|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotografowanie nieba nocą
Marshal3d - Nie 17 Kwi, 2011 Temat postu: Fotografowanie nieba nocą Mam pytanie,
chcę uchwycić ruch gwiazd na niebie. Zamierzam ustawić czas ekspozycji na min. 3-4 godziny.
Na jaką wartość waszym zdaniem ustawić przysłonę, pomiar światła tak aby zdjęcie wyszło jak najlepiej? Na jakie wartości jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy tak długim czasie ekspozycji?
Pozdrawiam
edmun - Nie 17 Kwi, 2011
na ISO, na ciepło, na solidny i stabilny statyw.
po co chcesz ustawiać pomiar światła?
edit:
po co w ogóle robić zdjęcie o tak długiej ekspozycji bo nie rozumiem?
hijax_pl - Nie 17 Kwi, 2011
Marshal3d, będziesz robić analogiem?
Marshal3d - Nie 17 Kwi, 2011
No choćby po to aby uzyskać taki efekt http://plfoto.com/1841083/zdjecie.html
Tyle że na tym przykładzie autorka wykonała zdjęcie przy pomocy ponad 100 fotek przy ekspozycji 30s i połączyła je w całość.
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 22:49 ]
hijax_pl napisał/a: | Marshal3d, będziesz robić analogiem? |
Analogiem?
Do dyspozycji mam Canona 500d (obiektywy c18-55 i sigma 70-300) + statyw + wężyk spustowy.
http://optyczne.pl//index.php?poradniki=55
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 2011 22:53 ]
Marshal3d napisał/a: | Analogiem? | Pytałem, jak zobaczyłem tak długi czas... Twój C500D umożliwia otwarcie migawki na 4h?
B o g d a n - Nie 17 Kwi, 2011
Cytat: | Tyle że na tym przykładzie autorka wykonała zdjęcie przy pomocy ponad 100 fotek przy ekspozycji 30s i połączyła je w całość. | Bo tak to się właśnie robi aparatem cyfrowym. Inaczej szumy by cię zabiły.
hijax_pl napisał/a: | Twój C500D umożliwia otwarcie migawki na 4h? |
Przesadziłem z tymi 4h wystarczy mi godzinka, właśnie latam po sieci i wczytuje się w różne artykuły i są dwie metody - albo długi czas naświetlania albo dużo fotek po 30s i scalić w całość.
dr11 - Nie 17 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | Twój C500D umożliwia otwarcie migawki na 4h? |
Marshal3d napisał/a: | + wężyk spustowy |
Marshal3d, pamiętaj o zasilaniu. Z doświadczenia, bateria w 350D wystarcza na około dwugodzinną ekspozycję. Jak chce się więcej to chyba adapter + akumulator się przydadzą.
No i smog świetlny. Trzeba znaleźć jakieś miejsce, gdzie światła miast i dróg nie będą psuły klimatu.
Postaw na próbę na 15min, obejrzyj histogram i kombinuj z mnożeniem
Ale generalnie autorka nawet napisała:
Cytat: | JeanetteG [2009-05-06 20:09:29]
Chłopaki nie wiem po co tam w polu pod Puckiem potrzebny byłby mi laptop Do tego zdjęcia przymierzałam się od jakiegoś czasu. Szkoda byłoby wybrać się na plener kilkadziesiąt kilometrów od domu, marznąć i zrobić gniota. Szukałam opracowań na temat tego typu fotografii, aby dobrze zrobić zdjęcie. Stąd wiem, że lepiej naświetlać w ten sposób niż w trybie bulb, który zresztą jest dużo prostszą - choć w tym przypadku mniej efektywną - metodą. Zdjęcia łączyłam w specjalnym programie do "szlaków gwiezdnych", który jednocześnie sam odszumił fotografię na podstawie 30 - sekundowej ekspozycji z zasłoniętym obiektywem. Życzę Wam udanych prób w podobnych zdjęciach. Pozdrawiam
|
Więc raczej lepiej bawić się z wielokrotną ekspozycją.
Marshal3d napisał/a: | wystarczy mi godzinka | A jakiej ogniskowej chcesz użyć?
chcę użyć mojego kita czyli C 18-55 a ogniskową ustawić między 30 a 40
edmun - Pon 18 Kwi, 2011
Marshal3d, tak jak poprzednicy. porób wiele zdjęć i złącz na komputerze. programik ma z tego co pamiętam nazwę StarTrails.
nie wiem wciąż do czego Ci pomiar światła
|
|