forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy przejście z D90 na D7000 to faktycznie rewolucja?

lucas - Sob 16 Kwi, 2011
Temat postu: Czy przejście z D90 na D7000 to faktycznie rewolucja?
Cześć, używam D90 i ciągle myślę o zakupie D7000. Jeśli znalazłby się ktoś, kto już dokonał tego:) przeszedł z D90 na D7K, czy mógłby napisać coś o tym ile w sensie praktycznym zyskał na takiej zmianie? dzięki, pozdrawiam
Bobby - Sob 16 Kwi, 2011

lucas,
Tak zeby zaczac dyskusje, pierwsze pytanie:
1) czy D90 juz Ci nie sluzy - nie spelnia jakis wymogow ktore stawiasz korpusowi?
2) czy masz zamiar dodac D7000, i zostawic D90 jako drugi korpus?
3) czy tez kupic D7000, i lekkomyslnie pozbyc sie D90?
4) czy chec zakupu uzadniaja rzeczywiste potrzeby?
5) czy tez masz po prostu extra gotowke do wydania, i rajcuja Cie nowosci?
6) czy chcesz lustrzanka krecic filmy?
Jesli odpowiesz twierdzaco na ktores z pytan: 1), 2), 4) lub 6), to jak najbardziej, idz i kupuj D7000 nawet dzis. Jesli odpowiedz twierdzaca padlaby tylko na pytanie 3) albo 5), albo oba razem wziete, to ja bym nie zawracal sobie glowy D7000, jesli to mialoby byc tylko ze wzgledu na jego "innowacje". A Ty zrob jak Ci sie samemu podoba, szczegolnie jesli to dotyczy odpowiedzi na pytanie 5). Mnie nie musisz odpowiadac na zadne z tych pytan - tylko sobie!

(Moze zaraz ktos zacznie dowodzic przewagi D7000 nad D90, ze ma lepsza matryce, ze cos tam jeszcze. Moze i ma. Jednak, dla mnie osobiscie, bylaby to "gra nie warta swieczki". Dla mnie, cala ta "rewolucja" to glownie dzwonki/gwizdki/wodotryski.)

jaad75 - Sob 16 Kwi, 2011

lucas, rewolucja jeśli chodzi o DR i filmowanie, poprawa jeśli chodzi o szumy, serię, wizjer i jakość obudowy. Teoretycznie spora poprawa, jeśli chodzi o AF, ale tu jak wiadomo jest sporo kontrowersji i nie wszystkie egzemplarze działają tak jak powinny.
kozidron - Sob 16 Kwi, 2011

Cytat:
(Moze zaraz ktos zacznie dowodzic przewagi D7000 nad D90, ze ma lepsza matryce, ze cos tam jeszcze. Moze i ma. Jednak, dla mnie osobiscie, bylaby to "gra nie warta swieczki". Dla mnie, cala ta "rewolucja" to glownie dzwonki/gwizdki/wodotryski.)

a tam zaraz ktoś :wink: Bobby, te wodotryski to większy DR :razz: ?

Tylko to jest tak, jeżeli aparat słuzy do "pstryków" (bez urazy) albo tak jak np. w moim przypadku jako trzepaczka na stole bezcieniowym to szczerze na materiał końcowy nie ma to wiekszego wpływu, co innego jak ktoś walczy z trudnymi warunkami, jeden koncert w ciemnicy i ja na ten przykład widzę różnicę miedzy d90 a d7000.

lucas, a szklarnie masz już na takim wypasie (z ogniskowymi pod siebie), że własciwie pozostaje Ci już tylko wymiana body ?

edit.
Jaad75 ubiegłes mnie, tak to jest jak się piszę posta a wysyła dopiero jak sie wraca ze sklepu :wink:

lucas - Sob 16 Kwi, 2011

Bobby Twoje pytania bardzo mi pomogły,sam je sobie zadaję i stąd ten wątek,właśnie szklarnia... mam nikkora 35 i tamrona 70 - 300 VC ( którego usiłuję sprzedać), planowałem kupić sigmę 70 - 200 ale ponieważ na tego tamrona na razie chętnych nie ma, poszukam używanego nikkora 85 1.8.
Bobby - Nie 17 Kwi, 2011

lucas,
Ciesze sie ze moj post byl Ci pomocny (zwlaszcza w swietle tego, ze drudzy "staneli w Twojej obronie"). A szkiel nigdy nie bedzie za wiele, jak napisal kolega bacruk, w innym watku:

"Napisze tak, warto mieć i megagiga i stałki i krótkie jasne zoomy (uwa, standard, tele i do 500) i makro i konwertery i filtry i statyw a nawet dwa (stabilny i drugi lekki do noszenia) i lampy a nawet kilka i plecak duży i plecak mały itd itd"

(Ja bym tylko "doradzal umiar" z megagigami, konwerterami, i filtrami (z wyjatkiem polaryzujacego.); reszta brzmi nawet calkiem O.K.)

raf7775 - Pon 13 Cze, 2011

Dla mnie d7000 ma ważnego plusa, obsługa szkieł bez cpu.

[ Dodano: Czw 16 Cze, 2011 10:22 ]
Ale i tak kupiłem d90 ;-)