręcić w którąś stronę.
Guliwer - Sob 09 Kwi, 2011
Witam!
Nie wiem jak jest w Twojej lornetce, ale w Fujinonie kompas nie ma zasilania bateryjnego. Oświetlenie kompasu pochodzi z naturalnego światła, które dostaje się przez "iluminator".
Jeśli kompas jest potrzebny nocą, to trzeba dokupić do Fujinona adapter z czerwoną diodą zasilaną baterią i ta dioda świeci w iluminator.
Czy kółko u góry korpusu na Twoim zdjęciu, to nie jest taki iluminator?
[ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 13:42 ]
Edit.
Doczytałem, że ta lornetka ma kompas elektroniczny, zatem musi być bateria/e.
Pewnie to czarne kółko widoczne od przodu jest zaślepką-wodoszczleną pokrywką. Pod nią powinna być zakrętka na gniazdo baterii z wcięciem na monetę lub śrubokręt.
Chyba, ze to jakiś model na baterie solarną.
stachowiak slaw - Wto 12 Kwi, 2011
Dziękuje za podpowiedzi! Po długich próbach udało się w końcu dotrzeć do baterii! Faktycznie znajdowały się pod czarną przykrywką zwyczajnie przyklejoną do plastikowej śrubki! Znajdowały się w środku dwie małe baterie typu 43! Po wymianie na nowe wszystko działa bez zarzutu! Pozdrawiam wszystkich ! TEMAT ZAMKNIĘTY !
|
|