forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Leica Ultravid 10x42 HD

Arek - Czw 21 Kwi, 2011
Temat postu: Test lornetki Leica Ultravid 10x42 HD
Zapraszam do lektury:
http://optyczne.pl//index...etki&test_l=216

Arek

Dawid1984 - Pią 22 Kwi, 2011

Lornetka super ,jednak zawsze w tej klasie brakuje mi pola widzenia .Kurcze coraz częściej myślę o kupnie czegoś większego może nie 10x42 a 8x42 . Kowa za bardzo podoba się mojej dziewczynie :oops:
Irex - Pią 22 Kwi, 2011

Kup Kowe 8,5X44 XD a nie Bedziesz zalowac , mam ja 2 lat i ciagle sie nia zachwycam , CA praktycznie nie istnieje :grin:
Dudi - Sob 23 Kwi, 2011

Irex napisał/a:
Kup Kowe 8,5X44 XD a nie Bedziesz zalowac , mam ja 2 lat i ciagle sie nia zachwycam , CA praktycznie nie istnieje :grin:

Wielkiego interesu nie zrobi w tym przypadku. Dostanie lornetkę o powiększeniu prawie identycznym, mniejszym polu pozornym i liniowym. Dostanie za to większą zrenicę czyli jakies 15 minut przewagi przy obserwacjach rano i wieczorem. Żaden interes. Kup 10,5x44 którą zobaczysz wiecej ( mam na mysli odleglość) niż każdą ósemką :)

az - Sob 23 Kwi, 2011

nie kupuj 10 , 8 pozwala na dłuższe obserwacje i niedrga tak jak jesteś zmęczony, obetnij jeszcze 5 minut obserwacji i kup 32 mm a dostaniesz największe pole widzenia :lol:
Dawid1984 - Sob 23 Kwi, 2011

az napisał/a:
obetnij jeszcze 5 minut obserwacji i kup 32 mm a dostaniesz największe pole widzenia :lol:
Taka to już mam swoja Kowe :mrgreen:
Irex, Dudi, Ciekawe propozycje ,na razie to jednak moje bardzo odlegle plany ,choć podoba mi się nowy svarek SLC 8x42 WB HD. Macie racje co do jednego ze może przydało by się coś o powiększeniu x10,jednak chyba maja trochę za małe pola widzenia jak dla mnie.Pozdrawiam i Wesołych.

Arek - Sob 23 Kwi, 2011

Kup Swarka EL 10x50. On ma aż 6.6 stopnia i to bardzo ostre 6.6 stopnia. Bawiłem się nim na targach i bardzo mi się spodobał.

Irex napisał/a:
Kup Kowe 8,5X44 XD

Cytat:
Kup Swarka EL 10x50. On ma aż 6.6 stopnia i to bardzo ostre 6.6 stopnia. Bawiłem się nim na targach i bardzo mi się spodobał.

dzięki za porady ,będę myślał :mrgreen: jednak na razie tak jak pisałem odlegle plany.

RB - Sob 23 Kwi, 2011

Masz lunetę na otwartą przestrzeń... na czort Ci lornetka dziesiątka? Różnica powiększeń marginalna, pole widzenia mniejsze, w lesie czy w trzcinach i tak chodzi o to by drania namierzyć, a ze szczegółami poobserwujesz ósemką tak samo dobrze. To wszak nie takie wielkie odległości.

A tak po prawdzie... czy 8 czy 10 to wyłącznie kwestia osobniczych preferencji :-) Do obu jest jakieś uzasadnienie :mrgreen:

RB napisał/a:
Masz lunetę na otwartą przestrzeń... na czort Ci lornetka dziesiątka? Różnica powiększeń marginalna, pole widzenia mniejsze, w lesie czy w trzcinach i tak chodzi o to by drania namierzyć, a ze szczegółami poobserwujesz ósemką tak samo dobrze. To wszak nie takie wielkie odległości.
Po prostu chyba będę potrzebował drugiej Lornetki ,kobieta coraz częściej przejmuje moja Kowe :wink: .Jak na razie nic nie kupuje ot tak głośno myślę :wink: ,po prostu chyba nie chciał bym dublować Lornetek.
RB - Sob 23 Kwi, 2011

Oooo, Ty już Lornetki potrzebujesz, żadnego tam chłamu z małej litery pisanego :razz:

Twoja wola. Moja żona woli 10-tki, to ma dziesiątke. Może weź kup swojej to co ona by chciała, zamiast kupować sobie? Wiesz jak zapunktujesz :mrgreen: (pod warunkiem, że wydasz adekwatną sumę :-) )

Dawid1984 - Nie 24 Kwi, 2011

RB napisał/a:
Oooo, Ty już Lornetki potrzebujesz, żadnego tam chłamu z małej litery pisanego :razz:
Hehehhe głupi nawyk :oops:
RB napisał/a:
Może weź kup swojej to co ona by chciała, zamiast kupować sobie?
O to chodzi ze to właśnie ta Kowa jej podchodzi:)
Nio nic na razie to i tak gdybanie.

RB - Nie 24 Kwi, 2011

Dawid1984 napisał/a:
O to chodzi ze to właśnie ta Kowa jej podchodzi:)

A coś innego podobnej klasy i wymiaru widziała :wink: ?

kivirovi - Nie 24 Kwi, 2011

Z tym niedublowaniem to b. dobry pomysl. Ale do kompletu to ja bym wzial Docter Nobilem 10x50.
Dawid1984 - Pon 25 Kwi, 2011

RB napisał/a:

Nio właśnie nie widziała ,jedynie Nikona EX 10x50
Cytat:
Z tym niedublowaniem to b. dobry pomysl. Ale do kompletu to ja bym wzial Docter Nobilem 10x50.
Hmmm to ciekawe ale chyba aż za duże.
RB - Pon 25 Kwi, 2011

Dawid1984 napisał/a:
RB napisał/a:

Nio właśnie nie widziała ,jedynie Nikona EX 10x50

No to co ma jej się podobać? kup JEJ lornetkę... a nie sobie :-)