|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Nikond D90 a czas otwarcia migawki, iso i zdjęcia portretowe
maxdamage - Czw 05 Maj, 2011 Temat postu: Nikond D90 a czas otwarcia migawki, iso i zdjęcia portretowe Mam pewien dylemat. Mianowicie ISO w Nikonie D90 zaczyna się od 200, a najkrótszy czas otwarcia migawki wynosi 1/4000 (Dla porównania np. Canon EOS 50D 1/8000 s no i ISO 100).
Skoro o ISO 100 można zapomnieć, to teraz rodzi się pytanie - jak jest z wykonywaniem portretów przy jasnych obiektywach przy ISO 200 i 1/4000 s? Mam zamiar kupić do aparatu jakąś portretówkę właśnie. Natknąłem się na opinie, że może być problem, bo czas otwarcia 1/4000 migawki jest zbyt krótki, aby zrobić ładne, nieprześwietlone zdjęcie przy wyższej czułości ISO 200 przy jasnym obiektywie i jasnym oświetleniu. Jak to wygląda w praktyce? Mieliście takie problemy z D90? Jak jest z robieniem innych zdjęć. Czy czas 1/4000 to rzeczywiście problem?
Jestem prawie zdecydowany na D90 (waham się jeszcze na używanym EOS 50D) i chyba jutro go kupuję, ale mam pewną sporą wątpliwość dotyczącą właśnie tego o czym napisałem :/
hijax_pl - Czw 05 Maj, 2011
maxdamage napisał/a: | Jak to wygląda w praktyce? Mieliście takie problemy z D90? | Zakładałem filtry ND. I wystarczyło.
moronica - Czw 05 Maj, 2011
w tym temacie o ewentualnych problemach otrzymales rowniez wskazowke w jaki prosty sposob to rozwiazac
edmun - Czw 05 Maj, 2011
maxdamage, sytuacje które opisujesz pod żadnym względem nie powinny być kryterium wyboru sprzętu, bo na ISO100 i tak możesz wskoczyć i tak.
ponadto mówisz że przy jasnym obiektywie i jasnym oświetleniu będziesz miał problemy - no i teraz zagadka - skąd weźmiesz to oświetlenie ?
bo jeśli mówisz o dniu - to kiedy takie oświetlenie będziesz miał ? - w południe ?
Nawet biorąc pod uwagę studio, jakieś lampy lub w plenerze jakieś poranne wschody i zachody słońca, to może faktycznie wystarczy zejść na to "sztuczne" ISO100 ?
Nie wiem... nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją żeby nie włączać ISO100 tylko dlatego że nie jest one natywne z matrycy jaką mam w swoim APS-C.
I o jakich obiektywach mówimy że będą one takie jasne? jedyne co mi przychodzi do głowy to 85 1.2 z Canona które raczej w słoneczny dzień spokojnie daje radę bo i tak warto przymknąć do 1.4 czy 1.8 aby była żyleta z ostrością, niż celować przy tym 1.2.
Może zamiast się rozwodzić to po prostu zapytam.
Jakie będziesz miał sytuacje że Ci zabraknie czasu migawki ?
ghost - Czw 05 Maj, 2011
w jasny, słoneczny dzień, 1/4k i iso 200 pozwala na przysłonę około f/4-5.6.
moronica - Czw 05 Maj, 2011
no wlasnie, jeszcze jedno. piszac, ze czasem w sloneczny dzien brakowalo mi niskiego ISO/krotszego czasu mialam na mysli raczej zdjecia np pod slonce. przy portretach nie powinno byc problemu
maput - Czw 05 Maj, 2011
Ja tam portretów w pełnym słońcu południowym raczej nie robię...
MC - Czw 05 Maj, 2011
Zaraz wyjdzie na to, że brak natywnego iso100 i synchro do 1/4k to zalety
MC napisał/a: | brak natywnego iso200 | 200?
kozidron - Czw 05 Maj, 2011
MC napisał/a: | Zaraz wyjdzie na to, że brak natywnego iso200 i synchro do 1/4k to zalety |
to juz prawie wyszło w innym wątku , ja w sumie też tylko na to czekam
MC - Czw 05 Maj, 2011
W ostatnich Sony natywne jest 200.
Muszę Cię rozczarować - nie mam na myśli wyłącznie D90.
MC, OK, chodzi mi o to, że "brak natywnego ISO200" odczytałem jako natywne "ISO400"
MC - Czw 05 Maj, 2011
Już zmieniłem, aby było jaśniej.
Natywne iso 400 to już dla mnie by skreślało aparat i mam nadzieję, że tego nie doczekam.
Wracając do adremu - robiąc zdjęcia ostatnio bardzo często schodzę do iso 50, aby zdjęcie nie było prześwietlone. Oczywiście można użyć filtrów ND, ale to jednak tylko półśrodek.
MC napisał/a: | Wracając do adremu - robiąc zdjęcia ostatnio bardzo często schodzę do iso 50, aby zdjęcie nie było prześwietlone. Oczywiście można użyć filtrów ND, ale to jednak tylko półśrodek. | No i pytanie - co z DR?
jaad75 - Czw 05 Maj, 2011
ghost napisał/a: | w jasny, słoneczny dzień, 1/4k i iso 200 pozwala na przysłonę około f/4-5.6. | Ja bym to ujął inaczej - kombinacja f/1.4 (czyli max co dają współczesne szkła Nikona) ISO200 i 1/4000s daje średnią szarość dla 12EV - jak często potrzebna jest kombinacja maksymalnie otwartej przysłony i jednocześnie maksymalnego możliwego DR w takich warunkach oświetleniowych? Owszem, na warunki 12-16EV można natrafić dość często (plaża, scena na śniegu w ostrym słońcu itd), ale czy trzeba wtedy koniecznie używać f/1.4? Do czego? Bo w przypadku portretu rozsądnym rozwiązaniem będzie raczej poszukać cienia (nie tyle ze względu na ograniczenia aparatu, co na jakość oświetlenia), a tam bez problemu zejdziemy już do 12EV nawet w bardzo jasny dzień i będziemy mogli użyć f/1.4...
Poza tym, w przypadku porównania z 50D istotnym też będzie, że nawet bez natywnego ISO100 D90 ma ponad 1EV większy DR (oczywiście nie jest to przewaga w światłach, co w opisywanym przypadku jest najważniejesze)...
MC napisał/a: | W ostatnich Sony natywne jest 200. | W ostatnich, czyli których?
Cytat: | w jasny, słoneczny dzień, 1/4k i iso 200 pozwala na przysłonę około f/4-5.6. | Dla f/5.6 będzie to ok 18EV, a to już najjaśniejsze elementy, refleksy, czyli to co będzie maksymalną wartością (albo przepałem). A to oznacza, że średnia szarość będzie w okolicach 16EV, czyli robiąc w takich warunkach zdjęcie ustawimy przysłonę nie na f/5,6 ale na f/2,8
EDIT: Oooo.. jaad75 mnie ubiegł
MC - Czw 05 Maj, 2011
jaad75 napisał/a: | MC napisał/a:
W ostatnich Sony natywne jest 200.
W ostatnich, czyli których? |
A450, A500, A550, A900, A850 na przykład.
komor - Czw 05 Maj, 2011
MC napisał/a: | Zaraz wyjdzie na to, że brak natywnego iso100 i synchro do 1/4k to zalety |
Tak jest. Ale tak na poważnie, to wszystko to, co napisał Jaad ma sens i rozwiązuje sprawę, a filterek ND na jedno czy dwa jasne szkiełka też się przyda. Ja, choć mam 1/8000 w moim aparacie, to i tak mam filtry ND8 na szkła f/1.4 i f/1.8. Przydaje się choćby przy pracy z manualnymi lampami na dworze, właśnie kiedy jest jasno, a z migawką muszę zostać na X-Sync ze względu na lampy.
A Nikon swój błąd z puszkami D90 i starszymi naprawił w D7000 i teraz już jest cacy, jeśli chodzi o migawkę. Brak ISO 100 jest za to wynagrodzony rezultatami osiąganymi na wyższych czułościach, czyli jest coś za coś.
Luke_S - Czw 05 Maj, 2011
Brak iso 100 jest wadą, którą w określonych przypadkach da się niestety odczuć. Nie ma żadnego logicznego argumentu, że jest inaczej.
MC napisał/a: | A450, A500, A550 | To są ostatnie licząc jak?...
Luke_S napisał/a: | Brak iso 100 jest wadą, którą w określonych przypadkach da się niestety odczuć. Nie ma żadnego logicznego argumentu, że jest inaczej. | Ależ nikt nie twierdzi chyba że jest zaletą (chociaż determinuje trochę lepsze osiagi na wyzszych czułościach, więc zależy komu na czym zależy ), natomiast niekoniecznie to ograniczenie jest odczuwalne w sytuacji portretu w świetle zastanym, bo warunki w których to ograniczenie się ujawnia nie sprzyjają zdjęciom portretowym w ogóle... Większym problemem jest faktycznie praca z błyskiem i "gaszenie zastanego" na klasycznym synchro.
MC - Czw 05 Maj, 2011
jaad75, ale czepiasz się tych ostatnich dla czepiania czy z jakiegoś racjonalnego powodu.
Ostatnio wypuszczoną lustrzanką Sony jest A580 i tam też natywne jest iso 200. Teraz już jesteś ukontentowany w pełni?
MC napisał/a: | Ostatnio wypuszczoną lustrzanką Sony jest A580 i tam też natywne jest iso 200 | A źródło tej informacji jeszcze podasz?
MC - Czw 05 Maj, 2011
Że ostatnia lustrzanka Sony jaka się ostatnio pokazała na rynku to A580? Wystarczy poczytać newsy.
Że natywne jest ok. iso 200? Tak twierdzi Sony. Jeśli uważasz, że jest to iso 100 to chętnie zobaczę dowód na to twierdzenie.
ghost - Czw 05 Maj, 2011
aps-c będzie SLT na bank. ff - jeszcze się tli nadzieja, ale raczej płonna.
maxdamage - Czw 05 Maj, 2011
Dzięki za odpowiedzi
A jeszcze jedno - widzę, że Nikon ma czas synchronizacji z lampą 1/200 s. Mowa o lampie wbudowanej tak? Bo jak podepnę np. SB-800 to takiego problemu nie ma?
maxdamage napisał/a: | Mowa o lampie wbudowanej tak? | Czas synchornizacji to właściwość migawki, a nie lampy. maxdamage napisał/a: | Bo jak podepnę np. SB-800 to takiego problemu nie ma? | Jakiego problemu?
MC - Czw 05 Maj, 2011
Pewnie chodzi o to, że wbudowana nie ma HSS a zewnętrzna tak.
komor - Czw 05 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | Jakiego problemu? |
Oj Arku, czemu unikasz odpowiedzi? To jest problem, bo tryb HSS niesie za sobą ograniczenie mocy, prawda? Więc istnienie czasu X-Sync można nazwać problemem.
komor napisał/a: | To jest problem, bo tryb HSS niesie za sobą ograniczenie mocy, prawda? | ...i to znaczne ograniczenie...
komor napisał/a: | Więc istnienie czasu X-Sync można nazwać problemem. | Bo ja wiem?
1) Dla mnie nie był to nigdy problem
2) Inwestować w sprzęt z migawką centralną nie mam ochoty
maxdamage - Czw 05 Maj, 2011
"Synchronizacja błysku z ktotkimi czasami pozwala na uzywanie błysku lampy z czasami otwarcia migawki krotszymi (az do najkotszego) niz czas synchronizacji aparatu z lampą błyskową"
"D90 i SB800 możesz używać z każdym czasem ... Oczywiście mając lampę na aparacie lub też w CLS'ie. Jeśli masz czas synchronizacji ustawiony na Auto-FP to możliwe, że w lampie musisz włączyć tryb HSS (czy coś podobnego) (u mnie w Metz'u nazywa się to HSS). Wtedy jak czas jest dłuższy od czasu synchro, lampa działa w normalnym iTTL'u. Jeśli jest krótszy, działa w FP (HSS) z dowolnie krótkim czasem."
Przetłumaczycie mi to z aparatowego na ludźki ?
maxdamage napisał/a: | "Synchronizacja błysku z ktotkimi czasami pozwala na uzywanie błysku lampy z czasami otwarcia migawki krotszymi (az do najkotszego) niz czas synchronizacji aparatu z lampą błyskową" | Nooo, że jak masz FP to możesz mieć czas krótszy niż x-sync.. Np 1/2000s
A jak wyłączysz FP - to przy czasach krótszych od x-sync nie będziesz miał poprawnie naświetlonego całego kadru, o ile lampa w ogóle błyśnie (mówię o TTL, wrócę do domu to mogę sprawdzić)...
MC napisał/a: | Że natywne jest ok. iso 200? Tak twierdzi Sony. Jeśli uważasz, że jest to iso 100 to chętnie zobaczę dowód na to twierdzenie. | Ja twierdzę, że dla IMX071 na pewno nie jest to ISO200, bo sugeruje to zakres dynamiczny i poziom szumu. Dla IMX021/038 natywnym jest ponoć ~ISO140:
http://home.comcast.net/~...acteristics.htm
maxdamage napisał/a: | Przetłumaczycie mi to z aparatowego na ludźki ? | Chyba jeszcze zbyt wcześnie, żeby Ci to tłumaczyć. Poczytaj o konstrukcji migawki szczelinowej i zasadzie działania trybu HSS/FP. Było również na tym forum, w dziale o lampach i oświetleniu.
MC - Pią 06 Maj, 2011
jaad75 napisał/a: | dla IMX071 |
Nie wiem co to jest i nawet Ci szczerze powiem, że jestem zbyt leniwy, aby chcieć to wiedzieć. Piszę to, co podaje producent. Pewnie przy innych aparatach iso podawane też się różni od prawdziwego.
jaad75 - Pią 06 Maj, 2011
MC napisał/a: | Nie wiem co to jest | IMX071 - matryca z A580, D7000, K-5 itd. IMX021/038, matryca z A700, D300/D300s, D90 itd.
MC napisał/a: | Pewnie przy innych aparatach iso podawane też się różni od prawdziwego. | Ale nie o tym teraz mowa...
|
|