forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaka os這na s這neczna do obiektywu Canon ...

Shibuya - Sro 27 Kwi, 2011
Temat postu: Jaka os這na s這neczna do obiektywu Canon ...
Jak w temacie.
Jak� os這n� zakupi� do obiektywu Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ?
Czy b璠� mog豉 u篡wa� r闚nocze郾ie filtra polaryzacyjnego i os這ny i czy przy os這nie mog� za這篡� dekielek ?

ophiuchus - Sro 27 Kwi, 2011

Mo瞠sz kupi� oryginaln� os這nk� Canona, ale troch� drogo b璠zie. Pewnie na allegro mo積a znale潭 mn鏀two zamiennik闚. Z filtrem polaryzacyjnym b璠zie problem, bo zazwyczaj do teleobiektyw闚 os這ny s� g喚bokie i ci篹ko b璠zie si璕n望 瞠by przekr璚i� filtr. Tak samo z zak豉daniem dekla. Oczywi軼ie os這nk� mo瞠sz przykr璚i� ty� na prz鏚, wtedy ani z dekielkiem ani z filtrem problemu nie b璠zie ;) Co do filtra - by� mo瞠 s� os這nki z wyci璚iem w okolicach gwintu, przez kt鏎e mo積a dosi璕n望 kraw璠zi filtra coby se pokr璚i�, albo kup jaki� tani zamiennik i sama wytnij tak� dziur� ;)

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 13:51 ]
Orygina�: http://allegro.pl/et-60-c...1571237718.html
Zamiennik: http://allegro.pl/oslona-...1563449330.html

fotoG3 - Sro 27 Kwi, 2011

Shibuya
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS kr璚i przedni� soczewk� i w praktyce bardzo trudno b璠zie u篡wa� filtr闚 polaryzacyjnych i po堯wkowych. Os這na p.s這neczna zak豉dana na bagnet obiektywu skomplikuje to jeszcze bardziej.
Spr鏏uj innego rozwi您ania.
字ednica gwintu 58mm jest bardzo uniwersalna i filtry w tym rozmiarze s� tanie.
Kup filtr polaryzacyjny do kt鏎ego mo瞠sz z przodu przykr璚i� na jego gwint os這n� p.s這neczn� - przynajmniej b璠ziesz mia豉 豉twy dost瘼 do kr璚enia polarem.
Odpu嗆 sobie robienie dziur w os這nie.

Z dekielkiem nie ma a� tak du瞠go problemu, da si� go za這篡� przy zainstalowanej os這nie. S� te� nieoryginalne dekielki 豉pkami do zdejmowania w 鈔odkowej cz窷ci dekla.

Shibuya - Sro 27 Kwi, 2011

ophiuchus - dzi瘯i za jasny opis i linki :)

fotoG3 - Twoje rozwi您anie wydaje si� rozs康ne.
Do tego obiektywu doradzono mi FILTR HOYA 58mm polaryzacyjny ko這wy seria HMC (szara). Orientujesz si� mo瞠 czy do niego da si� przykr璚i� os這n� ?

A mo瞠 kto� inny wie ? :)

MC - Sro 27 Kwi, 2011

fotoG3 napisa�/a:
字ednica gwintu 58mm jest bardzo uniwersalna i filtry w tym rozmiarze s� tanie.

Jedno nie ma z drugim nic wsp鏊nego. O cenie filtra w obr瑿ie jednego modelu decyduje wy陰cznie jego 鈔ednica. 58mm s� stosunkowo tanie, bo s� stosunkowo ma貫.

hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011

Shibuya napisa�/a:
A mo瞠 kto� inny wie ?
Tak wiem - bo mam taki - mo瞠sz wkr璚i� os這n� na gwint.
dr11 - Sro 27 Kwi, 2011

O ile to nie jest slim to si� da.
hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011

dr11, szara hoya to nie jest wersja slim ;)
dr11 - Sro 27 Kwi, 2011

Pisa貫m og鏊nie.
Podsumowuj帷, je郵i filtr jest slim to nie ma gwintu z przodu, co najwy瞠j wyci璚ie na dekielek.

Shibuya - Czw 28 Kwi, 2011

Oki,dzi瘯i :)
dark_wojtek - Wto 03 Maj, 2011

Mam takie pytanko jaka by豉 by dobra os這na przeciw s這neczna do obiektywu Canon EF-S 18-55mm IS ??
I czy si� op豉ca montowa� do takiego obiektywu ?

hijax_pl - Wto 03 Maj, 2011

dark_wojtek napisa�/a:
jaka by豉 by dobra os這na przeciw s這neczna do obiektywu Canon EF-S 18-55mm IS ??
Oryginalna? Czyli EW-60C...
dark_wojtek napisa�/a:
I czy si� op豉ca montowa� do takiego obiektywu ?
Do ka盥ego si� op豉ca.
dark_wojtek - Sro 04 Maj, 2011

A nie oryginalna ?? jak by by陰 dobra.
komor - Sro 04 Maj, 2011

dark_wojtek, wpisz do Allegro podany przez Hijaxa symbol i wylosuj aukcj�. :) Ja mam jak捷 os這n� od Kubiska i dzia豉 bardzo dobrze, ale nie wiem czy teraz s��w ofercie os這ny z tej samej chi雟kiej fabryki czy jakiej� innej, wi璚 mo瞠sz polega� tylko na renomie sprzedawcy.
dark_wojtek - Sro 04 Maj, 2011

Dzi瘯i za pomoc :wink:
Shibuya - Sro 11 Maj, 2011

Mam os這n� EW-60C czy mog� jej u篡wa� do obiektywu C 55-250 IS ?
Wiem,瞠 nie jest to dedykowana os這na do tego obiektywu,ale moje pytanie brzmi czy w og鏊e jest sens j� zak豉da�,czy nie zawraca� sobie ni� g這wy i kupi� ET-60 ?

B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

Shibuya napisa�/a:
Mam os這n� EW-60C czy mog� jej u篡wa� do obiektywu C 55-250 IS ?
Wiem,瞠 nie jest to dedykowana os這na do tego obiektywu,ale moje pytanie brzmi czy w og鏊e jest sens j� zak豉da�,czy nie zawraca� sobie ni� g這wy i kupi� ET-60 ?

Shibuva, jeszcze nie spotka貫m si� z czym� takim, dana aby os這na pasowa豉 te� do obiektyw闚 innych, ni� podaje sam Canon.

Nawet gdyby ta EW-60C pasowa豉 zamiast ET-60, to zauwa�, 瞠 ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os這ni nale篡cie zooma o tak w御kich k徠ach patrzenia na 鈍iat. :smile:
Zale積o嗆 jest prosta: im d逝窺ze ogniskowe (w篹szy k徠), tym powinny by� d逝窺ze os這ny i odwrotnie. :wink:

Te konkretne os這nki Canona nie s� a� takie drogie i warto kupi� oryginalne.

Usjwo - Wto 17 Maj, 2011

B o g d a n napisa�/a:
to zauwa�, 瞠 ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os這ni nale篡cie zooma o tak w御kich k徠ach patrzenia na 鈍iat. :smile:

a ja myslalem ze osloni tak samo jak szeroki, a nawet lepiej. Oslony dla szerokich obiektywow sa krotkie zeby winiety nie bylo

B o g d a n napisa�/a:
Zale積o嗆 jest prosta: im d逝窺ze ogniskowe (w篹szy k徠), tym powinny by� d逝窺ze os這ny i odwrotnie. :wink:

Raczej to odwrotnie :razz:

B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

Usjwo napisa�/a:
B o g d a n napisa�/a:
to zauwa�, 瞠 ta pierwsza jest sporo mniejsza i nie os這ni nale篡cie zooma o tak w御kich k徠ach patrzenia na 鈍iat. :smile:

a ja myslalem ze osloni tak samo jak szeroki, a nawet lepiej. Oslony dla szerokich obiektywow sa krotkie zeby winiety nie bylo

B o g d a n napisa�/a:

Raczej to odwrotnie :razz:

Usjwo, przemy郵 to jeszcze raz, tylko dok豉dnie. :wink:

Usjwo - Sro 18 Maj, 2011

Bogdan Ja wlasnie nie wiem. Caly czas myslalem ze:
- dluzsza oslona lepiej osloni - to chyba prawda.
- oslona takiej samej dlugosci tak samo albo lepiej osloni obiektyw dlugi niz szeroki.
- "krotkosc" oslony jest spowodowana winietowaniem.

Czy krotka oslona lepiej osloni waski obiektyw czy szeroki? Czy dluzsze obiektywy sa bardziej podatne na bliki?

Pytam bo nie wiem, bardzo rzadko zakladam tulipana na obiektyw :mrgreen:

Bobby - Sro 18 Maj, 2011

Usjwo napisa�/a:

Caly czas myslalem ze:
- dluzsza oslona lepiej osloni - to chyba prawda.
- oslona takiej samej dlugosci tak samo albo lepiej osloni obiektyw dlugi niz szeroki.
- "krotkosc" oslony jest spowodowana winietowaniem.

Z grubsza rzecz biorac, dobrze myslales.

B o g d a n napisa�/a:
Zale積o嗆 jest prosta: im d逝窺ze ogniskowe (w篹szy k徠), tym powinny by� d逝窺ze os這ny i odwrotnie.

A to akurat nie jest cala prawda. Bo prawda jest taka ze na dluzsze obiektywy mozna zakladac dluzsza oslone dlatego ze przy wezszym kacie widzenia nie winietuja tyle co szerokokatne. Ale niekoniecznie zaraz oslony na dlugich obiektywach powinny byc dluzsze. Po prostu moga byc dluzsze. I na ogol, sa dluzsze.

A jeszcze inna prawda jest taka, ze oslona przeciwsloneczna nigdy nie zaszkodzi, co nie znaczy wcale ze zawsze jest pomocna. Ogolnie, jej uzytecznosc jest nieco wyolbrzymiana (podobnie jak uzytecznosc filtra UV do innych celow...)

Jesli trudno dobrac oslone ps do obiektywu, to jak juz ktos zauwazyl, mozna kupic wkrecana w gwint filtra. W sam obiektyw tez zreszta mozna ja wkrecac, kedy nie uzywa sie filtra. Kiedys zreszta byly tylko takie, bo obiektywy nie mialy bagnetow na przodzie. Najpraktyczniejsze oslony byly te gumowe, ktore mozna bylo odwinac do tylu zeby pokrecic filtrem (filtr mogl byc wkrecany z przodu w oslone, a nie odwrotnie/albo odwrotnie).

(A tak na marginesie, byl kiedys taki obiektyw Tokina 50-250, ktory mial dedykowana oslone dluga i szeroka zarazem. Gwint byl chyba 55mm albo 58mm, potem bylo odsadzenie jakies przynajmniej 20mm na promieniu i cylindryczna czesc dlugosci przynajmniej 50, a moze nawet 60mm.)