forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Canon 300D - Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM

Box - Pon 18 Kwi, 2011
Temat postu: Obiektyw do Canon 300D - Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM
Witam. Zastanawiam się nad kupnem obiektywu. Na początek kapitał był ok 600 PLN jednak w tej cenie nic mnie nie zainteresowało, zwiększyłem do 1000pln Wyszperałem ten obiektyw i czy on mi się zgra z tym leciwym aparatem ?? Dodam tylko Ze jestem amatorem i ten obiektyw ma mi wystarczyć ;) A może wy macie jakieś propozycje ?
kufel - Pon 18 Kwi, 2011

Box, czy bierzesz pod uwage tylko szkła systemowe?

a co do 17-85: jeśli będziesz unikał kombinacji szerokiego kąta i otwartej przesłony to ogólnie powinieneś być zadowolony :)

Box napisał/a:
Wyszperałem ten obiektyw i czy on mi się zgra z tym leciwym aparatem
nie powinno byc problemu ze zgraniem tego szkła i puszki.
Box - Pon 18 Kwi, 2011

Z racji tego ze jestem amatorem i jeszcze nie zmam wszystkich pojęć wiec się zapytam - co to są szkła systemowe ?
moronica - Pon 18 Kwi, 2011

szkla tego samego producenta co korpus ;)
Box - Pon 18 Kwi, 2011

jeśli w tej cenie będzie jakieś lepsze szkło i będzie jakiś adapter za pomocą którego połączę go z moim skromnym body to nie widzę żadnych przeciwwskazań ;)
maput - Pon 18 Kwi, 2011

Adapter ? Producenci niezależni też potrafią bagnet Canona skopiować ;)
Box - Pon 18 Kwi, 2011

Tak jednak czy dostane przejsciowke z filtra np 67 na 58 ??

tak
http://shop.ebay.pl/i.htm...d=p3286.c0.m283
tylko jesli zamontujesz 58mm filtr na obiektywie z gwintem 67 to bedzie winietowac (wyprzedzajac pytanie - masz slowniczek na optyczne.pl)

Box - Pon 18 Kwi, 2011

a jaki by był najlepszy obiektyw bez żadnych przejściówek itp tylko od razu z filtrem 58 mm do kwoty max 1k ?

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
Bobby - Wto 19 Kwi, 2011

Box,
Ja zaczalbym rozwazania od tego: co to za szczegolny filter, ze warto dla niego naginac wybor obiektywu? Czy jest to przynajmniej filter polaryzujacy? Bo jesli jest to jakis "UV dla ochrony przedniej soczewki obiektywu", i do tego jeszcze tani, to moze lepiej byloby "umiescic" go w szufladzie, albo - jescze lepiej - w koszu na smieci, i skupic sie na wyborze obiektywu...

Zakladanie filtra o mniejszej srednicy na obiektyw z wieksza srednica gwintu moze (choc niekoniecznie) powodowac sciemnienie naroznikow kadru (winietowanie), przez to ze oprawa filtru/przejsciowka zaslania je. Stopien winietowania zalezny bedzie od roznicy miedzy srednicami gwintow obiektywu i filtru. W przypadku redukcji z 67 na 58mm moze ono byc juz dosc widoczne, szczegolnie przy krotszych ogniskowych.

Box - Wto 19 Kwi, 2011

Nie mam żadnych filtrów polaryzacyjnych UV itp. Mi chodzi o to aby nie podłączać obiektywu przez żadne adaptery.
kufel - Wto 19 Kwi, 2011

Box napisał/a:
Mi chodzi o to aby nie podłączać obiektywu przez żadne adaptery.
zaden adapter do szkieł niesystemowych typu sigma , tamron nie będzie potrzebny, gdyż szkła te są produkowane z rożnymi mocowaniami na rożne systemy czy np do pentaxa ,canona, nikona etc. wiec rozchodzi się tylko o to by przy zakupie wybrać odpowiednie mocowanie ;) jesli wiec masz canona to kupujesz obiektyw z bagnetem do canona.

a adaptery to są potrzebne gdy chcesz np podłączyć manualne szkło np M42 ale to już inna bajka :)

B o g d a n - Wto 19 Kwi, 2011
Temat postu: Re: Obiektyw do Canon 300D - Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM
Box napisał/a:
Witam. Zastanawiam się nad kupnem obiektywu. Na początek kapitał był ok 600 PLN jednak w tej cenie nic mnie nie zainteresowało, zwiększyłem do 1000pln Wyszperałem ten obiektyw i czy on mi się zgra z tym leciwym aparatem ?? Dodam tylko Ze jestem amatorem i ten obiektyw ma mi wystarczyć ;) A może wy macie jakieś propozycje ?

Box, według mnie zakup tego 17-85 będzie dla Ciebie najbezpieczniejszy.

Po pierwsze, nie powinieneś mieć problemów z przesunięciem płaszczyzny ostrzenia (tzw. front focus / back focus), jak może to mieć miejsce przy obiektywach innych firm (np. Sigma, Tamron), gdzie trzeba często "dostrajać" obiektyw do aparatu w serwisie.

Po drugie, zmieścisz się w 600 zł. gdy poszukasz egzemplarz używany.

Po trzecie, jest to kawał porządnie wykonanego obiektywu ze stabilizacją i silnikiem ultradźwiękowym (USM), który daje Ci błyskawiczne i bezszelestne ustawianie ostrości i "będziesz Pan zadowolony" :smile:

kozidron - Wto 19 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
Po pierwsze, nie powinieneś mieć problemów z przesunięciem płaszczyzny ostrzenia (tzw. front focus / back focus), jak może to mieć miejsce przy obiektywach innych firm (np. Sigma, Tamron), gdzie trzeba często "dostrajać" obiektyw do aparatu w serwisie.

po pierwsze
jeżeli przyjąć że "często" to powyżej 50% to się mylisz, jeżeli przyjąć że sklep ma na stanie więcej niż jeden egzemplarz to zawsze mozna sobie sprawdzić przed kupnem, jeżeli przyjąć, że sie kupuje przez internet i ma się czas to jeszcze lepiej.

B o g d a n napisał/a:
Po drugie, zmieścisz się w 600 zł. gdy poszukasz egzemplarz używany.

po drugie

rzeczywiście jak za króla aberracji to rzeczywiście mało, jednak moim zdaniem to i tak o połowe za dużo, zresztą nawet za pół ceny byłaby to całkiem droga popielniczka.

B o g d a n napisał/a:
Po trzecie, jest to kawał porządnie wykonanego obiektywu ze stabilizacją i silnikiem ultradźwiękowym (USM), który daje Ci błyskawiczne i bezszelestne ustawianie ostrości i "będziesz Pan zadowolony" :smile:

po trzecie
to rzeczywiście są zalety, tylko jednak wady kładą nawet ten sprawny usm, z dwojga złego lepiej kupić plastikowego kita 18-55IS niż króla aberracji - oby "Pan nie był zadowolony" tak bardzo jak w tym skeczu kmn ze swojej budowy, bo jeżeli ten obiektyw jest tak dobry jak Pan majster to tylko płakać - B o g d a n, taka niedźwiedzia przysługa forumowa tak doradzać, to w chorej rywalizacji forumowej solidny punkt na minus :sad:

Box - Wto 19 Kwi, 2011

kozidron wiec w końcu jaki obiektyw do mojego typowo amatorskiego użytku będzie najlepszy ? Bo już zgłupiałem i sam nie wiem co wybrać... Każdy chwali co innego a ja mogę kupić tylko jeden obiektyw..

Cytat:
kozidron wiec w końcu jaki obiektyw do mojego typowo amatorskiego użytku będzie najlepszy ? Bo już zgłupiałem i sam nie wiem co wybrać... Każdy chwali co innego a ja mogę kupić tylko jeden obiektyw..

Ja - podkreślam ja - wolałbym plastikowego kita 18-55IS niż 17-85IS usm, w tej cenie możesz znaleźć canona 18-135is i ten jest zdecydowanie lepszy- to jest tak zwany bezpieczny zakup, rzeczywiście w takim przypadku jest małe prawdopodobieństwo że bedziesz miał jakieś kłopoty ze szkłem- szkło systemowe, nowe - gwarancja - teoretycznie nie powinno byc kłopotów.
Tylko zeby nie wyszło, ze wszyscy cie straszymy (czy na przykład ja) :wink:
Mimo wszystko szukajac szkła w okolicach 1tysia, szukałbym tamrona 17-50/2.8, można go dostać za około 1200, tylko tu rzeczywiscie trzeba sie juz przyjrzeć obiektywowi podczas zakupu ale to nic trudnego, to przede wszystkim ostrzejsze i jaśniejsze szkło.

Krótko - weź 18-135is, bezpieczny lecz troszku ciemny ale na pewno lepszy od 17-85.

kufel - Wto 19 Kwi, 2011

Box, jesli możesz trochę nadwyrężyć budżet to weź pod uwagę propozycje kozidrona.

18-135IS mieści się w budżecie, tamron już nie - Box, dla spokojności bierz 18-135, znalazłem go za 1049, pewnie da sie taniej
Box - Wto 19 Kwi, 2011

Decyzja podjęta. Najprawdopodobniej wezmę tamrona na raty ;) Dziękuje wszystkim za pomoc :)
krzysztoff77 - Wto 19 Kwi, 2011

Box, posiadam tego Tamrona. Jak dla mnie bomba! Najpierw miałem wersję bez VC, potem z VC. Ostatecznie zostałem przy starszej wersji. Jakoś obejdę się bez stabilizacji. Jest minimalnie ostrzejszy od następcy z VC. Rewelacyjne fotki jak za cenę 1200 PLN. Nie powinieneś żałować. Tylko dla pewności sprawdź go pod kątem FF/BF. Chociaż miałem w sumie trzy modele i wszystkie trafiały do celu :smile: