forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - co wybrać C 70-300 czy T 70-300

kaurak - Czw 21 Kwi, 2011
Temat postu: co wybrać C 70-300 czy T 70-300
Witam i jak w temacie, chcę zapytać czy lepiej kupić Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
czy Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Uzywałbym takiego obiektywu głównie do foto przyrody i ptaków i podpinał do C 7D.

MC - Czw 21 Kwi, 2011

Ja bym wybrał Tamrona. Paradoksalnie ze względu na AF i stabilizację.
Sunders - Czw 21 Kwi, 2011

Tamron ze względu na AF.
lupo57 - Pią 22 Kwi, 2011

Sunders napisał/a:
Tamron ze względu na AF.

i z tego co wiem to stabilizację też

jacenty - Pią 22 Kwi, 2011

Posiadam to szkiełko 2 dzień do 60d.Pierwsze wrażenia są następujące:obudowa w porządku,pierścień ogniskowych chodzi z oporem, ale płynnie.Spodziewałem się jedynie bardziej cichej stabilizacji .Na szczęście AF nie stwarza problemów z celnością,a stabilizacja naprawdę dobrze działa.Jakość optyczna na plus, z 60d daje radę,więc do 18Mpx można śmiało podpinać.Wziąłem to szkiełko w "ciemno" ze sklepu internetowego i jestem mile zaskoczony,że wszystko jest OK.
Sunders - Pią 22 Kwi, 2011

lupo57 napisał/a:
z tego co wiem to stabilizację też

Ja stabilizację wolałbym jednak z canona :smile:

kufel - Pią 22 Kwi, 2011

AF w obiektywie C 70-300 IS nie jest jego mocną stroną. ba, powiedziałbym nawet ze jest tą najsłabszą. stabilizacja za to spisuje sie b. dobrze.

Stabilizacja w canonie jest nieco bardziej wydajna, a poza tym może pracować w dwóch trybach co też nie jest bez znaczenia.
MM - Pią 22 Kwi, 2011
Temat postu: Re: co wybrać C 70-300 czy T 70-300
kaurak napisał/a:
Witam i jak w temacie, chcę zapytać czy lepiej kupić Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
czy Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Uzywałbym takiego obiektywu głównie do foto przyrody i ptaków i podpinał do C 7D.

Ja już dawno odpowiedziałem na to pytanie na kilku forach jakby przewidując ten dylemat. Po kilkudniowym testowaniu nowego Tamrona do systemu Canona polecam właśnie Tamrona 70-300 VC. Jak chcesz lepiej to tylko 100-400L...
Testowane właśnie na 7D.

kaurak - Pią 22 Kwi, 2011

zaskoczyło mnie to, że ten canon wypada tak słabo w porównaniu do tamrona. Na początku myślałem o canonie jako o szkle systemowym, ale skoro tamron jest duzo lepszy w AF to do foto ptaków i przyrody jest lepszy.

kaurak napisał/a:
zaskoczyło mnie to, że ten canon wypada tak słabo w porównaniu do tamrona

Przesada, ma tylko słabszy AF, pod wieloma innymi względami sa porónywalne.
kaurak napisał/a:
skoro tamron jest duzo lepszy w AF to do foto ptaków i przyrody jest lepszy

Ten wniosek wydaje mi się słuszny :smile:

kaurak - Sob 23 Kwi, 2011

MM, myślałem o tym canonie 100-400 lub o 400f5.6 , ale na razie chce sprawdzić cierpliwość do robienia zdjęć ptaków. Ciesze się, że tamron dostaje takie pochwały. W końcu jest o kilka tysięcy tańszy. A jeśli foto ptaków nie będzie moją pasją, to taki zoom zawsze się przyda.
MC - Sob 23 Kwi, 2011

Sunders, jak długo testowałeś te obiektywy?

A ja mam jeszcze tylko takie małe pytanko, bo z porównania na optyczne wynika, że canon ma mniejszy kąt widzenia niz tamron o około 10 stopni
http://www.optyczne.pl/po...d0=145&add1=916
i moje pytanie takie czy to zmieni jakoś "przyblizenie" bo z tego co wiem, to liczy się właśnie kąt a nie milimetry.

Sunders - Sob 23 Kwi, 2011

kaurak napisał/a:
z porównania na optyczne wynika, że canon ma mniejszy kąt widzenia niz tamron o około 10 stopni

IMO odkryłeś błąd w opisie tamrona :smile: , bo takich różnic w kątach widzenia między nimi nie ma.

czyli kąt ten sam?
Sunders - Sob 23 Kwi, 2011

MC napisał/a:
Sunders, jak długo testowałeś te obiektywy?

Canona znacznie dłużej niż tamrona :smile:

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 11:52 ]
kaurak napisał/a:
czyli kąt ten sam?

Tak.
Na tej stronie z resztą są poprawne dane:
http://optyczne.pl/217.2-..._parametry.html