forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - adapter obiektywu Canon FD/EOS - ostrzenie

mar_mar - Czw 21 Kwi, 2011
Temat postu: adapter obiektywu Canon FD/EOS - ostrzenie
Witam,

zamontowałem do CANON-a EOS "historyczny" obiektyw Canon FD 28 mm/2,8, przy użyciu przejściówki EF/FD bez soczewki korygującej. Przeczytałem wcześniej, że ze względu na budowę obiektywów tego typu, adapter taki nie zawierający soczewki korygującej uniemożliwi ostrzenie "na nieskończoność" (ze względu na zamierzone zastosowanie, uznałem, że lepiej nie mieć takiej możliwości, ale nie psuć obrazu dodatkową soczewką. W praktyce okazało się jednak, że złapanie ostrości takim zestawem możliwe jest jedynie w odniesieniu do przedmiotów oddalonych od obiektywu maksymalnie o kilkadziesiąt centymetrów - rozumiem, że to znacznie bliżej niż nieskończoność ;) .

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy coś źle robię, czy też świadczy to o wadzie któregoś z elementów (obiektyw i pierścień ostrzenia wyglądają na sprawne - m.in. tubus obiektywu zmienia swoją długość na skutek użycia pierścienia ostrzenia).

P.S. Przepraszam, jeżeli umieściłem post w niewłaściwym dziale, ale ten wydał mi się jednak najwłaściwszy...

Pozdrawiam