forum.optyczne.pl

Serwis sprz皻u i usterki - Obiektyw nie jest za這穎ny...a200 + 17-70 kitowy

decjan - Sro 27 Kwi, 2011
Temat postu: Obiektyw nie jest za這穎ny...a200 + 17-70 kitowy
Witam,

Mam problem z a200. Od 2 lat jest u篡wana ca造 czas z obiektywem kitowym 17-70 i dzisiaj sta這 si� co� dziwnego. Niezale積ie od programu, a nawet ustawiaj帷 j� na auto nie chce zrobi� zdj璚ia.

Dostaj� komunikat:

Obiektyw nie jest za這穎ny. Migawka zablokowana.

Przedmucham bebechy i nic. Zak豉daj帷 obiektyw s造cha� klik taki jak zawsze.

Je瞠li mam za這穎ny obiektyw, to poruszanie si� po menu to katorga, strasznie wolno chodzi. Odkr璚aj帷 obiektyw, chodzi tak szybko jak przed "awari�".

Ma kto� podobne do鈍iadczenia?

MC - Sro 27 Kwi, 2011

Chyba 18-70? Najprawdopodobniej wina le篡 po stronie obiektywu. Po篡cz od kogo� inny obiektyw. Je郵i b璠zie ok, to kup nowego kita 18-55.
decjan - Czw 28 Kwi, 2011

Tak, 18-70:)

Kolega sprawdza� u siebie i obiektyw u niego dzia豉, za to jego obiektyw na moim korpusie nie (ten sam komunikat).

Sprzeda� go na cz窷ci czy mo瞠 co� da si� z nim jeszcze zrobi�?

Kto� poleca jaki� serwis (najllepiej Katowice)?

MC - Czw 28 Kwi, 2011

decjan napisa�/a:
przeda� go na cz窷ci czy mo瞠 co� da si� z nim jeszcze zrobi�?

Go = aparat? Ja bym wys豉� do CSI, wycena o ile dobrze pami皻am jest gratis. Mo瞠 akurat nie b璠zie to droga naprawa.

Ktosik - Pi� 29 Kwi, 2011

W trybie M pewnie jeszcze dzia豉 :) wiec my郵� ze co� z nim jeszcze mo積a zrobi� :) nawet zdj璚ie :)

EDIT: a sory nie doczyta貫m ze we wszystkich trybach nie dzia豉, pozdrawiam i sorki za zamieszanie

decjan - Wto 03 Maj, 2011

w trybie M klatka trzaska, ale tylko bez za這穎nego obiektywu.

Kiedy za這輳 ten 18-70 to nie da si� zrobi� tego zdj璚ia, po prostu zero reakcji (nie ma podawanego wy瞠j komunikatu).

Poczekam jeszcze tydzie� i je瞠li nic nie znajd� to zgodnie z rad� wy郵� go do CSI.

Ktosik - Sro 04 Maj, 2011

my郵� ze masz co� z komunikacja miedzy obiektywem a body... jak zakleisz styki w obiektywie to na 99% trza郾iesz zdj璚ie wiec my郵� ze warto zanie嗆 do serwisu :)