forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Pentax-smc FA 43 mm f/1.9 Limited

Arek - Czw 05 Maj, 2011
Temat postu: Test obiektywu Pentax-smc FA 43 mm f/1.9 Limited
http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=224

Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek

MM - Czw 05 Maj, 2011

Ale się dyskusja rozwinęła.... fanatycy wymarli czy ich blokujecie? :razz:
komor - Pią 06 Maj, 2011

W komentarzach pod testem jest już 57 wpisów. :)
jaad75 - Pią 06 Maj, 2011

Tak wygląda koma na f/1.9 w przypadku mojego egzemplarza:

tak CA i rozdzielczość dla f/1.9:

a tak dla f/2.8, gdzie ponoć CA jest największa:

Po lewej środek, po prawej sam róg kadru, wołane na domyślnych parametrach LR.

multics - Pią 06 Maj, 2011

Czyli jak? Wadliwy obiektyw trafił się Redakcji do testów? Jeśli tak, to szkoda, ponieważ dalej nie wiemy jakie są właściwości optyczne tego szkła. Jeśli nie, to nie ma szału jak za obiektyw za ponad 2k zł.

multics napisał/a:
Czyli jak? Wadliwy obiektyw trafił się Redakcji do testów?
Każdy sobie może sam odpowiedzieć...
Mogę jeszcze tylko dopisać, że miałem w sumie trzy takie szkła - pierwszy miał wyraźny BF i wrócił do sklepu, to jest drugi, a trzeci, który kupiłem dla znajomego, miał na oko identyczne osiągi. To szkło zresztą ma prawo być już trochę rozklekotane, bo mam go ponad cztery lata i trochę już przeżyło... BTW, zapłaciłem za niego niecałe $370 (nówka ze sklepu)...

MC - Pią 06 Maj, 2011

Ale ten Pentax ma pecha. Co trafi do optycznych to uszkodzony albo nie potrafią obsługiwać.
kozidron - Pią 06 Maj, 2011

Coś z tym "Wietnamem" jest na rzeczy, rozrzuty jakościowe zdarzają się wszystkim, moim zdaniem żadna sensacja. Oczywiście w przypadku pentaxa, jak zwykle fanatycy doszukują się sensacji.

jaad75 domyślam się, że masz "Japończyka" ?

B o g d a n - Pią 06 Maj, 2011

GOOOOOOOOOOOOD MORNING VIETNAAAM !!!
:wink:

Ciniol - Pią 06 Maj, 2011

MC napisał/a:
Ale ten Pentax ma pecha. Co trafi do optycznych to uszkodzony albo nie potrafią obsługiwać.

hahaha, nie wiem czemu, ale zawsze mam takie wrażenie. Nikony zawsze trafiają z dziwnie wielkimi aberracjami, Pentaxy zawsze z odrzutów produkcyjnych, a Olympusy w ogóle. :P

MC - Pią 06 Maj, 2011

Bo tylko Sony myśli o tym, żeby wybierać egzemplarze.

wszędzie spisek, najpierw sztuczna mgła a teraz to :wink:
multics - Pią 06 Maj, 2011

Nie no ;) Spisek nie spisek, najlepiej byłoby testować 2-3 egzemplarze, ale trzeba mieć świadomość że jest to deko mało prawdopodobne :)

kozidron napisał/a:
jaad75 domyślam się, że masz "Japończyka" ?
Tak, oczywiście, wszystkie trzy egzemplarze były MIJ. Dotychczas miałem w ręce tylko jednego Limiteda FA MIV (akurat był to 77Ltd), ale nie zauważyłem różnic w osiągach... Tyle, że ja mam raczej szczęście do obiektywów, nie to co mistrz Arek... :razz:
Nie znam jednak nikogo z 43Ltd w wersji wietnamskiej, więc nie wiem na ile ten test jest reprezentatywny dla współczesnych egzemplarzy tego szkła - w każdym razie, gdybym dostał egzemplarz z taką komą, to wiedząc jak powinien zachowywać się ten obiektyw, po prostu odesłałbym go do sklepu. Dla mnie ten obiektyw jest uszkodzony, ale być może to uszkodzenie można zdiagnozować jako "Assembled in Vietnam".

Arek - Pią 06 Maj, 2011

Pewne serie DA* robione w Wietnamie były jakie były. Zresztą można sprawdzić w naszych testach, bo jak zwykle nam się trafiły te złe, a wszystkim innym lepsze.
MM - Pią 06 Maj, 2011

Tutaj dochodzimy do tzw. podstaw, czyli ogólnej przydatności testów. Jakie by zarąbiste procedury nie i jak świetni by nie byli testerzy to wyniki będą w najlepszym razie takie jakie akurat mógł dać dany egzemplarz testowanego obiektywu. Dlatego po raz enty piszę, żeby przy wyborze optyki w największym odczuciu kierować się własnym zdaniem, odczuciem, wrażeniami z obcowania z jakimś szkłem (jak tylko ktoś ma taką możliwość), własnymi uwagami i wnioskami a nie kierować się TYLKO i WYŁĄCZNIE wynikami jakichkolwiek testów na jakimkolwiek portalu czy w jakimkolwiek piśmie. Zdrowy rozsądek niech będzie górą. Są przypadki, że takie samo szkło w różnych testach wypada całkowicie różnie. Jeżeli jednak wszędzie jest bardzo super to albo to jest faktycznie coś niezłego albo siony kupiło sobie kolejną reklamę :razz:

Widzę Panowie, że się "mocno" lubicie ale tak szczerze, to te docinki "o dzieleniu przez dziesięć " i "o mistrzu" umniejszają wam obu - dajcie spokój, bo to niczemu nie służy.

Arek napisał/a:
Pewne serie DA* robione w Wietnamie były jakie były
Owszem, zgadza się - pierwsza seria DA*16-50 była tragiczna (choć i tam zdarzały się dobrze działające egzemplarze - sam widziałem jeden taki), ale mam też wietnamskie DA*200, do którego nie mogę mieć najmniejszych zastrzeżeń, czy bardzo dobry optycznie egzemplarz D-FA100...
Arek napisał/a:
Zresztą można sprawdzić w naszych testach, bo jak zwykle nam się trafiły te złe, a wszystkim innym lepsze.
Widzisz na załączonym obrazku jak wygląda koma u mnie, widziałeś też obrazki ze szkła filorpa - czy to jest choć trochę podobne do tego co wyszło w testowanym egzemplarzu? IMHO, to jest standardowa jakość tego szkła w wersji MIJ (i to w tej jak twierdzą niektórzy gorszej, bezołowiowej odmianie) - pozostaje odpowiedzieć na pytanie jak wygląda standardowa jakość w wersji MIV, bo formuła optyczna się nie zmieniła, a szkło ponoć nadal pochodzi z Japonii, więc pozostaje kwestia jakości pracy wietnamczyków... Jeszcze raz powtórzę - ja bym taki obiektyw odesłał do sklepu, pytanie tylko ile osób zrobiłoby to, nie mając punktu odniesienia...
Arek - Pią 06 Maj, 2011

Ale Wy mi pokazujecie zdjęcia z obiektywu, którego już nie ma na rynku. W tym problem. Albo w kwestii interpretacji...

Możemy założyć, że po przeniesieniu produkcji z Japonii do Wietnamu nic się nie zmieniło i wszystkie FA43 są świetne, a znowu nam biednym trafił się bubel.

Możemy też założyć, że to co wychodzi z fabryk w Wietnamie to już nie to samo co kiedyś i w związku z tym porównywanie do szkieł Made in Japan i wnioskowanie, że nasz egzemplarz był jakoś wyjątkowo wadliwy jest mocno na wyrost.

Nie mi rozsądzać, który wariant jest słuszny i wyciągać wnioski. Ja tylko przetestowałem pochodzący z legalnej dystrybucji i firmowany marką Pentax obiektyw. I napisałem co wyszło.

Koszmary które wychodziły w przypadku DA* robionych wietnamskich fabrykach sugerują jednak coś niecoś...

Arek napisał/a:
Ale Wy mi pokazujecie zdjęcia z obiektywu, którego już nie ma na rynku. W tym problem.
Arek napisał/a:
w związku z tym porównywanie do szkieł Made in Japan i wnioskowanie, że nasz egzemplarz był jakoś wyjątkowo wadliwy jest mocno na wyrost.
No cóż, mogę pokazać tylko zdjęcia z mojego egzemplarza... Nie mam i nie miałem własnego Limiteda MIV, ale jak dowodzą choćby testy Limitedów DA, w Wietnamie też potrafią zrobić dobre obiektywy i jakoś ciężko mi uwierzyć, że nagle popsuli 43Ltd do tego stopnia, że to co wyszło Wam w teście jest reprezentatywne dla przeciętnej jakości tego szkła. Ciężko mi również uwierzyć, że ja, czy filorp (a zwłaszcza filorp :razz: ), trafiliśmy na jakieś wybitne sztuki obiektywów MIJ... Tak, wiem, że znowu dochodzimy do kwestii testowania kilku egzemplarzy, ale co zrobić...
komor - Pią 06 Maj, 2011

Pentax 100 Macro WR niedawno testowany też był Assembled in Vietnam a wyniki wyszły bardzo bardzo. Szkła szerokie i jasne chyba łatwiej popsuć w montażu?
michal5150 - Sob 07 Maj, 2011

W jaki sposób zrobić test na komę? Mam tego limiteda, wersję assembled in Vietnam, z ciekawości zobaczyłbym jak to wygląda u mnie.
hijax_pl - Sob 07 Maj, 2011

michal5150, weź małe punktowe źródło światła i umieść w rogu kadru. Ot i cała filozofia.

A więc u mnie wygląda tak (limited assembled in Vietnam):

Centrum (po lewej) i narożnik (po prawej).

jaad75 - Sob 07 Maj, 2011

michal5150, przydałoby się zrobić to z trochę większej odległości, tak, by dioda na cropie była podobnej wielkości jak w teście.

jaad75 napisał/a:
michal5150, przydałoby się zrobić to z trochę większej odległości, tak, by dioda na cropie była podobnej wielkości jak w teście.

Już poprawione.

jaad75 - Sob 07 Maj, 2011

Arek, dalej twierdzisz, że testowany egzemplarz nie był uszkodzony?
Arek - Nie 08 Maj, 2011

Na razie jest 1:1. Poza tym, to nadal niczego nie dowodzi. Bo łatwiej na forum znaleźć czytelnika, który pochwali się, że to jemu właśnie trafiła się dobra wersja niż takiego, który pokaże słabą sztukę.

Poza tym, ja wciąż nie wiem, który egzemplarz jest reprezentatywny dla partii schodzących obecnie z Wietnamu. Być może jest tak jak z DA*, że całe partie były walnięte. Może kiedyś, w wolnej chwili, sprawdzę jeszcze jeden egzemplarz. Na razie nie mam na to czasu, a zasada jest u nas prosta:

http://optyczne.pl/faq.html#1

Jestem jednak gotowy zrobić wyjątek od tej zasady. Jeśli firma Hoya/Pentax napisze do mnie maila i złoży mi propozycję wypożyczenia do testów powiedzmy 3-4 sztuk tego obiektywu w wersji MIV o zauważalnie różniących się numerach seryjnych, to rozważę ponowny test :)

jaad75 - Nie 08 Maj, 2011

Arek napisał/a:
Poza tym, ja wciąż nie wiem, który egzemplarz jest reprezentatywny dla partii schodzących obecnie z Wietnamu. Być może jest tak jak z DA*, że całe partie były walnięte.
Oczywiście, to jest bardzo możliwe, choć wydaje mi się, że takie stosunkowo proste szkiełko trudniej zepsuć.
Arek napisał/a:
Jestem jednak gotowy zrobić wyjątek od tej zasady. Jeśli firma Hoya/Pentax napisze do mnie maila i złoży mi propozycję wypożyczenia do testów powiedzmy 3-4 sztuk tego obiektywu w wersji MIV o zauważalnie różniących się numerach seryjnych, to rozważę ponowny test :)
Na to bym nie liczył, ale miło, że chociaż w drodze wyjątku dopuszczasz taką możliwość... :wink:
BTW, jeśli takie obiektywy wypożyczyłaby Ci Hoya, to z pewnoscią byłby to przebrane sztuki, więc nadal nic byśmy nie wiedzieli... :smile:

Arek - Nie 08 Maj, 2011

To jesteśmy w kropce, bo na Apollo też nie możemy liczyć. Kilka razy prosiłem ich o różne Limitedy, nie sprowadzili żadnego.

No cóż, firma Apollo w roli oficjalnego dystrybutora, to niestety główny problem marki Pentax w Polsce... Pozostaje ewentualnie liczyć na konkretne sklepy, typu Fotozakupy właśnie...
lotofag - Nie 08 Maj, 2011

Arek napisał/a:
Bo łatwiej na forum znaleźć czytelnika, który pochwali się, że to jemu właśnie trafiła się dobra wersja niż takiego, który pokaże słabą sztukę.

Ja bym powiedział, że jest dokładnie odwrotnie - jak ktoś trafi słabą/uszkodzoną sztukę to często trąbi o tym na prawo i lewo wylewając żale nieraz na kilku forach :wink:
W dodatku obiektyw w Polsce nietani, już przecież pod testem są komentarze że straszna lipa te Limitedy :mrgreen:

lotofag napisał/a:
W dodatku obiektyw w Polsce nietani, już przecież pod testem są komentarze że straszna lipa te Limitedy :mrgreen:
Jak kogoś na coś nie stać, to zazwyczaj w ten sposób lubi się dowartościować - vide komentarze pod wszystkim co dotyczy Leiki... :smile:
Sunders - Nie 08 Maj, 2011

lotofag napisał/a:
jak ktoś trafi słabą/uszkodzoną sztukę to często trąbi o tym na prawo i lewo wylewając żale nieraz na kilku forach
W dodatku obiektyw w Polsce nietani, już przecież pod testem są komentarze że straszna lipa te Limitedy

Ciekawe ilu z wypowiadających się miało ten obiektyw w rękach :???:

lotofag - Nie 08 Maj, 2011

Ten pewnie nie tak wielu, ale to była ogólniejsza myśl :wink:

Komor, co Ty mi żeś tam w poście wyedytował?

MC - Nie 08 Maj, 2011

lotofag, a ja bym się nie zgodził. Bo po pierwsze często trzeba sobie racjonalizować zakup, a po drugie w przypadku świadomości nabycia gorszego egzemplarza i przyznania siędo tego - może być problem z odsprzedażą.

lotofag napisał/a:
Cytat Ci się popsuł... :smile:

MC, tyle, że w przypadku nabycia gorszego egzemplarza można go po prostu wymienić/zwrócić... Problem, że w tym, że trzeba najpierw wiedzieć, że jest gorszy niż powinien być...

michal5150 - Nie 08 Maj, 2011

jaad75 napisał/a:
... Problem, że w tym, że trzeba najpierw wiedzieć, że jest gorszy niż powinien być...

W tym sęk. Gdyby nie test na optycznych to nigdy by mi do głowy nie przyszło testować w taki sposób obiektyw i zastanawiać się czy jest sprawny czy nie. Po prostu kupiłem i zacząłem robić zdjęcia.
Mój obiektyw ma dosyć niski nr seryjny - 0027***, a kupiłem go ok. cztery miesiące temu. Nr testowanego obiektywu na optycznych to 38*****, więc albo trafił mi się jakiś leżak magazynowy z początków produkcji w Wietnamie, albo mają w fabryce niezły przerób dzienny, że na kontrolę jakości już czasu nie starcza :mrgreen:

michal5150, faktycznie więc przydałoby się więcej sampli z obiektywów produkcji wietnamskiej z różnych serii... Tyle, że to bardziej wykonalne na forum Pentaksa niż tutaj...
komor - Nie 08 Maj, 2011

jaad75 napisał/a:
lotofag napisał/a:
Cytat Ci się popsuł... :smile:

Dokładnie. Rozwalony znacznik naprawiłem.

filorp - Wto 10 Maj, 2011

obiektyw ma 8 listków przesłony a nie 7 jak jest w bazie danych optycznych. Ciekawe czy wersja vietnamska ma rzeczywiście tylko 7....?
michal5150 - Wto 10 Maj, 2011

Moja wersja (Vietnam) ma 8 listków przysłony.
MCR - Sro 11 Maj, 2011

Arek napisał/a:

Czy Arku będziesz na tyle pobłażliwy :razz: i wystarczy że byłoby to załatwiane na poziomie dystrybutora (czytaj Apollo) ? Myślę, że można w rozsądnym czasie dostarczyć Wam 4 sztuki MIV FA43...

LDevil - Sro 11 Maj, 2011

Ciekawym dodatkiem do testu byłaby informacja od serwisu czy dany egzemplarz obiektywu jest technicznie sprawny czy też nie.