|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Stara lornetka
t nowak - Pon 25 Kwi, 2011 Temat postu: Stara lornetka Witam serdecznie!Mam pytanie odnosnie lornetki ktorej zdjecie zamieszczem nizej,chcialbym sie dowiedziec czegos na jej temat.Nie potrafie dokladnie odczytac jej nazwy "DEROY" czy cos Wam to mowi (nie jestem pewien czy poprawnie to odczytalem)
http://ifotos.pl/zobacz/1003052_hnxehwe.JPG/
nnn - Pon 25 Kwi, 2011
nie wiem co to za sprzęt ale moje doświadczenie ze sprzętem starszego typu nie jest najlepsze - starsze lornetki nie dają tak ładnego obrazu jak te nowe.
Zmniejszyłem obrazek tej lornetki:
Stara lornetka
Powiedz chociaż jaki to daje obraz??
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2011 19:01 ]
No proszę już znalazłem to jest lornetka wojskowa "
PARIS. DEROY & FORESTIER. WW1 ":
Deroy
deroy_01
deroy_02
[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2011 19:13 ]
to jest sprzęt jeszcze z pierwszej wojny światowej.....
Dawid1984 - Pon 25 Kwi, 2011
nnn napisał/a: | starsze lornetki nie dają tak ładnego obrazu jak te nowe. | Dają dają
nnn - Pon 25 Kwi, 2011
ciekawe jakie ta stara lornetka ma powiększenie. Prosił bym autora postu aby zmierzył średnice obiektywu oraz rozmiar średnicy wyjściowej.
Zrenica wyjsciowa
Można to kupić za 15GBP: Deroy http://cgi.ebay.it/ws/eBa...em=230579389694
t nowak - Pon 25 Kwi, 2011
nnn napisał/a: | Prosił bym autora postu aby zmierzył średnice obiektywu oraz rozmiar średnicy wyjściowej.
|
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Zrenica wyjsciowa
srednica wew.ok 13mm
średnica obiektywu-co to jest?
nnn - Pon 25 Kwi, 2011
a) średnica obiektywu: czyli średnica dużej soczewki na przedzie lornetki przez którą wpada światło.
b) średnica źrenicy wyjściowej: Jeżeli skierujemy latarkę na obiektyw lub lustro i popatrzymy na okular, łatwo dostrzeżemy niewielki jasny krążek na środku pola widzenia - jest to źrenica wyjściowa.
Chodzi dokładnie to: Żrenica wyjściowa
Przykładowo moja lornetka Delta Optical Entry 10x50 ma średnice obiektywu 50mm a rozmiar źrenicy wyjściowej 5mm.
50mm/5mm = 10 - czyli powiększenie mojej lornetki.
t nowak - Pon 25 Kwi, 2011
nnn napisał/a: | a) średnica obiektywu: czyli średnica dużej soczewki na przedzie lornetki przez którą wpada światło.
b) średnica źrenicy wyjściowej: Jeżeli skierujemy latarkę na obiektyw lub lustro i popatrzymy na okular, łatwo dostrzeżemy niewielki jasny krążek na środku pola widzenia - jest to źrenica wyjściowa.
. |
a) 4,5cm
b) 0,8mm
nnn - Wto 26 Kwi, 2011
w punkcie b napisałeś że średnica źrenicy wyjściowej to 0,8mm chodziło ci chyba o 8mm.
Sprawdź i podaj dokładnie.
t nowak - Wto 26 Kwi, 2011
Dokladnie okolo 8 mm,sorki
Guliwer - Pią 29 Kwi, 2011
Lornetka Deroy and Forestier jest bezpryzmatyczną konstrukcją wg wynalazku Galileusza. Obiektywy stanowią soczewki skupiające a okulary rozpraszające. Powiększenie ok. 5,5 x.
Obraz był jasny i kontrastowy ale małe pole widzenia i duża nieostrość brzegowa. Niemniej te lornetki mają swój smaczek jak muzyka z płyt gramofonowych.
Takie konstrukcje stosuje się dziś wyłącznie w lornetkach teatralnych w powiększeniu 2,5 do 3,5x.
Galileo Galilei odkrył księżyce Jowisza lunetą o powiększeniu 3x.
|
|