|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - pomoc dla amatora w zakupie analoga
marchesa16 - Pon 02 Maj, 2011 Temat postu: pomoc dla amatora w zakupie analoga uprzejmie proszę o doradzenie przy zakupie analoga tak do ok. 700 zł, obecnie wpółpracuję z lustrzanką nikonem D40,ale jest dla mnie juz za prosty i chciałabym rozwinąć swoje umiejętności na lepszym sprzęcie.
hijax_pl - Pon 02 Maj, 2011
marchesa16, i koniecznie analoga? W czym Ci przeszkadza D40? Jakich funkcji Ci brakuje? I w końcu jakie masz obiektywy?
marchesa16 - Pon 02 Maj, 2011
posiadam standardowy obektyw AF- NIKKOR 18-55mm
nie koniecznie zależy mi na analogu - moim celem w przyszłości jest zakup canona d40 wraz z obiektywem może Canon ef-s 10 - 22 mm a jak uzbieram to Canon 50 mm f/1.2 L
najbliższe 2 lata mogę jednak pozostać przy nikonie, jeżeli kupię zadowalający mnie obiekyw - mianowicie interesują mnie zdjęcia architektury, trochę krajobrazu, ludzi, dlatego też myślałam trochę o jakimś szerokokątnym.... czuję się trochę bezsilna z tak dużym wyborem.... zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały,ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać....
marchesa16 napisał/a: | posiadam standardowy obektyw AF- NIKKOR 18-55mm | No to tak jakbyś nie miała... - gdybyś chciała wejść w analoga. Analog to nie to samo co cyfra, nie będziesz mogła sprawdzić czy zdjęcie wyszło OK, trzeba się liczyć z kosztami, mieć zaprzyjaźniony lab lub samemu się bawić chemikaliami.
Rozumiem, że brakuje Ci szerokiego kąta? I mniejszej głębi ostrości? Jakie masz na oku, skoro wybór Cię przerasta? marchesa16 napisał/a: | zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały | Starych? marchesa16 napisał/a: | ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać.... | Można się rozwijać nawet bardziej... Ale trzeba mieć dużo samozaparcia No i świadomość, że te najlepsze korpusy nie ustawią nic same
racja... a czy istnieje jaki odpowiednik obiektywu Canon 50 mm f/1.2 L tylko,że dla Nikona? a może spytam inaczej - jaki powinnam kupić obiektyw, jeżeli tak jak pisałam był jak najbardziej uniwersalny, a głownie chodzi mi o zdjęcia architektury, krajobrazu i ludzi?
powiedzmy,że na razie chce o prostu kupić jakiś obiektyw
Jest taki obiektywik jak 35/1.8G DX, jest w miarę uniwersalny, ale nie zaoferuje Ci szerokiego kąta, który by się przydał do architektury i krajobrazu.
W tym budżecie znajdziesz jeszcze innego kita - 18-105VR, tylko osobiście zamiast takiej wymiany wolałbym dokupić stałkę...
aha. na 35/1.8G własnie patrzyłam,bo jest szerokokątny ale do krajobrazu nie bardzo sie nadaje? nie wiedzialam..to może rzeczywicie ten teleskopowy( 18 - 105 VR) będzie do tego lepszy...na jakim forum ktos do Nikona d40 oprucz 18-105 używa jeszcze stałki Nikkor AF 50mm f/1.8 D - jest zadowolony.... może taka stałka by wystarczyła?
Dziekuje za bardzo przydatne informacje
marchesa16 napisał/a: | na 35/1.8G własnie patrzyłam,bo jest szerokokątny | Na FF - czyli pełnej klatce. Na DX (czyli np D40) to tak raczej normalny kąt, szeroki to masz w kicie (te okolice 18mm właśnie) marchesa16 napisał/a: | ale do krajobrazu nie bardzo sie nadaje? | Krajobraz, tak samo jak portret można robić każdą ogniskową. Ale jak chcesz mieć "dużo" w kadrze, szeroko - no to potrzeba szerokiego kąta. marchesa16 napisał/a: | .to może rzeczywicie ten teleskopowy( 18 - 105 VR) będzie do tego lepszy. | Teleobiektyw 18-105VR ma kilka zalet: jest tani, nadspodziewanie (jak za taką cenę) dobry optycznie, ma przyjemny zakres ogniskowych. Ale nadal to jest ciemny obiektyw... I nie będzie lepszy od 35/1.8 - to zupełnie inne obiektywy - trudno je porównywać. marchesa16 napisał/a: | na jakim forum ktos do Nikona d40 oprucz 18-105 używa jeszcze stałki Nikkor AF 50mm f/1.8 D - jest zadowolony.... może taka stałka by wystarczyła? | 50/1.8D nie będzie miała autofokusa z D40. No i będzie węższa od 35/1.8G, ale z drugiej strony lepiej się sprawdzi jako portretówka (właśnie dlatego proponowałem 50/1.8G - to nowe, z wbudowanym silnikiem)
Dla mnie 50/1.8 na aparacie z mniejszą matrycą nie jest wygodnym obiektywem - zdecydowanie wolę 35/1.8G
aha czyli ostatecznie 35/ 1.8G a ewentualnie 50/1.8 lub 18-105 VR
w każdym bądz razie bardzo dziękuję za poradę
marchesa16 napisał/a: | aha czyli ostatecznie 35/ 1.8G a ewentualnie 50/1.8 lub 18-105 VR | No nie wiem Nadal nie powiedziałaś co oznacza: marchesa16 napisał/a: | obecnie wpółpracuję z lustrzanką nikonem D40,ale jest dla mnie juz za prosty i chciałabym rozwinąć swoje umiejętności na lepszym sprzęcie. |
I jak już o tych obiektywach dyskutujemy, to dobrze by było określić jakim budżetem dysponujesz
powiedzmy,że do ok 800 zl (narazie)
No to nic więcej logicznego nie zaproponuję:
AF-S 35/1.8G DX albo AF-S 50/1.8G albo AF-S 18-105VR
rozumiem. chyba rzeczywiscie wybiorę 35/1.8...dziekuje za pomoc
nazgul - Pon 02 Maj, 2011
marchesa16 napisał/a: | posiadam standardowy obektyw AF- NIKKOR 18-55mm
nie koniecznie zależy mi na analogu - moim celem w przyszłości jest zakup canona d40 wraz z obiektywem może Canon ef-s 10 - 22 mm a jak uzbieram to Canon 50 mm f/1.2 L
najbliższe 2 lata mogę jednak pozostać przy nikonie, jeżeli kupię zadowalający mnie obiekyw - mianowicie interesują mnie zdjęcia architektury, trochę krajobrazu, ludzi, dlatego też myślałam trochę o jakimś szerokokątnym.... czuję się trochę bezsilna z tak dużym wyborem.... zdjęcia analogowe są w klimacie takich jakby starych dlatego mi sie spodobały,ale może rzeczywiście nie jest to typ aparatu, na którym można się rozwijać.... |
Rozwijać się można i na Smienie. Pamiętaj, że aparat zdjęć nie robi tylko mięso podpięte do wizjera. Twojej chęci zmiany systemu na Canona tez nie rozumiem, w Nikonie masz bardzo dobre Nikkory 10-24 DX i 12-24 DX a pod pełną klatkę (np. analogowy F80 lub F100) - 14-24 /2,8 i ostatnio objawioną Tokinę 16-28 - ale to już drogie zabawki. jak chcesz szeroko, to poza proponowanym przez hijaxa 35/1,8 masz do wyboru Sigmy 10-20 - starszą ciemniejszą i tańszą i nowszą jaśniejszą ale trochę droższą które z D40 będą Ci bardzo ładnie gadały. Wybór masz praktycznie z głowy - masz Nikona. Zmieniać nie widzę sensu - na każdej zmianie dostaje się ostro po tyłku finansowo. Natomiast analog - jak najbardziej. Uczy cierpliwości, myślenia nad kadrem, nad doborem ustawień. Warunek - żadnej automatyki. Chcesz analoga? Kup Spotmatica albo Praktikę z pięćdziesiątką na M42 (Nie Zenita). Pobawisz się, i będziesz wiedziała czy chcesz iść w to dalej. Jeśli nie, to wydatek niewielki.
hijax_pl - Wto 03 Maj, 2011
nazgul, wszystko ładnie i pięknie ale ten budżet autorki...
nazgul - Wto 03 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | nazgul, wszystko ładnie i pięknie ale ten budżet autorki... |
Można poczekać i dozbierać. Starsza 10-20 używana w bdb stanie to 1400 złotych.
[ Dodano: Sro 04 Maj, 2011 11:23 ]
Dopisek: Poza tym nie traktowałem sprawy w kategorii "na teraz" a odnosiłem się do przyszłych planów pytającej odnośnie przejścia na Canona z powodu m.in. EF-S 10-22 - więc nie odnosiłem się do podanego budżetu.
muzyk - Sro 04 Maj, 2011
marchesa16 napisał/a: | moim celem w przyszłości jest zakup canona d40 |
W przyszłości to już chyba tylko z raz wymienioną migawką znajdziesz.
marchesa16 napisał/a: | mianowicie interesują mnie zdjęcia architektury |
To tilt-shift np. 17 albo 24 Canona, ale kosztuje krocie.
marchesa16 napisał/a: | trochę krajobrazu |
Tokina 11-16 2.8 na APSC, a jeśli będziesz miała analoga, to masz stałkę 15 czy 16 mm - czyli baaaaardzo szeroko na FF.
Jeśli analog, to każdy canonik poleci Ci np. Eos-3. 45 polowy Af ... jakieś pytania?
Ja mogę polecić bardzo prosty Eos 300 (mam trochę gratów analogowych...) - co prawda nie ma podnoszonego lustra, ale stare obiektywy Sigmy z nim współpracują, np. 300 f4, czy 400, a do tego 24 f2.8.
Z innych eosów - 33 względnie droższy 33V (mają podnoszone lustro), choć i tak blado przy Eosie 3 wypadają.
Jeśli chciałabyś używać M42 z potwierdzeniem ostrości to musisz znaleźć dobry adapter, który z 33 300 będzie współpracował, tzn. potwierdzał ostrość.
Z 300X już nie ma problemów.
W ogóle - tak ogólnikowo pisząc - szerokie zagadnienie.
P.S. Z drugiej strony, nie wiem, czy zmieniałbym system na Twoim miejscu.
Trochę kosztowna impreza, a Nikon to nie byle co przecież!
Imperial - Sob 24 Wrz, 2011
przejdz na dalmierzeze, ze stalka
pare tanich opcji:
Canon Canonet GIII QL17
KONICA AUTO S3
MINOLTA Hi-Matic 7sI
OLYMPUS 35SP
obojetnie jaki wezmiesz, bedziesz zadowolona, jesli lubisz na kliszy strzelac
pozdrawiam
luke130 - Sob 24 Wrz, 2011
Imperial napisał/a: | przejdz na dalmierzeze, ze stalka
pare tanich opcji: