forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - telekonwerter + obiektyw makro

kajlen - Sob 07 Maj, 2011
Temat postu: telekonwerter + obiektyw makro
Witajcie.

Przeglądając ostatnio internet zainteresowały mnie (po raz któryś już) telekonwertery. Konkretnie zainteresowało mnie jak użycie takiego telekonwertera z obiektywem makro wpływa na skalę odwzorowania jaką w efekcie dostajemy. Zakładając, że mamy obiektyw makro 50mm f/2.8, po zamontowaniu telekonwertera x2 dostaniemy 100mm f/(tu już zalezy od tego jaki to telekonwerter - w makro to w zasadzie nie ma znaczenia) i skalę odwzorowania nadal 1:1?

dr11 - Sob 07 Maj, 2011

Telekonwerter to taki optyczny crop. Jak go dołączysz do zestawu dającego skalę 1:1, otrzymasz skalę krotność.telekonwertera:1, przy zachowaniu tej samej odległości. Natomiast druga sprawa to jakość obrazu. Tutaj można doprowadzić w końcu do sytuacji, że dokładanie kolejnego elementu optycznego zdegraduje obraz na tyle, że równie dobrze mógłbyś powiększyć go cyfrowo.
hijax_pl - Sob 07 Maj, 2011

Telekonwerter nie zmienia ogniskowej (choć dla dużych odległości tak sie właśnie wydaje) ale powiększa obraz. O tyle ile ma w swojej metryczce ;-)

Zatem skala odwzorowania zmieni sie o tyle jaki teleconwerter zastosujemy. Jeśli będzie to 2x założony na obiektywie dającym 1:1, wynikowo uzyskamy 2x 1:1 = 2:1

A do tego wszystkiego ma się głębia ostrości? Też się nie zmienia?

kajlen napisał/a:
A do tego wszystkiego ma się głębia ostrości?
Głębia ostrości zależy od użytej przysłony i skali odwzorowania (powiększenia). Zmieniasz powiększenie to i głębia się zmienia...

Ok. Załóżmy, że mam ustwione wyjściowo f/11. Zakładam konwerter i robi mi się f/22 (przy założeniu, że zabiera on 2 stopnie). Jeżeli miałem jakąś głębię x na f/11 to po założeniu konwertera mam większą głębię niż to x bo f mi wzrosło, ale dodajemy sprawę powiększenia razy 2 i...? Głębia maleje 2 razy? Dobrze rozumuję?
dr11 - Sob 07 Maj, 2011

kajlen, głębia będzie mniejsza około 2x. Można to przeliczyć kalkulatorem:
http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/

C30D.
Dla 50mm, f/11 i odległości do obiektu 2m - 69 cm
Dla 100mm, f/22 i odległości do obiektu 2m - 32.9 cm

kajlen napisał/a:
Jeżeli miałem jakąś głębię x na f/11 to po założeniu konwertera mam większą głębię niż to x bo f mi wzrosło
f nie wzrasta ;) Przeliczanie f to taki skrót myślowy mający na celu kompensację starty światła. Tzn wzrasta w ten sposób, że przy niezmienionym otworze względnym, "zwiększamy ogniskową", czyli liczba przysłony się zwiększa.

Głębia zależy jednak od odległości przedmiotowej (której nam telekonwerter nie zmienia) oraz otworu przysłony (który się też nie zmienia). To co się zmienia - to powiększenie, a to ma wpływ na wartość krążka rozproszenia. Po prostu powiększając obraz powiększasz te krążki.

dr11 - Sob 07 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
głębia ostrości będzie taka sama
Patrząc na pełny kadr będziesz widział 2x mniej. Zatem skala odwzorowania się zmieni, czyli głębia też. Sprawdź za oknem, ja właśnie sprawdziłem :)

f/4.5

100mm

100mm + TC 1.4

dr11, że tak powiem wkleiłeś foty jak edytowałem swojego posta :lol:

Czyli wychodzi na to, że jeśli już teraz mam problemy z głębią używając obiektywu 105mm Macro (te 50 było przykładowe) to po założeniu jakiegokolwiek telekonwertera, czy x2 czy x1.4, problemy będą jeszcze większe...

Dziękuję za przykłady, przelicznik i w ogóle za pomoc :)

Cytat:
Czyli wychodzi na to, że jeśli już teraz mam problemy z głębią używając obiektywu 105mm Macro (te 50 było przykładowe) to po założeniu jakiegokolwiek telekonwertera, czy x2 czy x1.4, problemy będą jeszcze większe...
Tak.

Im większe powiększenie - tym większe problemy.. Niestety...

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 22:17 ]
kajlen napisał/a:
Dziękuję za przykłady, przelicznik i w ogóle za pomoc :)
Pamiętaj, że te kalkulatory nie dadzą dobrych wyników przy odległościach makro ;)
kivirovi - Pon 11 Lip, 2011

Uzywajac telekonwertera nakrecanego z przodu (Nikon TC3ED) z kompaktem Fuji E900 zauwazylem, ze odleglosc min. ostrosci oddala sie, tak ok. 3x. Wiec hijax ma absolutna racje.