forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jaki obiektyw szerokokątny stałoogniskowy do D80?

Dariusz Sobczyński - Sro 12 Wrz, 2007
Temat postu: Jaki obiektyw szerokokątny stałoogniskowy do D80?
Witam,
chciałbym do D80 i obiektywu kitowego 18-135mm dokupić obiektyw szerokokątny do fotografowania krajobrazów. Dlatego myślę o 20mm ewentualnie 24mm. Maxymalna cena "stałki" 2 tyś. złotych.
Mam do wyboru:
Nikkor AF 20mm f/2,8D
Nikkor AF 24mm f/2,8D
Sigma 20mm f/1,8 EX DG Aspherical RF
Sigma 24mm f/1,8 EX DG Aspherical Macro.
Czy powyżej wymienione będą w pełni kompatybilne z D80?
Czytałem testy na optyczne.pl, ogólnie sigmy wypadły lepiej (lepsze światło, cena też niższa od Nikkora, tylko problemowy AF).
Może macie inne propozycje?

MM - Sro 12 Wrz, 2007

Kup Sigmę 10-20, te stałki które podałeś to są szerokokątne na pełnej klatce, na D80 tracą dużo ze swojej "szerokości".
Ta Sigma jest bardzo przyzwoitym szkłem, do krajobrazu pierwsza klasa. Kolega ma dokładnie taki zestaw i jakość jest pierwsza klasa.

Arv - Sro 12 Wrz, 2007
Temat postu: Re: Jaki obiektyw szerokokątny stałoogniskowy do D80?
Dariusz Sobczyński napisał/a:
Witam,
chciałbym do D80 i obiektywu kitowego 18-135mm dokupić obiektyw szerokokątny do fotografowania krajobrazów. Dlatego myślę o 20mm ewentualnie 24mm. Maxymalna cena "stałki" 2 tyś. złotych.

Mnie się marzy zoomik 10-20 Sigmy. Cena właśnie ok. 2kzł.
Wiesz - spory lekko "wyciągnięty perspektywicznie" gadżet na pierwszym planie, przepiękny szeroki widok w tle i wirtualny polarek na niebie (photoshopik albo lekki HDR).

protazy - Sro 12 Wrz, 2007

Ta sigma nie potrzebuje już polarka bo akurat niebo wymiata jak z wirtualnego świata :lol:
Arv - Sro 12 Wrz, 2007

MM napisał/a:
Kup Sigmę 10-20

4 minety szybciej ;-)
Pisaliśmy chyba równocześnie ;-D

MC - Czw 13 Wrz, 2007

Kupilem Sigme 10-20 przed wyjazdem w gory. Nie mialem kasy ani czasu na dokupowanie jakiegokolwiek filtra (77mm, wiec koszt spory). I co sie okazalo? Niebo wychodzi przepieeeeknie, wiec 500zl wole przeznaczyc na cos innego.
Szerokosc przy 10mm. Bezcenne.