|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzêtu i usterki - Obiektyw nie jest za³o¿ony...a200 + 17-70 kitowy
decjan - Sro 27 Kwi, 2011 Temat postu: Obiektyw nie jest za³o¿ony...a200 + 17-70 kitowy Witam,
Mam problem z a200. Od 2 lat jest u¿ywana ca³y czas z obiektywem kitowym 17-70 i dzisiaj sta³o siê co¶ dziwnego. Niezale¿nie od programu, a nawet ustawiaj±c j± na auto nie chce zrobiæ zdjêcia.
Dostajê komunikat:
Obiektyw nie jest za³o¿ony. Migawka zablokowana.
Przedmucham bebechy i nic. Zak³adaj±c obiektyw s³ychaæ klik taki jak zawsze.
Je¿eli mam za³o¿ony obiektyw, to poruszanie siê po menu to katorga, strasznie wolno chodzi. Odkrêcaj±c obiektyw, chodzi tak szybko jak przed "awari±".
Ma kto¶ podobne do¶wiadczenia?
MC - Sro 27 Kwi, 2011
Chyba 18-70? Najprawdopodobniej wina le¿y po stronie obiektywu. Po¿ycz od kogo¶ inny obiektyw. Je¶li bêdzie ok, to kup nowego kita 18-55.
decjan - Czw 28 Kwi, 2011
Tak, 18-70:)
Kolega sprawdza³ u siebie i obiektyw u niego dzia³a, za to jego obiektyw na moim korpusie nie (ten sam komunikat).
Sprzedaæ go na czê¶ci czy mo¿e co¶ da siê z nim jeszcze zrobiæ?
Kto¶ poleca jaki¶ serwis (najllepiej Katowice)?
MC - Czw 28 Kwi, 2011
decjan napisa³/a: | przedaæ go na czê¶ci czy mo¿e co¶ da siê z nim jeszcze zrobiæ? |
Go = aparat? Ja bym wys³a³ do CSI, wycena o ile dobrze pamiêtam jest gratis. Mo¿e akurat nie bêdzie to droga naprawa.
Ktosik - Pi± 29 Kwi, 2011
W trybie M pewnie jeszcze dzia³a wiec my¶lê ze co¶ z nim jeszcze mo¿na zrobiæ nawet zdjêcie
EDIT: a sory nie doczyta³em ze we wszystkich trybach nie dzia³a, pozdrawiam i sorki za zamieszanie
decjan - Wto 03 Maj, 2011
w trybie M klatka trzaska, ale tylko bez za³o¿onego obiektywu.
Kiedy za³o¿ê ten 18-70 to nie da siê zrobiæ tego zdjêcia, po prostu zero reakcji (nie ma podawanego wy¿ej komunikatu).
Poczekam jeszcze tydzieñ i je¿eli nic nie znajdê to zgodnie z rad± wy¶lê go do CSI.
Ktosik - Sro 04 Maj, 2011
my¶lê ze masz co¶ z komunikacja miedzy obiektywem a body... jak zakleisz styki w obiektywie to na 99% trza¶niesz zdjêcie wiec my¶lê ze warto zanie¶æ do serwisu
|
|