forum.optyczne.pl

Lornetki - Nikon Action EX 10x50 CF a Nikon Action EX 8x40 CF ?

stachowiak slaw - Wto 12 Kwi, 2011
Temat postu: Nikon Action EX 10x50 CF a Nikon Action EX 8x40 CF ?
Nikon Action EX 10x50 CF a Nikon Action EX 8x40 CF. Mam zamiar kupić loretkę do 500 zł i po poznaniu rynku wybór padł na Nikona z serii Action EX! Zależy mi na jak najlepszych właściwościach optycznych ( jak za 500zł !) oraz na możliwościach podglądania przyrody. Lornetka będzie wykorzystywana głównie do obserwacji dzikiej natury ( głównie ornitologicznych ) oraz będzie towarzyszem w czasie wędkarskich zasadzek. Nie zależy mi na wadze lornetki oraz układzie pryzmatów! Preferuje Poro, bo zyskują lepszą optykę. Wyżej wymienione Nikony spełniają moje oczekiwania optycznie! Problem jest w wyborze między 8x40 a 10x50? Obecnie używam starej lornetki rosyjskiej produkcji BERKUT 8x40. Zastanawiam się czy loretka 10x50 nie będzie miała zbyt wąskiego pola widzenia przy obserwacji ptaków, ponieważ ruskie 8x40 mi pasuje! Chociaż większe powiększenie 10x byłoby mile widziane. A może coś innego?
Abs - Wto 12 Kwi, 2011

Dobór lornetki to sprawa indywidualna - z tych dwóch nie ma obiektywnie gorszej czy lepszej - ale już dla Ciebie (Twoich preferencji) tak może się zdarzyć.

Korzystałem ostatnio z ex 10x50 - bardzo dobra lornetka w swojej cenie. Generalnie byłem zadowolony z lornetki (optyki i budowy) do momentu gdy nie zabrałem jej na spacer. Te 200g więcej od ex 8x40 dają się mocno we znaki. Z mojego punku widzenia do osób przemieszczających się lepszym wyborem jest 8x40. Z kolei 10x50 to świetny sprzęt stacjonarny - przy domu, na stanowisku połowowym...nie bez znaczenia jest fakt, że będzie "mocniejsza" i jaśniejsza o świcie czy zmroku.

Generalnie z mojego doświadczenie wynika, że jeżeli masz już używalny sprzęt np. rosyjski (dostatecznie dobry) to nie warto powielać parametrów bo zdecydowanie ten stary pójdzie w kąt. Oczywiście to tylko punkt widzenia, z którym można polemizować.

Santre - Wto 12 Kwi, 2011

Lornetkę Nikon Action EX 10x50 CF mam od paru lat i jestem z niej bardzo zadowolony nie jest to jedyna ale bardzo uniwersalna i na rybkach jak nic nie bierze można z przyjemnością z niej korzystać. Dodatkowa zaleta to dobra jakość oraz parametr 10x50 wykorzystasz jak napisał kolega Abs o świcie i o zmroku. Pole widzenia jest wystarczające, właśnie jutro jedziemy na goczałkowice powędkować i nikonek będzie jak zawsze ze mną.
Pozdrawiam.

Dawid1984 - Wto 12 Kwi, 2011

Lornetkę Nikon 10x50 używałem pól roku co do mechaniki nic jej nie mogę zarzucić, jednak w moim mniemaniu pole widzenia jest małe przynajmniej dla mnie jeśli chodzi o ptaki,dla tego w końcu ja zmieniłem.Druga istotna rzeczą jest waga i jej rozmiar nie każdy będzie szczęśliwy z chodzeniem z takim klockiem na szyi,sam łaziłem z nią trochę po polskich górach i po kilku godzinach dawała o sobie znać.Ja bym brał 8x40 ze względu na pole widzenia,parę razy w Nikonie10x50 uciekł mi ptak z pola widzenia i ciężko było go znaleźć zwłaszcza z bliska.Zdecydowanie Nikon8x40
Abs napisał/a:
nie bez znaczenia jest fakt, że będzie "mocniejsza" i jaśniejsza o świcie czy zmroku.
czemu ? przecież ma taka sama źrenice wyjściowa .

Pole widzenia w 10x50 to 6,5 a lornetce 8x40 to już 8,2 więc różnica wydaje się duża! Wstrzymam się jeszcze z zakupem i spróbuje porównać dwie jednocześnie w jakimś salonie Nikona.
Dawid1984 - Wto 12 Kwi, 2011

stachowiak slaw napisał/a:
10x50
Ma 114 m
stachowiak slaw napisał/a:
8x40
Ma 143m
Powiedział bym ze różnica bardzo duża,swoja droga to zawsze jest wskazane żeby samemu osobiście spojrzeć i porównać oba modele.

Santre- połamania kija!
yossarian222 - Sro 13 Kwi, 2011

Nikon 8x40 Ex ma szerokie pole widzenia, o wiele szersze w stosunku do 10x50 natomiast znacznie mniejsza jego część trzyma ostrość. Podpisuję się pod postem Dawida1984, lornetkę najlepiej najpierw przetestować, jeśli chodzi o obserwacje z ręki, dla niektórych wygodniej się obserwuje w powiększeniu 8x niż 10x.
stachowiak slaw - Sro 13 Kwi, 2011

yossarian222 - myślę że w weekend porównam dwie lornetki i zdecyduje się na którąś z nich! Lornetka to zakup na wiele lat więc decyzja musi być przemyślana, a patrzeć mam przez co! Pozdrawiam.