forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Lumix TZ10 \ 18 czy Sony HX5V \ HX7V

marek999 - Sob 16 Kwi, 2011
Temat postu: Lumix TZ10 \ 18 czy Sony HX5V \ HX7V
Który aparat polecacie? Cena wszystkich modeli podobna 800-1000zł. Nie mogę nigdzie znaleźć testów nowych modeli Panasonica i Sonego, może macie coś pod ręką? Czy TZ 18 jest lepszy od TZ10? Wiem że brakuje mu GPSu ale z tego akurat korzystać nie będę. HX7V z kolei pozbawiony jest opcji "z ręki po zmroku" a przyznam że zależy mi na możliwie dobrych zdjęciach w pomieszczeniach i po zachodzie. Kompaktu potrzebuje głównie na wakacje do robienia zdjęć. Filmy nie mają dla mnie większego znaczenia.
Wcześniej miałem TZ3 ale zgubiłem ostatnio na nartach...

wielbicielxx - Sob 16 Kwi, 2011

zapewne nie poczujesz różnicy którykolwiek z nich byś nie wybrał. Miałem TZ10 świetny aparat a filmy jak z niezłej kamery cyfrowej.
marek999 - Sob 16 Kwi, 2011

a w takim razie co z TZ 18 ? powiem szczerze ze mam opcje kupic go za 860zl wiec moze sie oplaca :)
wielbicielxx - Sob 16 Kwi, 2011

TZ 18 jest nowszym modelem ale nie to co nowsze jest najlepsze w TZ18 dodano pixseli i dodano zoom dwie rzeczy ktrore maja negatywny wplyw na jakosc zdjec. Nie mialem TZ18 ale patrzac w specyfikacje by bylo lepiej niz w TZ 10 fizycznie jest niemozliwe.

PS. nie bedzie roznicy miedzy TZ10- HX5. oraz miedzy TZ18 i HX7. ja wybral bym w takiej kolejnosci
TZ10
HX5
TZ18
HX7- bym nie kupil.