forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 450D + kit - problem z AF

klimos - Sro 04 Maj, 2011
Temat postu: Canon 450D + kit - problem z AF
Podczas majowego weekendu zauważyłem dość niepokojący objaw w moim Canonie 450D z podłączonym kitowym szkłem EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS. W momencie wciśnięcia do połowy spustu migawki, nie zawsze łapie autofocus. Czasem charakterystyczne mignięcie czerwonych diodek i piknięcie pojawia się od razu, a czasem muszę czynność powtórzyć kilkakrotnie. W skrajnych przypadkach, autofocus nie chce zadziałać w ogóle dla danego kadru i wtedy zdjęcia mogę jedynie wykonać przy ostrzeniu manualnym. Czy ktoś spotkał się z opisaną sytuacją? Co może być przyczyną? I czy problem da się rozwiązać w inny sposób niż kupno nowego obiektywu? Dodam jeszcze, że posiadam także obiektyw 55-250 f/4-5.6 i po jego podpięciu do aparatu nie zaobserowałem na nim żadnego z powyższych objawów. Za odpowiedź z góry dziękuję.
edmun - Sro 04 Maj, 2011

sprawdz styki na obiektywie czy niezabrudzone
klimos - Sro 04 Maj, 2011

Styki wygladają na czyste. Przetarłem je na wszelki wypadek miękką szmatką, ale nie pomogło :(

EDIT:
Dodam jeszcze, że po całkowitym rozregulowaniu ostrości (odkręcenie pokrętła na maksimum w trybie MF), obiektyw ostrzy - wraca do właściwego położenia i jedynie diodki nie migają i nie ma piknięcia.