forum.optyczne.pl

Serwis sprzêtu i usterki - Obiektyw nie jest za³o¿ony...a200 + 17-70 kitowy

decjan - Sro 27 Kwi, 2011
Temat postu: Obiektyw nie jest za³o¿ony...a200 + 17-70 kitowy
Witam,

Mam problem z a200. Od 2 lat jest u¿ywana ca³y czas z obiektywem kitowym 17-70 i dzisiaj sta³o siê co¶ dziwnego. Niezale¿nie od programu, a nawet ustawiaj±c j± na auto nie chce zrobiæ zdjêcia.

Dostajê komunikat:

Obiektyw nie jest za³o¿ony. Migawka zablokowana.

Przedmucham bebechy i nic. Zak³adaj±c obiektyw s³ychaæ klik taki jak zawsze.

Je¿eli mam za³o¿ony obiektyw, to poruszanie siê po menu to katorga, strasznie wolno chodzi. Odkrêcaj±c obiektyw, chodzi tak szybko jak przed "awari±".

Ma kto¶ podobne do¶wiadczenia?

MC - Sro 27 Kwi, 2011

Chyba 18-70? Najprawdopodobniej wina le¿y po stronie obiektywu. Po¿ycz od kogo¶ inny obiektyw. Je¶li bêdzie ok, to kup nowego kita 18-55.
decjan - Czw 28 Kwi, 2011

Tak, 18-70:)

Kolega sprawdza³ u siebie i obiektyw u niego dzia³a, za to jego obiektyw na moim korpusie nie (ten sam komunikat).

Sprzedaæ go na czê¶ci czy mo¿e co¶ da siê z nim jeszcze zrobiæ?

Kto¶ poleca jaki¶ serwis (najllepiej Katowice)?

MC - Czw 28 Kwi, 2011

decjan napisa³/a:
przedaæ go na czê¶ci czy mo¿e co¶ da siê z nim jeszcze zrobiæ?

Go = aparat? Ja bym wys³a³ do CSI, wycena o ile dobrze pamiêtam jest gratis. Mo¿e akurat nie bêdzie to droga naprawa.

Ktosik - Pi± 29 Kwi, 2011

W trybie M pewnie jeszcze dzia³a :) wiec my¶lê ze co¶ z nim jeszcze mo¿na zrobiæ :) nawet zdjêcie :)

EDIT: a sory nie doczyta³em ze we wszystkich trybach nie dzia³a, pozdrawiam i sorki za zamieszanie

decjan - Wto 03 Maj, 2011

w trybie M klatka trzaska, ale tylko bez za³o¿onego obiektywu.

Kiedy za³o¿ê ten 18-70 to nie da siê zrobiæ tego zdjêcia, po prostu zero reakcji (nie ma podawanego wy¿ej komunikatu).

Poczekam jeszcze tydzieñ i je¿eli nic nie znajdê to zgodnie z rad± wy¶lê go do CSI.

Ktosik - Sro 04 Maj, 2011

my¶lê ze masz co¶ z komunikacja miedzy obiektywem a body... jak zakleisz styki w obiektywie to na 99% trza¶niesz zdjêcie wiec my¶lê ze warto zanie¶æ do serwisu :)