forum.optyczne.pl

Lornetki - Co myslicie o tej lornetce?

nnn - Wto 12 Kwi, 2011
Temat postu: Co myslicie o tej lornetce?
Daje linka:
Lornetka 20x80

Czy warto ją kupić ?

Dawid1984 - Wto 12 Kwi, 2011

Cytat:
Co myslicie o tej lornetce?
Na starej optyce się nie znam,wygląda ciekawie ,zresztą zależy za jaka cenę,mam nadzieje ze wiesz ze do niej statyw jest potrzebny , nie wspomnie ze nadaje się do obserwacji stacjonarnych tylko.
Do czego chcesz jej używać?

kivirovi - Sro 13 Kwi, 2011

szerokie pole widz. w specyfikacji i sadzac po okularach.
Wyglada dosc zachecajaco, ale liczylbym sie z mozliwoscia, ze jest niedokladnie skolimowana (nawet +200zl).

nnn - Sro 13 Kwi, 2011

mam lornetkę 10x50 ale chciałby sobie kupić coś mocniejszego do oglądania samolotów i nieba - zastanawiam się też nad lornetką Berkut BPC 15x50 ale nie wiem czy nie będzie za słaba.
Abs - Sro 13 Kwi, 2011

Samoloty to dość trudne obiekty do obserwacji. Z ręki maksymalne powiększenie to do ok. 16x, raczej ze wskazaniem na 12x. Czy to wystarczy? Prawie zawsze trochę mało bo satysfakcjonujące powiększenia zaczynają się tutaj od ok. 30x i wymagają solidnego statywu.
Obserwacje tego typu wymagają sprzętu o niskim poziomie astygmatyzmu i aberracji. Sprzęt klasy Berkut 15x50 to jest jakieś minimum.

Dawid1984 - Sro 13 Kwi, 2011

Abs napisał/a:
satysfakcjonujące powiększenia zaczynają się tutaj od ok. 30x i wymagają solidnego statywu.
Abs ma tutaj racje ,ostatnio jako ze nie dawno kupiłem lunetę w której mam okular 32x i testowałem ja na samolotach z balkonu :mrgreen: ,i powiem tyle ze powiększenie około x30 daje już satysfakcjonujące przybliżenie.Co do statywy tu tak jak powyżej.
Abs - Sro 13 Kwi, 2011

nnn rynek wtórny niesie z sobą pewne ryzyko. Starsza lornetka nawet taka z większym powiększeniem może dać gorszy obraz samolotu niż Twoja 10x50. Może pomyśl o Nikonie 16x50 lub lunecie.
nnn - Czw 14 Kwi, 2011

na razie myślę o lornetce Berkut BPC 15x50