forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - zasada trójpodziału w wizjerze

radaris - Sob 09 Kwi, 2011
Temat postu: zasada trójpodziału w wizjerze
Wie ktoś może, czy da się w canonie 60d ustawić siatkę trójpodziału na wizjerze?
W trybie live view jest widoczna, a mi zależy na wizjerze.
:?:

hijax_pl - Sob 09 Kwi, 2011

O ile się nie mylę to 7D jest pierwszym i jak na razie jedynym korpusem Canona, który ma wyświetlacz LCD w wizjerze...
jaad75 - Sob 09 Kwi, 2011

radaris, zamów sobie matówkę z trójpodziałem... :smile:
http://www.katzeyeoptics....--prod_40D.html

radaris - Sob 09 Kwi, 2011

http://www.katzeyeoptics....--prod_40D.html

nie mogę się w tym odnaleźć...

komor - Sob 09 Kwi, 2011

Na dole strony zalinkowanej przez Jaada masz takie coś:

Do wyboru, do koloru, za jedyne 45$ dopłaty. :)

ophiuchus - Pon 11 Kwi, 2011

Z trójpodziałem może nie, ale przecież można kupić normalną matówkę Canonowską z liniami wspomagającymi, zresztą, aż tak trudno sobie wyobrazić trójpodział? :o
jaad75 - Pon 11 Kwi, 2011

ophiuchus, jak już wymieniać matówkę, to na porządną, a nie takie badziewie... :smile:
dr11 - Pon 11 Kwi, 2011

jaad75, używam takiej z liniami w 40D, raz zmieniłem i tak już zostało. Badziewiem nie jest, spełnia swoje zadanie bardzo dobrze. Oczywiście można wystawiać opinię o czymś, czego się nie używa :roll:
jaad75 - Pon 11 Kwi, 2011

dr11 napisał/a:
Badziewiem nie jest, spełnia swoje zadanie bardzo dobrze. Oczywiście można wystawiać opinię o czymś, czego się nie używa :roll:
Emotka na końcu... :roll:
radaris - Wto 12 Kwi, 2011

a jak taką matówkę w montować do aparatu?
...trochę kosztowny taki manewr :neutral:

dr11 - Wto 12 Kwi, 2011

radaris, tak, jak jest w instrukcji ;) W 5D często zmieniam zwykła<-->precyzyjna i manewr jest tak prosty, jak zmiana obiektywu :)
W zestawie dołączone są specjalne szczypce do złapania za dzyndzel do tego przeznaczony i pojemnik na nową/starą matówkę.

komor - Wto 12 Kwi, 2011

dr11 napisał/a:
manewr jest tak prosty, jak zmiana obiektywu

Ta… a paprochy i elektrostatyka to pies? :) Ja, jak zmieniałem matówkę w 40D i 50D to z dziesięć razy ją wkładałem i wyciągałem, pędzelkowałem, dmuchałem, chuchałem, zanim ilość paprochów widocznych w wizjerze spadła do rozsądnego minimum. Nie wiem czy to ja mam coś z elektrostatyką na pieńku, czy stosujesz jakiś patent antystatyczny?

dr11 - Wto 12 Kwi, 2011

komor napisał/a:
dr11 napisał/a:
manewr jest tak prosty, jak zmiana obiektywu

Ta… a paprochy i elektrostatyka to pies? :) Ja, jak zmieniałem matówkę w 40D i 50D to z dziesięć razy ją wkładałem i wyciągałem, pędzelkowałem, dmuchałem, chuchałem, zanim ilość paprochów widocznych w wizjerze spadła do rozsądnego minimum. Nie wiem czy to ja mam coś z elektrostatyką na pieńku, czy stosujesz jakiś patent antystatyczny?
Hahaha, rozbawiłeś mnie :) Przecież są sandałki z uziemieniem oraz opaski na rękę (z powodzeniem stosuję prawie na co dzień w pracy) ;)
A poważniej - jeśli to jest dla Ciebie problemem to proponuję takie sposoby:
1) robisz parówkę w łazience na 15min przed zmianą matówki. Wówczas w powietrzu nie będzie pyłków.
2) jak się matówka usyfi to ją kąpiesz w wodzie destylowanej lub demineralizowanej (na stacji za 5zł za baniak). Można najpierw z detergentem, potem czystą. Na koniec strzepujesz z niej wodę, zdmuchujesz gruchą, ewentualne krople wciągasz patyczkiem do uszu...
Ale w większości przypadków grucha wystarcza. Sru w matówkę, sru w płytkę AF i jest ok.
Poza tym paprochów na matówce nie widać na zdjęciach, więc nie przesadzałbym ze zbytnim cackaniem, chyba, że pedantyzm szarpie nerwy ;)

moronica - Wto 12 Kwi, 2011

takie poboczne pytanie, czy warto sie bawic w te chinskie matowki z ebaya za 15 euro czy jednak lepiej wziac stad http://www.focusingscreen.com/ ?
dr11 - Wto 12 Kwi, 2011

moronica, nie znam, ale około połowa ceny oryginału N to trochę dużo. Za dobrą samoróbkę pod C350D z klinem płaciłem 50zł (autorstwa andee z canon-deski).
moronica - Wto 12 Kwi, 2011

z tego co zrozumialam one sa wykonywane z nikonowskich matowek, zakladam ze tych wiekszych pelnoklatkowych
dr11 - Sro 13 Kwi, 2011

No to jak przytną dobrze, to nie ma powodów do obaw pod względem jakości obrazu. Jak nieco im się nie spasuje, to masz z pewnością pilniczek do paznokci ;) Gorzej, jak pójdą w trapez :) Ale chyba są jakieś opinie kupujących? Bo nie zaglądałem w ofertę...
luke130 - Sro 13 Kwi, 2011

moronica napisał/a:
takie poboczne pytanie, czy warto sie bawic w te chinskie matowki z ebaya za 15 euro czy jednak lepiej wziac stad http://www.focusingscreen.com/ ?

Sam zamawiałem do D90 matówkę typu K3 z Focusingscreen. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Instalacja trywialna. Producent przysyła cały kit do montażu: matówkę, pęsetę, osłonki na paluchy, podkładki dystansowe (to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF), klucz do odpinania uchwytu matówki w aparacie. Całe to przedsięwzięcie ma jednak dwie wady: kasa - sumaryczny koszt sprowadzenia matówki to było około 240 pln bo doszły jeszcze podatki na urzędzie celnym (Tajwan jest w końcu poza UE) i czas - zanim zostało z cła zwolnione to trochę poleżało (Tajwan jest w końcu poza UE).

komor - Sro 13 Kwi, 2011

dr11 napisał/a:
Przecież są sandałki z uziemieniem oraz opaski na rękę (z powodzeniem stosuję prawie na co dzień w pracy) ;)

No tak, domyślam się, że pracujesz w pomieszczeniach podobnych do tego. :P Dzięki za pozostałe porady, jak będę jeszcze kiedyś zmieniał matówkę to pomyślę nad tą parówką w łazience, połączę przyjemne z pożytecznym. :) Nie wiem czy to ja taki elektrostatyczny jestem, ale ja nawet pędzelkiem do optyki paproszki nanosiłem na matówkę, zamiast je zbierać.

dr11 - Sro 13 Kwi, 2011

komor napisał/a:
No tak, domyślam się, że pracujesz w pomieszczeniach podobnych do tego.
Bez przesady, raczej do tego, ale ok, obok są pomieszczenia pomiarów kompatybilności elektromagnetycznej podobne, jak z Twojego linku.

komor napisał/a:
Nie wiem czy to ja taki elektrostatyczny jestem, ale ja nawet pędzelkiem do optyki paproszki nanosiłem na matówkę, zamiast je zbierać.
Z pędzelkami to zawsze miałem problemy, jakoś nie mogłem się do nich przekonać i nie używam ;) Patyczki do uszu lepsze, zbierają ładnie syfki a jak zostawią kłaczek to łatwo się go zdmuchuje.

Generalnie duża wilgotność powietrza zapobiega gromadzeniu się ładunków elektrostatycznych na powierzchniach, ułatwia ich odpływ do ziemi. A drobinki kurzu działają jak jądra kondensacji, gdy mgiełka opada, zabiera ze sobą syfki z powietrza

moronica - Sro 13 Kwi, 2011

luke130 napisał/a:
moronica napisał/a:

Sam zamawiałem do D90 matówkę typu K3 z Focusingscreen. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Instalacja trywialna. Producent przysyła cały kit do montażu: matówkę, pęsetę, osłonki na paluchy, podkładki dystansowe (to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF), klucz do odpinania uchwytu matówki w aparacie. Całe to przedsięwzięcie ma jednak dwie wady: kasa - sumaryczny koszt sprowadzenia matówki to było około 240 pln bo doszły jeszcze podatki na urzędzie celnym (Tajwan jest w końcu poza UE) i czas - zanim zostało z cła zwolnione to trochę poleżało (Tajwan jest w końcu poza UE).

dzieki za opinie. jakies tez sa na amazonie za 15 funtow, jak przyjdzie co do czego to pewnie tam sie zaopatrze

luke130 - Sro 13 Kwi, 2011

moronica napisał/a:
luke130 napisał/a:
moronica napisał/a:

(to na wypadek gdyby dalmierz złapał po wymianie matówki FF/BF)

dzieki za opinie. jakies tez sa na amazonie za 15 funtow, jak przyjdzie co do czego to pewnie tam sie zaopatrze

No i oczywiście coś pochrzaniłem. Chodziło mi nie o układ autofocusa (ten jest pod lustrem) ale o ostrzenie manualne. Po wymianie matówki odległości lustro-matówka i lustro-matryca mogą się minimalnie zmienić. Do tego służą podkładki. Poza tym jeszcze jedna uwaga: nie zauważyłem większych różnic w pomiarze światła (tu matówka ma czynny udział). Subiektywnie w pewnych przypadkach wydaje się być jaśniejsza od oryginału o może 1/3 EV. Czasami.

radaris - Czw 14 Kwi, 2011

widzę, że sprawa z matówką sie komplikuje...

jest szansa że w opcjach kadrowania LR2 lub PS2 znajdę reguły kompozycji (nie tylko trójpodziału ale i złotego podziału, złotej spirali, podziału ukośnego), jeżeli tak - jak to ustawić, lub skąd pobrać :?:

ps. w LR2 przy kadrowaniu już jest trójpodział zazanczony ale przydałyby się inne reguły :wink:

cybertoman - Czw 14 Kwi, 2011

Naciskaj "O".

dzięki :grin: , a da się spirale i ukośny obrucić w drugą stronę?
hijax_pl - Czw 14 Kwi, 2011

radaris, tak

Nie masz helpa w LR?

Używaj małego i dużego "O".. Jedno przełącza maskę, drugie odwraca aktualną...

hijax_pl nie chciał pomóc, sam doszedłem :razz:
shift + O :razz: