forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 18-135 zapinany do 60D, da radę ?

jurand - Pon 11 Kwi, 2011
Temat postu: Canon 18-135 zapinany do 60D, da radę ?
Ma ktoś ten C18-135 zapinany do 60D ? Da to radę ?
Testowałem 17-85 ale nie bardzo mi odpowiada jako "spacerniak". Nie żeby krótko tylko ciut ciemno :neutral:

pitras - Pon 11 Kwi, 2011

jurand napisał/a:
Ma ktoś ten C18-135 zapinany do 60D ? Da to radę ?
Testowałem 17-85 ale nie bardzo mi odpowiada jako "spacerniak". Nie żeby krótko tylko ciut ciemno :neutral:

18-135 jaśniejszy niestety nie będzie...

jurand - Pon 11 Kwi, 2011

To wiem :wink: Bardziej pytałem o AF bo nie ma zbyt szybkiego silnika i jak optycznie. Czy w ogóle warto nim główkę zawracać czy szukać coś lepszego.
Baku - Wto 12 Kwi, 2011

Szybkiego czy raczej głośnego?
Ja bym 17-85 nie kupił jako spacerniaka. Zbyt słabo wygląda szeroki kąt tym obiektywie.
Wolałbym już Sigmę 17-70 w jakiejkolwiek wersji.

B o g d a n - Wto 12 Kwi, 2011

Cytat:
No troszeczkę jednak tak :wink:

Baku napisał/a:
Ja bym 17-85 nie kupił jako spacerniaka. Zbyt słabo wygląda szeroki kąt tym obiektywie.
Baku, powiedz szczerze, czy miałeś okazję choćby przez jeden dzień (nie mówię o 3 minutach w sklepie) używać w tym samym czasie C17-85 IS USM i dowolną S17-70 ?

Akurat na przysłowiowym spacerze, szybki i celny AF przydaje się jak nigdzie, zwłaszcza gdy chcemy fotografować rodzinę bez pozowania i zatrzymywania się.

jurand napisał/a:
W takim razie koniecznie potestuj jeszcze C18-135 IS. Będziesz miał porównanie do C17-85 i podejmiesz świadomą decyzję o zakupie.
Na pewno C18-135 będzie miał lepszą ostrość w centrum kadru. Dłuższe ogniskowe będziesz raczej mógł sobie podarować. Aberracja chromatyczna jest duża i stała w całym zakresie przysłon i ogniskowych.

Baku - Wto 12 Kwi, 2011

Tak. Jest fajny, ale w tych zakresach ogniskowych, które mnie kompletnie nie insteresują...
Ogólnie solidny EF-S ze stabilizacją i niezłym AFem, ale zdecydowanie nie dla mnie.

Baku napisał/a:
Tak. Jest fajny, ale w tych zakresach ogniskowych, które mnie kompletnie nie insteresują...
Ogólnie solidny EF-S ze stabilizacją i niezłym AFem, ale zdecydowanie nie dla mnie.
OK, Baku, ale Twój poprzedni post miał wydźwięk jakby 17-85 w ogóle się nie nadawał do użytku, a tu nie o Ciebie chodzi. :smile:

No i nadal nie wiem, czy miałeś okazję fotografować S17-70 w tym samym czasie co C17-85 bo mam wrażenie, że nie i przez pryzmat L-ek, których używasz nie wiesz co to znaczy mułowaty, mało celny i warczący AF. :grin:

Baku - Wto 12 Kwi, 2011

Cytat:

Trudno już mocniej wyłuszczyć subiektywny charakter tej porady. A zarazem w innej części wypowiedzi podkreśliłem dlaczego bym tego obiektywu nie kupił. Z tego co pamiętam to nawet na aps-c bardzo chwaliłeś zakres 24-105, więc może szeroki kąt nie mieć dla Ciebie aż takiego znaczenia. Dla mnie najlepszy zestaw na spacer z aps-c to było by 10-22 i 50-150.

Tą sigmą zdjęć nie robiłem, ale wiem co to jest powolny AF (nie zawsze korzystałem z Canona i L-klasy). I w 10-22 mogło by go dla mnie nie być wcale, natomiast w 50-150 potrzebny mi jest jak najlepszy (szybki i celny).

A z Canona na aps-c to z całą odpowiedzialnością do ogólnych spacerów (i nie patrząc przez pryzmat własnych upodobań) mogę polecić 15-85IS. :smile:

komor - Wto 12 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
znaczy mułowaty, mało celny i warczący AF.

No już nie przesadzajmy… :) Tak źle nie jest w żadnym z tych trzech aspektów, jeśli chodzi o Sigmę 17-70. :)

Sunders - Wto 12 Kwi, 2011

jurand napisał/a:
Bardziej pytałem o AF bo nie ma zbyt szybkiego silnika

AF w 18-135 jest trochę wolniejszy i głośniejszy, ale celność jest zbliżona do AF-a w 17-85, a wg testu nawet większa.
jurand napisał/a:
17-85 ale nie bardzo mi odpowiada jako "spacerniak". Nie żeby krótko tylko ciut ciemno

Róznica w jasności między tymi obiektywami jest w praktyce bardzo trudna do zauważenia.
jurand, żeby mieć "odczuwalnie" jaśniej niestety trzeba wyłożyć więcej kasy :smile:

pitras - Wto 12 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
Cytat:
No troszeczkę jednak tak :wink:

Faktycznie jest różnica :) Sądziłem, że idą łeb w łeb :oops:
EF-S 15-85mm

15-17mm = f/3.5
18-26mm = f/4.0
27-37mm = f/4.5
38-60mm = f/5.0
61-85mm = f/5.6

EF-S 18-135mm
18-21mm = f/3.5
22-30mm = f/4.0
31-40mm = f/4.5
41-63mm = f/5.0
64-135mm = f/5.6

pitras, wychodzi na to, że ten 18-135 dłużej jasność trzyma. :smile:
Bobby - Sro 13 Kwi, 2011

No, ale ilez to praktycznej roznicy w tej jasnosci?

(Ja, osobiscie, wolabym zrezygnowac z tej "extra jasnosci" na rzecz rozszerzonego zakresu ogniskowych, nawet jesli dluzsze ogniskowe mialyby byc rzadko uzywane. Ogolnie, zoomy raczej "wysilaja" sie optycznie przy dlugim koncu, wiec posiadanie takiego z dluzszym zakresem czasem moze dawac te przeawage, ze nie uzywajac w nim tych najdluzszych, mamy nieco lepsza optyke, niz w przypadku wykorzystywania calego zakresu zooma o mniejszym zakresie.)

Choc sam nie uzywalem zadnego z tych dwu, to - na podastawie testow i opinii innych uzytkownikow - wydaje mi sie ze w tym akurat przypadku taka przewaga 18-135 nad 17-85 akurat ma zastosowanie...

jurand - Wto 19 Kwi, 2011

Fakt ten 17-85 trochę mi "nie leży" i jak widzę 18-135 lepiej wiele nie będzie.
Do zakupu trochę wody w Wisłoku upłynie więc może jeszcze coś po testuję.
Osobiście długość ogromna nie wydaje mi się być potrzebna, to będzie kolejne szkło jeżeli będzie potrzeba. przed jesienią marzyło mi się szkiełko tak max do 800-1000 ale widzę że trzeba będzie więcej wydać.
Jeszcze drobne pytanko. Na ile będzie przydatna stabilizacja w tak krótkim obiektywie jak 17-70 ? Warto doinwestować te +/- 4 stówy ? Przy dłuższych ogniskowych wydaje się być bardzo pomocna ale tu ?

komor - Wto 19 Kwi, 2011

jurand napisał/a:
Na ile będzie przydatna stabilizacja w tak krótkim obiektywie jak 17-70 ?

Zależy jak go chcesz używać. Mam Sigmę 17-70 bez stabilizacji i jak człowiek wejdzie do jakiegoś muzeum i chce bez błysku w cięższych warunkach zrobić coś ustanego lub detal jakiś na 70 mm to przydałoby się mieć IS/OS/VR/VC. :)

No właśnie obawiam się że do tego bym czasem potrzebował.
To ma być w zamiarze podstawowe szkło wycieczkowo-kotletowe więc muzea jak najbardziej.

Jedyne obawy z nie systemowymi to że będzie łapał BF/FF :???: i wtedy cała "przyjemność" z odsyłaniem do kalibracji.

ophiuchus - Wto 19 Kwi, 2011

Albo jasną stałeczkę i wysokie ISO ;D

Jasna stałeczka niestety wydaje mi się mniej przydatna(dla moich zastosowań) dlatego będzie w następnej kolejności.
Wysokie iso boli :wink:

Baku - Sro 20 Kwi, 2011

Ja myślę, że 18-135IS nie będzie złym pomysłem. Wygodne kąty widzenia, niezła stabilizacja, niewielka waga i rozsądna cena.
tmm - Pon 25 Kwi, 2011
Temat postu: C. EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 czy EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 1
Planuje w tym tygodniu zakup pierwszej w życiu lustrzanki (pomijając jakąś antyczną Praktice)
wybór padł na Canona 60d, stoję teraz przed pytaniem jaki wziąć do niego obiektyw przy założeniu, że jest to pierwsza lustrzanka, zdjęcia będą robione tylko w celach prywatnych (wakacje, jakieś sptkania i inne sytuacje z dnia codziennego)
zastanawiam się nad obiektywmi:

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS 18-135 mm
lub
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 17-85 mm

jednak nic a nic mi nie mówią te oznaczenia (sugeruje się ceną, a oba widziałem w podobnym przedziale)

będę wdzięczny za drobną podpowiedź, który z nich jest lepszy dla początkującego (chyba, że polecicie coś innego?)

komor - Pon 25 Kwi, 2011

tmm, scalam Twój temat do bardzo podobnego, który całkiem niedawno był na forum. Przeczytaj poprzednie wypowiedzi, i może jeszcze koledzy coś nowego podpowiedzą.
kufel - Pon 25 Kwi, 2011

tmm napisał/a:
EF-S

to oznaczenie bagnetu przeznaczonego do puszek apsc canona np 60d wlasnie.

tmm napisał/a:
18-135mm
zakres ogniskowych. 18mm to szeroki kąt a 135 zakres tele.

tmm napisał/a:
IS
stabilizacja

tmm napisał/a:
f/3.5-5.6
"jasnosc" ( względnie ciemność :P ) obiektywu, wartości przesłony. zaczyna sie od 3,5 dla krótkiego/szerokiego końca (18 mm), a kończy dla zakresu 135 mm wartością f/5,6.
tmm - Wto 26 Kwi, 2011

no to ja już podjąłem decyzję, wybór padł na 18-135, choć przez moment był pomysł żeby wziąć canona 18-55 i sigmę 50-200 ale ostatecznie leży 18-135 i czeka aż się odważę do niego podejść :oops:
kufel - Wto 26 Kwi, 2011

tmm napisał/a:
no to ja już podjąłem decyzję, wybór padł na 18-135
w tej sytuacji to dobry wybór ;)

Cytat:
Ostatnio zmieniony przez komor Dzisiaj 9:24, w całości zmieniany 1 raz
a cóż przeskrobałem ? :shock: :smile:
komor - Sro 27 Kwi, 2011

kufel napisał/a:
a cóż przeskrobałem ?

A zamiast 135 mm napisałeś 13 mm i takie tam… W normalnej dyskusji każdy by się domyślił o co chodzi, ale ponieważ post Twój skierowany był do nowicjusza, to postanowiłem go poprawić, żeby był jednoznaczny. :)