forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - problem z ostrością

logitech55 - Sob 07 Maj, 2011
Temat postu: problem z ostrością
Ok. rok temu aparat mi upadł z 18-55 VR po wstępnych oględzinach uszkodzona lampa błyskowa (pęknięty 1 zawias i brak szybki) i zacięty obiektyw lampę zamknąłem a na obiektyw użyłem trochę siły i puścił. Rok używałem i tydzień temu zakupiłem 35 f1,8. i pojawia się problem telecentryczności prawa strona ostrzejsza od lewej (kompletne mydło). Sprawdziłem również z kitem i również problem występuje chociaż w mniejszym stopniu.

Czy podczas upadku (a może był już od nowości) mógł uszkodzić się aparat (co w szczególności ) i jaki może być koszt naprawy.

hijax_pl - Sob 07 Maj, 2011

logitech55 napisał/a:
Czy podczas upadku /.../ mógł uszkodzić się aparat
TAK
logitech55 napisał/a:
i jaki może być koszt naprawy.
To zależy gdzie będziesz naprawiał. Możesz wysłać do wyceny...
logitech55 - Nie 15 Maj, 2011

Pożyczyłem obiektyw 55-200 VR i problem nie występuje więc to chyba wina obiektywu. Szkiełko wyśle do serwisu na naprawę.

I tak swoją drogą żeby sprzedawać takie rzeczy z wadami.

moronica - Nie 15 Maj, 2011

ja bym raczej radzila sprawdzic tego 35mm na innym korpusie bo skoro korpus ci upadl i widzisz ten sam problem na innym szkle no to jednak to chyba upadku wina a ze problem w najwiekszym stopniu widac korzystajac wlasnie z 35mm no to chyba jasne dlaczego

moronica napisał/a:
skoro korpus ci upadl i widzisz ten sam problem na innym szkle

Napisałem ze problem nie występuje

logitech55, ale w pierwszym poscie stwierdziles, ze wystepuje z 35mm i z 18-55mm

18-55 też upadł i jak się bardziej przyjrzeć to jest lekko skrzywiony w lewą stronę i na "chama" go odblokowałem

sprawdz ta stalke z innym korpusem by sie potem nie frustrowac jak ci serwis ja odesle bo nie znajda wady