|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do 600zł
Dżordż - Wto 12 Kwi, 2011 Temat postu: Lornetka do 600zł Witam, nazywam się Grzesiek. Mam do was - osób znających się na temacie pytanie. Otóż sprawa wygląda tak, że chcę zrobić prezent nauczycielowi od geografii i właśnie padło na lornetkę. Niestety jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o ten temat. Proszę was bardzo o radę. Lornetka będzie służyła do obserwacji gór, krajobrazów w normalnych warunkach pogodowych- dzień. Jeżeli była by taka możliwość to było by wręcz świetnie, jeśli by można z niej obserwować również niebo. Mam 600zł na taki zakup. Proszę o pomoc, ponieważ nie chciałbym kupić jakiegoś szmelcu, którego jest pewnie wysyp na internecie.
Z góry dziękuję
Grzesiek
www.nam68.ovh.org
Dawid1984 - Wto 12 Kwi, 2011
Do 600 zł to coś z Nikona serii Ex ,uniwersalne 10x50 choć ciężkie do nieba będzie super jako przeglądówka,lub mniejsze 8x40 z dużym polem widzenia .Dodam ze obie maja 10 letnia gwarancje .Nikony Ex w tych cenach są nie do pobicia i to sprawdzony zakup.
Abs - Wto 12 Kwi, 2011
Potwierdzam - Nikon Ex 10x50 uniwersalna, bardzo dobra do astronomii przeglądowej ale ze względu na gabaryty i wagę raczej typ mało turystyczny (choć widoki OK). Wędrowny kompromis to Nikon Ex 8x40 - w astronomii przeglądowej także sobie poradzi, co najmniej dostatecznie (z plusem).
Ciekawa opcja (mój typ) to Olympus 10x42 http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=151
Mamy przyzwoite powiększenie, jasność i solidne wykonanie. Mimo mniejszego pola obraz jest bardzo dobry (25 lat gwarancji).
|
|