forum.optyczne.pl

Lornetki - Osłonki na okulary i obiektywy do lornetki

gmorpi - Sob 09 Kwi, 2011
Temat postu: Osłonki na okulary i obiektywy do lornetki
Pomocy!
Czy ktoś może wie, gdzie można dokupić osłonki na okulary lub obiektywy do lornetki? Pogubiłem osłonki do dwóch moich lornetek. Swift Audubon 8.5x44 (na okulary, średnica 43mm) i Leupold Windriver Mesa 8x42 (na obiektywy, średnica 52mm).

Może ktoś akurat ma niepotrzebne, albo jakieś sugestie gdzie szukać. Moje dotychczasowe poszukiwania na giełdzie fotograficznej i w internecie dały zerowe rezultaty.

RB - Sob 09 Kwi, 2011

Ja na swoje pogubione 42-ki kupiłem u Opticrona gumowe przymocowane "na stałe" do lornetki.
http://www.opticron.co.uk..._rainguards.htm

Tyle, ze komplet tych dekielków kosztował rok temu 50 złotych... W każdym razie od tamtego czasu mam spokój z gubieniem osłonek :-)

jeśli mimo takiej ceny Cie to interesuje pytaj:
http://www.kestrel.pl/

gmorpi - Czw 14 Kwi, 2011

Dzięki za informacje. Szukam jeszcze, może uda się znaleźć zwykłe okrągłe "kapselki", zwłaszcza na okulary. Ale marnie to wygląda. Chyba nikt tym nie handluje. :neutral:

Pozdrawiam
Gmorpi

Adam. - Czw 14 Kwi, 2011

Ja również szukam osłon na obiektywy ale do lornetki 8x32. Te na stronie Opticrona wyglądają całkiem dobrze. Nie wiem czy pasują tylko do lornetek Opticron a do innych już nie. Może ktoś ma takie zamontowane na lornetce innej firmy niż Opticron i podzieli się swoją wiedzą.
Adam

RB - Czw 14 Kwi, 2011

Adam. napisał/a:
Ja również szukam osłon na obiektywy ale do lornetki 8x32. Te na stronie Opticrona wyglądają całkiem dobrze. Nie wiem czy pasują tylko do lornetek Opticron a do innych już nie. Może ktoś ma takie zamontowane na lornetce innej firmy niż Opticron i podzieli się swoją wiedzą.
Adam

Oczywiście, opasują na różne lornetki. Masz podane średnice tubusów jakie te gumy potrafią 'obsłużyć'. Ja mam założone na dachową Minoltę Activę 10x42 i na Opticrona BGA SE 8x42. Na obu lornetkach spisują się doskonale.

gmorpi - Pią 15 Kwi, 2011

Mam wątpliwości odnośnie osłonek na okulary. W Opticronie zespolona jest osłona obu okularów, natomiast ich rozstaw nie jest podany. Żeby schować do pokrowca mojego Swifta, muszę go maksymalnie złamać, inaczej nie mieści się. Nie mogę więc dopasować rozstawu okularów do osłonki. Dlatego też m.in. szukam osłonek "pojedynczych".
Trzeba więc będzie zapytać. Jeśli mają konkretny model w magazynie...

Guliwer - Pią 15 Kwi, 2011

Zastanawia mnie, co jest takiego niezwykłego w osłonach na obiektyw Fujinon FMT/FMTR, że kosztują po 69 zł za sztukę. Na pewno nie wytrzymałość, bo pasek od klapki szybko się urywa.