|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - 400D
Paweł Bronisz - Pią 14 Wrz, 2007 Temat postu: 400D Witam,
Prosze kolegów forumowiczów o pilną radę,
mam 400D, do tego dokleiłem 28-135is usm jeszcze ze starego analoga,
za dwa tygodnie jadę na urlop i czuję ,że musze dokupić coś naprawdę szerokokątnego
tak do 3500 brutto,
najlepiej "perspektywicznego", w przyszłości może pokusze się na 5D.
Proszę piszcie co kupic bo jak zamówię zbyt późno to nie wyrobię sie przed urlopem
Arek - Pią 14 Wrz, 2007
W tej cenie to EF 17-40 F4L, 17-35 od Sigmy lub Tamrona. Testy wszystkich masz u nas.
Paweł Bronisz - Pią 14 Wrz, 2007
Dzięki,
A co myślisz o jakimś jeszcze szerszym, może jakaś stałka?
Arek - Pią 14 Wrz, 2007
Wybór praktycznie żaden. Przy lekkim przekroczeniu budżetu to Sigma 14 mm f/2.8 EX ASP RF HSM.
MM - Pią 14 Wrz, 2007
Jeżeli nie wymagasz dobrego światła to warto się pokusić np. na Sigmę 12-24. Na 5D jest jazda bez trzymanki
Paweł Bronisz - Sob 15 Wrz, 2007 Temat postu: zooom Arek,
Wymieniłeś trzy zoomki, który z nich jest najlepszy?
Jak myślisz czy sigma 14. o której wspomniałeś jest warta swojej ceny? (3700).
Co sądzisz o tej sigmie o której wspomniał MM?
Arek - Sob 15 Wrz, 2007
Życie nie zawsze jest takie proste i nie zawsze pozwala łatwo odpowiedzieć na takie pytania. Każde ze szkieł, które pojawiło się w tym wątku da Ci wiele satysfakcji, ale każde jest też trochę inne. Sigma 12-24 nawet na 400D da Ci naprawdę szerokie kąty, a na pełnej klatce, tak jak napisał MM, będzie ultrahiperszeroka. Oba 17-35 na APS-C sprawują się znakomicie, ale tam dają tylko zwykły szeroki kąt. Po przejściu na pełną klatkę będą dawały znacznie większe pola, ale zaczną winietować i jakość na brzegu będzie gorsza. Stałka 14 mm optycznie będzie najlepsza (tak sądzę, bo jeszcze tego sprzętu nie testowałem) ale zoom będziesz miał w nogach więc stracisz trochę na uniwersalności.
Zawsze też pozostaje opcja zakupu niepełnoklatkowego EF-Sa 10-22 mm lub Sigmy 10-20 mm. Oba szkła są dobre optycznie, o uznanej renomie, więc po zakupie pełnej klatki sprzedasz je z małą stratą. Oba zaś świetnie uzupełniają się z 28-135 IS.
Arek
Zygmoont_400d - Wto 18 Wrz, 2007
Z własnego, krótkiego co prawda, doświadczenia moge zdecydowanie polecić zestaw sigma 17-35 + canon 28-135 IS USM. Sigma świetnie uzupełnia na dole... Pytanie czy chcesz przede wszystkim szeroko, czy przede wszystkim jasno czy może śpiewasz pod nosem "I want it all..."
Arka podpowiedzi jak najbardziej są ok, wiec tylko wybrać wariant dla siebie.
A że tej kasie można rozważyc coś więcej to juz inna bajka...
Paweł Bronisz - Wto 18 Wrz, 2007 Temat postu: 17-35 Sigmy Witajcie,
Poczytałem testy Sigmy 17-35 i L-ki
Wygląda na to, że taniej i lepiej wyszła by Sigma.
Problem polega na tym, że x 1.6 (400 D) daje mi "od" 28 więc nadal "bieda" z szerokim kątem.
Coraz bardziej zastanawiam się nad Sigmą 12-24, cena dwa razy wyższa, ale mam za to "od" 19. Może szarpnę się na Sigmę 14 f/2.8 tu problem polega na kompletnym braku jakichkolwiek testów opinii itp.
Mają być piękne zdjęcia krajobrazowe i tyle
Piszcie, mam jeszcze czas do końca tygodnia na decyzję.
Pozdrawiam,
MM - Wto 18 Wrz, 2007
Jeżeli nie masz zamiaru przejść na 5D to pomyśl o Canonie 10-22, Sigmie 10-20 czy Tokinie 12-24.
Z Sigmą 12-24 jest jeden problem... żadnego filtra to jej raczej z przodu nie nakręcisz bo tak soczewka wystaje. Piszę byś potem nie był zdziwiony...
goltar - Sro 19 Wrz, 2007
Paweł Bronisz napisał/a: | Mają być piękne zdjęcia krajobrazowe i tyle | Mając podobne wymagania nie miałem wątpliwości co kupić... coś w zakresie 10-20mm ... tylko tu pojawił się problem który... ostatecznie padło na Canona 10-22 z którego jestem bardzo zadowolony co mnie przekonało do wyboru canona: USM oraz dobrze kontrolowana dystorsja (brak zakrzywień linii prostych) przydatna przy architekturze (to drugie zastosowanie dla tego obiektywu). Do pewnych celów szeroki kąt (tu nawet ultra-szeroki) jest nie do zastapienia
Paweł Bronisz - Sro 19 Wrz, 2007
Sigmę 14 f/2.8 możemy pożegnać, produkcja została zakończona (widocznie była marna). Jeden wybór mam już z głowy.
Paweł Bronisz - Czw 20 Wrz, 2007 Temat postu: testowałem, popstrykałem dzisiaj sigmami: 10-20, 12-24 i 14
dwie pierwsze dla mnie nie do odróżnienia,
14 - pięknie ostra!
Podziękowania dla "Fotografa" w Blue City
Panowie,
ostatnie pytanie co lepsze canon 10-22 czy sigma 10-20
MM - Pią 21 Wrz, 2007 Temat postu: Re: 400D
Paweł Bronisz napisał/a: | Witam,
Prosze kolegów forumowiczów o pilną radę.....
....najlepiej "perspektywicznego", w przyszłości może pokusze się na 5D.
|
Canona 10-22 ani Sigmy 10-20 tam nie podepniesz...
Paweł Bronisz - Pią 21 Wrz, 2007
Tak, ale jak napisał Arek mogę je potem (kiedy zmienię body) odsprzedać z małą stratą.
|
|