forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM czy cos innego

kaacpeer - Pią 14 Wrz, 2007
Temat postu: Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM czy cos innego
Witajcie
Kiedys juz sie pytalem o zestaw obiektywow do canona 400d i doradzono mi zakup obiektywu w temacie i 70 - 200l usm oczywiscie canona.
Tele juz mam (polecam!!!) i teraz zastanawiam sie nad jakims szerokokatnym. Mam pytania co do canon EF 17-40 mm f/4.0L USM:
- jesli go kupie bede mial dziure 40 - 70 mm. To chyba duzo?? czy jest jakis zamiennik i czy w tym ukladzie bede muszial nabyc jeszcze 3 obiektym np sugerowana stalke - 50mm
- przeczytalem test tego obiektywu a takze opinie uzytkownikow. Hmm jestem w kropce bo wynika z tego ze jakosc tych obiektywow jest niepowtarzalna i latwo bubla nabyc. Niestety z uwagi na oszczednosci bede musal zamowic obiektyw w sklepie internetowym mieszczacym sie w wielkim kraju z wielkimi ludzmi oraz samochodami (usa). O co sie pytac aby eLka nie okazala sie porownywala z kitem.
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wskazowki

kaacpeer

goltar - Pią 14 Wrz, 2007

Jeśli nie masz zamiaru przechodzić w przyszłości na FF to konkurencyjny jest Canon 17-55 f/2.8 IS. Większy zakres, stabilizacja, lepsze światło i ostrość... niestety także większa cena (ale można oszczędzić na zakupie stałki 50mm). Za 17-40 przemawia FF, wewnętrzne zoomowanie, solidniejsza budowa, mniejsze winietowanie.