|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - TARGI MTŁ ŁÓDŹ
zwirek210 - Wto 12 Kwi, 2011 Temat postu: TARGI MTŁ ŁÓDŹ Witam wszystkich już w ten czwartek w Łodzi odbędą się jak co roku targi fotograficzne. Oczywiście zgodnie z tradycja sam się na nie wybieram. Chciałem wszystkich zachęcić do tej imprezy. Jest wiele ciekawych rzeczy, sporo sprzętu przeróżne scenerie do fotografowania no i dużo specjalistów z branży. Niestety spotkacie tez mnóstwo monotonnych stanowisk oferujących wam foto albumy lub różnego rodzaju podkłady do zdjęć na płytach CD. Wielu sprzedawców będzie oferowało wam swoje towary w promocji 50 % taniej co lepiej sprawdzić bo nie jednokrotnie w rzeczywistości za ta samą cenę można dany produkt kupić przez internet. Jednak jak macie nie daleko i trochę czasu to mimo wszystko polecam. Wiec do zobaczenia w Łodzi . W kwestii przypomnienia poprzedniego roku kilka fotek z imprezy.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
B o g d a n - Sro 13 Kwi, 2011
Planuję wycieczkę samochodem do Łodzi w piątek tj. 15-tego. Start ok. 5:30 z Gdańska.
Jeśli ktoś miałby ochotę na wspólny wyjazd, to zapraszam.
hijax_pl - Sro 13 Kwi, 2011
W piątek się będę tam kręcił w zasadzie cały dzień. Kto mnie zna - pewnie rozpozna
hijax_pl napisał/a: | W piątek się będę tam kręcił w zasadzie cały dzień. Kto mnie zna - pewnie rozpozna | Szkoda, że będę w piątek wracał bo byśmy to zaległe piwo wypili.
komor - Sro 13 Kwi, 2011
B o g d a n, możesz powrót przełożyć na piątek za tydzień.
dr11 - Sro 13 Kwi, 2011
W piątek mogę zajrzeć co najwyżej wieczorem do pubu w drodze z lotniska Tylko poproszę o namiar.
komor napisał/a: | B o g d a n, możesz powrót przełożyć na piątek za tydzień. | Takiej opcji nie można wykluczyć, jak i tego, że wyjadę w sobotę.
edmun - Sro 13 Kwi, 2011
kurcze jak co roku muszę akurat pracować w te dni
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Kwi, 2011
Ja będę w piątek, jestem już zresztą poumawiany z kolegami
MM - Sro 13 Kwi, 2011
Jest szansa na pomacanie nowych szkieł Canona - takich co to ich jeszcze nie można kupić. Jutro sprawa się wyjaśni. Nie będzie można robić nimi zdjęć. Takie tam obostrzenia.
dr11 - Czw 14 Kwi, 2011
Miałem już okazję jakiś czas temu. Egzemplarze objazdowe nowej 300 i 400. Po wzięciu do ręki mocno zadziwia mała waga tych tele. Fajnie jakby rybi zoom był, ale jest jeden na Europę
dżony - Czw 14 Kwi, 2011
Wybiera się ktoś z Tychów, Katowic, Chorzowa?
chętnie bym się zabrał. oczywiście dorzucam się do paliwa
B o g d a n - Czw 14 Kwi, 2011
dżony napisał/a: | Wybiera się ktoś z Tychów, Katowic, Chorzowa?
chętnie bym się zabrał. oczywiście dorzucam się do paliwa |
Zapytaj Wujka, ja to Cie mogę z Gdańska podrzucić.
kozidron - Czw 14 Kwi, 2011
Ja bym się wybrał ale zostałem uziemiony na weekend w 3mieście a takie piwo mnie omija
dżony - Czw 14 Kwi, 2011
generalnie chodzi o sobotę, a pewnie większość z was wybierze się w piątek.
Głównym punktem zaczepienia są dni otwarte łódzkiej filmówki
Wujek_Pstrykacz - Czw 14 Kwi, 2011
Ja się wybieram jutro, sobota niestety nie wchodzi w rachubę
MM - Czw 14 Kwi, 2011
Ja już jestem po targach. Szału nie było, długich nowych tele Canona też nie. Może jutro...
Był za to szef optycznych w postaci Roberta, był Tompac dziesiątki kumpli i znajomych, kilka fajnych modelek, ale generalnie jest coraz gorzej. Nie było Sigmy, ale strata dla mnie mała bo chyba jeszcze nie ma w Polsce nowego 120-300/2.8 OS.
hijax_pl - Czw 14 Kwi, 2011
MM napisał/a: | Nie było Sigmy | Sigma w tym roku jest obok targów
MM - Czw 14 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Sigma w tym roku jest obok targów |
Wiem, ale nie jest to na tyle zarąbista firma by warto było tylko dla niej robić sobie inne plany. Nie chcą być na targach to tak jakby ich nie było.
hijax_pl - Czw 14 Kwi, 2011
MM, mam takie samo zdanie
komor - Czw 14 Kwi, 2011
A Tamron był?
zwirek210 - Pią 15 Kwi, 2011
Nie bylo Tamrona można było ich szkła oglądać w różnych sklepach foto które sie wystawiły ale samego Tamrona nie było. Za kilka dni zdam pełną relacje teraz nie mam czasu
goltar - Pią 15 Kwi, 2011
Z newsa Canona:
Szanowni Państwo,
Na rozpoczynających się dziś łódzkich targach Film Video Foto, firma Canon po raz pierwszy w Polsce zaprezentuje nowe obiektywy systemu EOS: EF 300 mm F/2,8L IS II USM, EF 400 mm F/2,8L IS II USM, EF 500mm F/4L IS II USM, EF 600mm F/4L IS II USM oraz EF 8-15mm f/4L Fisheye USM.
Nowe obiektywy oraz szeroka oferta aparatów fotograficznych Canon dostępne będą na stoisku 94 w hali nr 2.
Sunders - Pią 15 Kwi, 2011
goltar napisał/a: | Nowe obiektywy oraz szeroka oferta aparatów fotograficznych Canon dostępne będą na stoisku 94 w hali nr 2. |
Ciekawe,czy prawdą jest, że podczas tych targów nie będzie można robić nimi zdjęć
MM - Pią 15 Kwi, 2011
goltar napisał/a: |
Nowe obiektywy oraz szeroka oferta aparatów fotograficznych Canon dostępne będą na stoisku 94 w hali nr 2. |
Wątpię by było to akurat stoisko. Raczej będzie to można obejrzeć na stoisku foto-novej i fotoaparacików.
B o g d a n - Sob 16 Kwi, 2011
Dzięki panowie za spotkanie.
Specjalne podziękowania dla hijax_pl, że zechciał dla mnie pojechać do domu po swój statyw. Niestety na targach nie było Gitzo i trudno było o "wzorzec" sztywności statywów.
Niestety szefowie z foto-tip, dystrybutor Sirui, nie spisali się. Do 11-tej w piątek sprzedali obydwa przywiezione modele statywów Sirui T-2204X Carbon, które akurat mnie interesowały. No cóż widać chęć zysku ze sprzedaży była ważniejsza niż to aby więcej osób mogło je "pomacać". Podejście mało profesjonalne.
Wujek_Pstrykacz - Sob 16 Kwi, 2011
Były wczoraj na stoisku foto-nowej nowe armatki, ale cóż z tego skoro nie można było podpiąć swojej puszeczki i pstryknąć fotki jakiejś reklamy
Obiektywy nicego sobie, 400L nawet dośc lekki, 400 i 500 nie dawały po sobie poznać odchodzenia.
hijax_pl - Sob 16 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Specjalne podziękowania | Oj tam oj tam
Kurczę moje Gitzo nic się na boki nie skręca, może mniej używane
Moje przynajmniej nie przenosi drgań tak ja te sirui... Piszą 10kg - wieszam 2,5kg, pukam w nogę i wibruje, że aż miło..
Arek to tylko namiastka Gitzo - te Sirui
Wujek_Pstrykacz, wiem, wiem... Jenak miałem chętkę na tego małego 1205x i... mi przeszło :\
Sunders - Sob 16 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | te sirui... Piszą 10kg - wieszam 2,5kg, pukam w nogę i wibruje, że aż miło |
Czyli te sirui, to... kiszka , a miała to być podróbka gitzo jeszcze lepsza od triopo
Sunders napisał/a: | a miała to być podróbka gitzo jeszcze lepsza od triopo | Obok stały Triopo. I powiem Ci szczerze - różnica widoczna. Na plus. Dla Sirui. Tropo to porażka - przede wszystkim wszechobecne luzy...
[ Dodano: Sob 16 Kwi, 2011 20:48 ]
Sunders napisał/a: | Czyli te sirui, to... kiszka | Dla mnie po prostu średnia klasa. Dla innych kiszka, dla jeszcze innych pełnoprawny zamiennik Gitzo
Po prostu warto dotknąć przed zakupem
dr11 - Sob 16 Kwi, 2011
A ja kiedyś testowałem Gitzo Ocean. Gibało się bardziej niż tania Hama a kosztowało ponad cztery tysie. Więc wszystko zależy od konkretnego modelu bardziej niż firmy ogólnie
Bawiłem się Fuji X100. O ile wizjer w trybie hybrydowym jest miodzio o tyle pełnoprawny EVF to kaszana totalna (choć wystawcy się zarzekali, że to nie ostateczny model, a nie mieli takiego co "jest w sprzedaży"). Opóźnienie w EVF okropne - to już wyświetlacze w wizjerach w SLT są niezłe w porównaniu z X100. Choć ten w Fuji nie wykazywał cech "tęczowania" na kontrastowych krawędziach tak jak te w Sony i na mój gust miał większą odległość oczną (nadal porównuję do Sony SLT).
Sony wystawiało SLT-33
Nikon D5100 - fajna zabawka - ale tylko.. zabawka. Ogólnie to poza kilkoma fajnymi szkiełkami to serwis, serwis i jeszcze raz serwis...
Pojawiła się w polskiej dystrybucji oferta ThinkTanka. No i tu bardzo pozytywne zaskoczenie. Świetnie zrobione torby i plecaki.
CeWe zarzekało się, że zmieniło maszyny i (w końcu) drukują w wysokiej jakości. Zauważalnie wyższej od tej sprzed roku. A wystawowe książeczki rzeczywiście niezłe.
Jak się zapytałem co ze starymi maszynami - dowiedziałem się, że poszły do oddziału na Ukrainie... Tak czy siak chyba sobie tak na próbę zamówię jakąś drukowaną książeczkę.
Z wielkich firm było tylko Sony, ale 3/4 ich ekspozycji to telewizory 3D, kamery 3D i inne duperele 3D.
Ogólnie co by nie powiedzieć - targi schodzą na psy...
hijax_pl napisał/a: | Obok stały Triopo. I powiem Ci szczerze - różnica widoczna. Na plus. Dla Sirui. Tropo to porażka - przede wszystkim wszechobecne luzy... | No właśnie, wszystko zależy, jaki statyw stoi obok.
W każdym razie ja sobie pewne zdanie wyrobiłem ale o tym napiszę w innym wątku.
A na mnie trzy rzeczy wywarły pozytywne wrażenie na tej edycji Targów. Pierwsze to długie lufy Canona (choć bez możliwości podpięcia swojej puszki), drugie to fajne dziewczyny pozujące do zdjęć (ale to zawsze tak jest ), a trzecie to stoisko Sony, chociaż dominowało tam TV to jednak szanuje ich pracowników za chęć do zachwalania ich fotooferty, a wiadomo co to jest. Nawet pożądnych szkieł nie pokazali. Była tam za szkłem w gablotce obtarta 300/2,8 i 70-200/2,8. I podziwiam jeszcze jednego Pana, który ze stoickim spokojem patrzał jak sobie jaja robimy ze sprzętem(cudownym). Choć A850 i 900 są całkiem, całkiem. Ogólnie te Targi były bardziej możliwością spotkania ciekawego towarzystwa niż polukania na sprzęt. Dzięki MM, Hijax_pl, Litlfisch, Bogdan za spotkanie.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | drugie to fajne dziewczyny pozujące do zdjęć |
Takie sobie.
OK, no może ta pani
hijax_pl - Nie 17 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Piszą 10kg - wieszam 2,5kg, pukam w nogę i wibruje, że aż miło.. | Miało być "wieszam 3,5kg".... Ech.. jedna cyferka a tyle zmienia...
W każdym razie Sirui nie podaje parametrów operacyjnych, tzn bezpieczną granicę obciążenia, ale parametry graniczne, przy których następuje trwałe zniekształcenie materiału - takie moje zdanie
No i też mam parę lalek:
...oraz...
B o g d a n - Nie 17 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | W każdym razie Sirui nie podaje parametrów operacyjnych, tzn bezpieczną granicę obciążenia, ale parametry graniczne, przy których następuje trwałe zniekształcenie materiału - takie moje zdanie | hijax_pl, chyba jednak nie.
Testowałem przed naszym spotkaniem system docisku nóg i kolumny statywów Triopo i Sirui i tak:
- w Triopo GT-3228X8C kolumna przy bardzo dużym nacisku zaczynała się zsuwać w dół.
- przy statywie Sirui M-3204 wieszałem się na głowicy w zasadzie do momentu odrywania się pięt od podłogi i ...... nic, ani drgnęła podobnie jak same nogi. Kilkakrotnie przekroczyłem więc katalogową "nośność".
Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę "na wiatr" - w przenośni i dosłownie.
Gitzo dla GT2540 podaje nośność 12kg, ale w opisie już tylko: "Recommended for lightweight camcorders, spotting scopes and DSLRs with 200mm lenses, up to a 300mm maximum."
No dobra, koniec gadania o statywach, czas na przerywnik:
5. (proponuję rozpocząć numerowanie )
fotoG3 - Nie 17 Kwi, 2011
Dziewczyny OK. Zawsze lepiej focić modelki niż plansze testowe.
Fajna ta miejscówka z bezdomnym. Dobry pomysł jak na realizację targową.
Mam pytanie czy widzieliście coś ciekawego z lekkich i krótkich monopodów?
Kupiłem swego czasu monopod GoldPhoto YH301 - 0,6kg, stabilność OK, ale jest trochę za długi - 64cm bez głowicy. Potrzebuję czegoś bardziej kompaktowego.
Trudno go skręcić, żeby się nie składał. Przeczytałem gdzieć, że pękają zaciski podczas regulacji siły ściskania i podchodzę to tego jak do jeża.
GoldPhoto jest podróbką Manfrotto i to mnie zachęciło bo mój statyw Manfrotto 055CB od 10lat zapewnia mi świety spokój. Jest ciężki i to mi pasuje. Jednak monopod potrzebuję krótki i lekki, najlepiej czterosekcyjny.
fotoG3 napisał/a: |
Mam pytanie czy widzieliście coś ciekawego z lekkich i krótkich monopodów? | Nie interesowały mnie specjalnie ale na rynku jest chyba wiele możliwości w tym zakresie.
fotoG3 napisał/a: | GoldPhoto jest podróbką Manfrotto |
fotoG3 napisał/a: | Trudno go skręcić, żeby się nie składał. Przeczytałem gdzieć, że pękają zaciski podczas regulacji siły ściskania | Tak to jest jak się kupuje coś, co niby jest podróbką czegoś. Takie "mity" są śmieszne i pewnie rozgłaszane przez samych producentów.
Dla mnie np. elementy regulacyjne obok zacisków w Manfrotto, to coś, co zakłada, że ścisk może zmienić parametry w czasie użytkowania. Dla mnie przy dzisiejszej technice jest to niedopuszczalne. Takie elementy powinny działać bardzo długo bez zmiany właściwości.
Wydaje się, że na dzień dzisiejszy pokrętła szybkozaciskowe dobrze funkcjonują jedynie w Gitzo, Benro i ... Sirui.
Śmiało możesz kupić dowolny z monopodów tych firm.
dr11 - Nie 17 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | Dla mnie np. elementy regulacyjne obok zacisków w Manfrotto, to coś, co zakłada, że ścisk może zmienić parametry w czasie użytkowania. | Ha! Błąd w założeniach
dr11 napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | Dla mnie np. elementy regulacyjne obok zacisków w Manfrotto, to coś, co zakłada, że ścisk może zmienić parametry w czasie użytkowania. | Ha! Błąd w założeniach | A niby czemu one służą?
dr11 - Nie 17 Kwi, 2011
B o g d a n napisał/a: | dr11 napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | Dla mnie np. elementy regulacyjne obok zacisków w Manfrotto, to coś, co zakłada, że ścisk może zmienić parametry w czasie użytkowania. | Ha! Błąd w założeniach | A niby czemu one służą? | Ano do tego, żeby wedle swoich preferencji ustawić ścisk przy zapiętej klamrze i nie-ścisk przy otwartej. Niektórzy nie lubią, jak po otwarciu noga sama teleskopowo się rozkłada do końca. Inni nie lubią, gdy zatrzask za lekko/zbyt ciężko się zapina.
dr11 napisał/a: | Ano do tego, żeby wedle swoich preferencji ustawić ścisk ... | No tak, na jedno wychodzi.
Jedni muszą się uwiesić na statywie aby stwierdzić, że się trzyma kupy, inni postawią kompakta i napiszą że sztywny jak ... ... niedokończony obelisk w Asuan.
dr11 - Nie 17 Kwi, 2011
B o g d a n, na jedno nie wychodzi. A stabilny statyw to dla mnie taki, który przy założonym setupie da mi możliwość wykonywania takich zdjęć, jak chcę.
zwirek210 - Pon 18 Kwi, 2011
No to ja znowu pozwolę sobie na moja krótka relacje z Targów Foto.
Pierwsze co mnie zaskoczyło to ze sigma wystawiała się poza halami i to dopiero drugiego dnia gdzie niby pierwszy dzień jest rzekomo dla profesjonalistów. Hmm albo stwierdzili ze skoro tak jest to nie maja co sie tam pokazywać . no ale to żart. Na plus zaskoczyło mnie to ze można było sie pobawić szkłami Nikona. Jak zwykle dużo ciekawych stoisk jak Epson, Lowepro, Manffrotto, Kata itp. ALe tez sporo kiczu. Nadal sporo stoisk z foto-albumami choć znacznie mniej jak w roku poprzednim. Sporo stoisk z systemami do wizualizacji produktów ich do było od czorta. Fajne było stoisko Datacolor można było się sporo dowiedzieć o kalibracji i ich sprzęcie. Jak zwykle promocje cenowe były mocno naciągane. W tym roku o jedną halę mniej, nie było minilabów ani stanowiska Leica. Za to był Haseslblad. No a teraz pare fotek.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
komor - Pon 18 Kwi, 2011
20 jest absolutnie źle skadrowane.
zwirek210 - Pon 18 Kwi, 2011
Chyba wiem o co ci chodzi. Ale niestety modelka stała daleko zaraz przy scianie jak juz zaczeła pozowac a ja nie miałem nic więcje jak 70 mm . Wiec sobie darowałem
B o g d a n - Wto 19 Kwi, 2011
21. To ja dołożę w temacie
Niestety stopy były spowite kablami od oświetlenia.
dr11 - Wto 19 Kwi, 2011
B o g d a n, czemuż tak wyblakła? Od flash'y?
alama - Sro 20 Kwi, 2011
A wiecie coś na temat rozstrzygnięcia konkursu z Targów: http://www.fotokursy.com.pl/terminy.php ???
mysz leśna - Sro 06 Lut, 2013
O, jeszcze jeden temat z informacją o targach. Ten też zostanie skasowany ?
komor - Sro 06 Lut, 2013
mysz leśna, nikt nie kasował tematu o targach, tylko reklamy sklepu.
mysz leśna - Sro 06 Lut, 2013
A faktycznie, to strona jakiejś firmy prowadzącej sklep, która wydaje zaproszenia na te targi.
Ale to nie tłumaczy powodu, dla którego został skasowany cały zeszłoroczny wątek do którego dopisałem dzisiaj informację, nie tylko wcześniejszy wątek utworzony przez mnie, również dzisiaj ale w nocy.
|
|