|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 50 mm f/1.2 dla Nikona - jakie są możliwości?
marchesa16 - Pon 02 Maj, 2011 Temat postu: 50 mm f/1.2 dla Nikona - jakie są możliwości? proszę o informację czy istnieje jakiś obiektyw dla NIKONA na miarę Canona 50 mm f/1.2 L i w niższej cenie?
posiadam model nikonD40,ale mogę ewentualnie zmienić na inny
proszę o radę
hijax_pl - Pon 02 Maj, 2011
marchesa16 napisał/a: | czy istnieje jakiś obiektyw dla NIKONA na miarę Canona 50 mm f/1.2 L | Jest taki.. Nikkor 50/1.2 ale to szkło manualne, i z D40 nie będzie pomiaru światła. No i nie kosztuje mało
Jak Cię interesują portrety - poczekaj jeszcze parę tygodni i kup nowego AF-S 50/1.8G albo po dołożeniu trochę - AF-S 50/1.4G
dr11 - Pon 02 Maj, 2011
Godna polecenia jest Tomioka 55/1.2, bawiłem się trochę ale na Pentaxie. Z D40 nie będzie ani pomiaru światła ani nie wyostrzysz na nieskończoność.
lotofag - Wto 03 Maj, 2011
A skąd ten pęd do aż f/1.2? Podaj lepiej budżet i do czego to szkło ma służyć, bo to niestety tak nie działa, że w N kupisz sobie "taniej" odpowiednik jednego z topowych szkieł C, a nawet jeśli to nie będzie to różnica nawet kilku procent.
A nuż okaże się że nawet 50/1.4 jest poza Twoim zasięgiem...
moronica - Wto 03 Maj, 2011
lotofag, odpowiednik to nie bedzie bo to manualne szklo. jednakze manualne szkla sie nie starzeja (chyba ze ktos je porysuje), maja super solidna konstrukcje a akurat to konkretne szklo to ponoc najostrzejsza nikonowska 50tka w okolicach f/2 i jedna z najostrzejszych w ogole. za 500 euro mozna ja na ebayu dostac w idealnym stanie (lub nawet nowke), warta rozwazenia. canonowski obiektyw to koszt 2.5x wiekszy. oczywiscie do N trzeba doliczyc koszt zewnetrznego swiatlomierza bo na sunny16 nie da sie polegac na 100%
ophiuchus - Wto 03 Maj, 2011
moronica, zawsze na alledrogo można jakiegoś leningrada wyrwać za parę zł
|
|