forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaka os³ona s³oneczna do obiektywu Canon ...

Shibuya - Sro 27 Kwi, 2011
Temat postu: Jaka os³ona s³oneczna do obiektywu Canon ...
Jak w temacie.
Jak± os³onê zakupiæ do obiektywu Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ?
Czy bêdê mog³a u¿ywaæ równocze¶nie filtra polaryzacyjnego i os³ony i czy przy os³onie mogê za³o¿yæ dekielek ?

ophiuchus - Sro 27 Kwi, 2011

Mo¿esz kupiæ oryginaln± os³onkê Canona, ale trochê drogo bêdzie. Pewnie na allegro mo¿na znale¼æ mnóstwo zamienników. Z filtrem polaryzacyjnym bêdzie problem, bo zazwyczaj do teleobiektywów os³ony s± g³êbokie i ciê¿ko bêdzie siêgn±æ ¿eby przekrêciæ filtr. Tak samo z zak³adaniem dekla. Oczywi¶cie os³onkê mo¿esz przykrêciæ ty³ na przód, wtedy ani z dekielkiem ani z filtrem problemu nie bêdzie ;) Co do filtra - byæ mo¿e s± os³onki z wyciêciem w okolicach gwintu, przez które mo¿na dosiêgn±æ krawêdzi filtra coby se pokrêciæ, albo kup jaki¶ tani zamiennik i sama wytnij tak± dziurê ;)

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 13:51 ]
Orygina³: http://allegro.pl/et-60-c...1571237718.html
Zamiennik: http://allegro.pl/oslona-...1563449330.html

fotoG3 - Sro 27 Kwi, 2011

Shibuya
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS krêci przedni± soczewk± i w praktyce bardzo trudno bêdzie u¿ywaæ filtrów polaryzacyjnych i po³ówkowych. Os³ona p.s³oneczna zak³adana na bagnet obiektywu skomplikuje to jeszcze bardziej.
Spróbuj innego rozwi±zania.
¦rednica gwintu 58mm jest bardzo uniwersalna i filtry w tym rozmiarze s± tanie.
Kup filtr polaryzacyjny do którego mo¿esz z przodu przykrêciæ na jego gwint os³onê p.s³oneczn± - przynajmniej bêdziesz mia³a ³atwy dostêp do krêcenia polarem.
Odpu¶æ sobie robienie dziur w os³onie.

Z dekielkiem nie ma a¿ tak du¿ego problemu, da siê go za³o¿yæ przy zainstalowanej os³onie. S± te¿ nieoryginalne dekielki ³apkami do zdejmowania w ¶rodkowej czê¶ci dekla.

Shibuya - Sro 27 Kwi, 2011

ophiuchus - dziêki za jasny opis i linki :)

fotoG3 - Twoje rozwi±zanie wydaje siê rozs±dne.
Do tego obiektywu doradzono mi FILTR HOYA 58mm polaryzacyjny ko³owy seria HMC (szara). Orientujesz siê mo¿e czy do niego da siê przykrêciæ os³onê ?

A mo¿e kto¶ inny wie ? :)

MC - Sro 27 Kwi, 2011

fotoG3 napisa³/a:
¦rednica gwintu 58mm jest bardzo uniwersalna i filtry w tym rozmiarze s± tanie.

Jedno nie ma z drugim nic wspólnego. O cenie filtra w obrêbie jednego modelu decyduje wy³±cznie jego ¶rednica. 58mm s± stosunkowo tanie, bo s± stosunkowo ma³e.

hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011

Shibuya napisa³/a:
A mo¿e kto¶ inny wie ?
Tak wiem - bo mam taki - mo¿esz wkrêciæ os³onê na gwint.
dr11 - Sro 27 Kwi, 2011

O ile to nie jest slim to siê da.
hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011

dr11, szara hoya to nie jest wersja slim ;)
dr11 - Sro 27 Kwi, 2011

Pisa³em ogólnie.
Podsumowuj±c, je¶li filtr jest slim to nie ma gwintu z przodu, co najwy¿ej wyciêcie na dekielek.

Shibuya - Czw 28 Kwi, 2011

Oki,dziêki :)
dark_wojtek - Wto 03 Maj, 2011

Mam takie pytanko jaka by³a by dobra os³ona przeciw s³oneczna do obiektywu Canon EF-S 18-55mm IS ??
I czy siê op³aca montowaæ do takiego obiektywu ?

hijax_pl - Wto 03 Maj, 2011

dark_wojtek napisa³/a:
jaka by³a by dobra os³ona przeciw s³oneczna do obiektywu Canon EF-S 18-55mm IS ??
Oryginalna? Czyli EW-60C...
dark_wojtek napisa³/a:
I czy siê op³aca montowaæ do takiego obiektywu ?
Do ka¿dego siê op³aca.
dark_wojtek - Sro 04 Maj, 2011

A nie oryginalna ?? jak by by³± dobra.
komor - Sro 04 Maj, 2011

dark_wojtek, wpisz do Allegro podany przez Hijaxa symbol i wylosuj aukcjê. :) Ja mam jak±¶ os³onê od Kubiska i dzia³a bardzo dobrze, ale nie wiem czy teraz s± w ofercie os³ony z tej samej chiñskiej fabryki czy jakiej¶ innej, wiêc mo¿esz polegaæ tylko na renomie sprzedawcy.
dark_wojtek - Sro 04 Maj, 2011

Dziêki za pomoc :wink:
Shibuya - Sro 11 Maj, 2011

Mam os³onê EW-60C czy mogê jej u¿ywaæ do obiektywu C 55-250 IS ?
Wiem,¿e nie jest to dedykowana os³ona do tego obiektywu,ale moje pytanie brzmi czy w ogóle jest sens j± zak³adaæ,czy nie zawracaæ sobie ni± g³owy i kupiæ ET-60 ?

B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

Shibuya napisa³/a:
Mam os³onê EW-60C czy mogê jej u¿ywaæ do obiektywu C 55-250 IS ?
Wiem,¿e nie jest to dedykowana os³ona do tego obiektywu,ale moje pytanie brzmi czy w ogóle jest sens j± zak³adaæ,czy nie zawracaæ sobie ni± g³owy i kupiæ ET-60 ?

Shibuva, jeszcze nie spotka³em siê z czym¶ takim, dana aby os³ona pasowa³a te¿ do obiektywów innych, ni¿ podaje sam Canon.

Nawet gdyby ta EW-60C pasowa³a zamiast ET-60, to zauwa¿, ¿e ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os³oni nale¿ycie zooma o tak w±skich k±tach patrzenia na ¶wiat. :smile:
Zale¿no¶æ jest prosta: im d³u¿sze ogniskowe (wê¿szy k±t), tym powinny byæ d³u¿sze os³ony i odwrotnie. :wink:

Te konkretne os³onki Canona nie s± a¿ takie drogie i warto kupiæ oryginalne.

Usjwo - Wto 17 Maj, 2011

B o g d a n napisa³/a:
to zauwa¿, ¿e ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os³oni nale¿ycie zooma o tak w±skich k±tach patrzenia na ¶wiat. :smile:

a ja myslalem ze osloni tak samo jak szeroki, a nawet lepiej. Oslony dla szerokich obiektywow sa krotkie zeby winiety nie bylo

B o g d a n napisa³/a:
Zale¿no¶æ jest prosta: im d³u¿sze ogniskowe (wê¿szy k±t), tym powinny byæ d³u¿sze os³ony i odwrotnie. :wink:

Raczej to odwrotnie :razz:

B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

Usjwo napisa³/a:
B o g d a n napisa³/a:
to zauwa¿, ¿e ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os³oni nale¿ycie zooma o tak w±skich k±tach patrzenia na ¶wiat. :smile:

a ja myslalem ze osloni tak samo jak szeroki, a nawet lepiej. Oslony dla szerokich obiektywow sa krotkie zeby winiety nie bylo

B o g d a n napisa³/a:

Raczej to odwrotnie :razz:

Usjwo, przemy¶l to jeszcze raz, tylko dok³adnie. :wink:

Usjwo - Sro 18 Maj, 2011

Bogdan Ja wlasnie nie wiem. Caly czas myslalem ze:
- dluzsza oslona lepiej osloni - to chyba prawda.
- oslona takiej samej dlugosci tak samo albo lepiej osloni obiektyw dlugi niz szeroki.
- "krotkosc" oslony jest spowodowana winietowaniem.

Czy krotka oslona lepiej osloni waski obiektyw czy szeroki? Czy dluzsze obiektywy sa bardziej podatne na bliki?

Pytam bo nie wiem, bardzo rzadko zakladam tulipana na obiektyw :mrgreen:

Bobby - Sro 18 Maj, 2011

Usjwo napisa³/a:

Caly czas myslalem ze:
- dluzsza oslona lepiej osloni - to chyba prawda.
- oslona takiej samej dlugosci tak samo albo lepiej osloni obiektyw dlugi niz szeroki.
- "krotkosc" oslony jest spowodowana winietowaniem.

Z grubsza rzecz biorac, dobrze myslales.

B o g d a n napisa³/a:
Zale¿no¶æ jest prosta: im d³u¿sze ogniskowe (wê¿szy k±t), tym powinny byæ d³u¿sze os³ony i odwrotnie.

A to akurat nie jest cala prawda. Bo prawda jest taka ze na dluzsze obiektywy mozna zakladac dluzsza oslone dlatego ze przy wezszym kacie widzenia nie winietuja tyle co szerokokatne. Ale niekoniecznie zaraz oslony na dlugich obiektywach powinny byc dluzsze. Po prostu moga byc dluzsze. I na ogol, sa dluzsze.

A jeszcze inna prawda jest taka, ze oslona przeciwsloneczna nigdy nie zaszkodzi, co nie znaczy wcale ze zawsze jest pomocna. Ogolnie, jej uzytecznosc jest nieco wyolbrzymiana (podobnie jak uzytecznosc filtra UV do innych celow...)

Jesli trudno dobrac oslone ps do obiektywu, to jak juz ktos zauwazyl, mozna kupic wkrecana w gwint filtra. W sam obiektyw tez zreszta mozna ja wkrecac, kedy nie uzywa sie filtra. Kiedys zreszta byly tylko takie, bo obiektywy nie mialy bagnetow na przodzie. Najpraktyczniejsze oslony byly te gumowe, ktore mozna bylo odwinac do tylu zeby pokrecic filtrem (filtr mogl byc wkrecany z przodu w oslone, a nie odwrotnie/albo odwrotnie).

(A tak na marginesie, byl kiedys taki obiektyw Tokina 50-250, ktory mial dedykowana oslone dluga i szeroka zarazem. Gwint byl chyba 55mm albo 58mm, potem bylo odsadzenie jakies przynajmniej 20mm na promieniu i cylindryczna czesc dlugosci przynajmniej 50, a moze nawet 60mm.)