|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Matówka do 40D
jarmat62 - Nie 08 Maj, 2011 Temat postu: Matówka do 40D Mam pytanie czy ktoś używa takiej matówki z klinem
http://allegro.pl/matowka...1588023661.html
czy jest warta zakupu i jak wygląda montaż.
komor - Nie 08 Maj, 2011
Hm… trudno powiedzieć, bo ani nazwy producenta, ani pudełka, ani nawet całej matówki nie widać na zdjęciach…
dr11 - Nie 08 Maj, 2011
jarmat62, akurat takiej to nie, ale używałem tego typu z 350D. Ze szkłami ciemniejszymi niż f/2.8 musiałem robić korektę ekspozycji na minus, bo klin się robi ciemniejszy, światłomierz traktował to jako niedoświetlenie i podbijał ekspozycję. Ale możliwe, że ustawienie w 40D jej jako precyzyjnej (S) da lepsze rezultaty i nie będzie tego problemu. Niestety nie mam jak sprawdzić, bo tamta do 40D nie pasuje...
jarmat62 - Nie 08 Maj, 2011
komor napisał/a: | Hm… trudno powiedzieć, bo ani nazwy producenta, ani pudełka, ani nawet całej matówki nie widać na zdjęciach… |
nie pisałem jeszcze do gościa o więcej szczegółów ale może to coś takiego
http://www.focusingscreen...b1c4d1ed3acefda
jednak cena wskazywała by że to jednak nie ta firma??
ophiuchus - Nie 08 Maj, 2011
jarmat62, wszyscy polecają matówki katzeye, ale cena też jakoś szczególnie zachęcająca nie jest
http://www.katzeyeoptics....--prod_40D.html
komor - Nie 08 Maj, 2011
Za okolice stówy można też kupić po prostu matówkę Canona, Ef-S. Jest osobny wątek na jej temat.
pasiasty - Pon 09 Maj, 2011
to raczej będzie coś takiego: http://www.linkdelight.co...eyword=focusing
mam taką matówkę od paru dni, na razie mogę powiedzieć, że dało się ją założyć, choć nie było łatwo, precyzja wykonania pozostawia nieco do życzenia
z obiektywami do f/4 działa zarówno klin, jak i mikropryzmaty, ciemniejszego obiektywu nie mam, nie próbowałem też przymykać ręcznie
nie zauważyłem problemu typu front/back focus przy ręcznym ostrzeniu
na pomiar ekspozycji ma wpływ, ale jeszcze nie zbadałem jaki - w każdym razie jest to raczej nie do uniknięcia, w przypadku 40D, który nie ma odpowiedniej opcji w menu
matowa część tej matówki jest zupełnie inna niż standardowej, nie jest to soczewka Fresnela - obiekty poza głębią ostrości są jakby za mgłą
komor - Pon 09 Maj, 2011
pasiasty napisał/a: | w przypadku 40D, który nie ma odpowiedniej opcji w menu |
Masz na myśli, że nie wiadomo co ustawić w C.Fn. IV-5 (Focusing screen)? Spróbowałeś pozycję Ef-S?
pasiasty - Pon 09 Maj, 2011
jeszcze nie, ale Ef-S nie ma klina i mikropryzmatów
bacruk - Pon 09 Maj, 2011
Niestety zakładanie wynalazków = kłopoty z ekspozycją.
Proponuje canonowską ef-s. Dla mnie jej funkcjonalność jest wystarczająca.
jaad75 - Wto 10 Maj, 2011
bacruk napisał/a: | Dla mnie jej funkcjonalność jest wystarczająca. | A używałeś kiedyś prawdziwej matówki MF?
bacruk - Wto 10 Maj, 2011
jaad75, skupiamy się na tym co jest dostępne do 40d i poprawnie funkcjonuje
Sprawdzałem na 50d "niefirmówki" z klienem/rastrem. Niestety więcej ztym kłopotów niż pożytku. Dlatego napisałem powyższe.
luke130 - Wto 10 Maj, 2011
bacruk napisał/a: | jaad75, skupiamy się na tym co jest dostępne do 40d i poprawnie funkcjonuje
Sprawdzałem na 50d "niefirmówki" z klienem/rastrem. Niestety więcej ztym kłopotów niż pożytku. Dlatego napisałem powyższe. |
Widocznie próbowałeś jakichś "wynalazków". Sprubój czegoś sprawdzonego typu Katzeye lub Focusingscreen. Link do pierwszego masz już a do drugiego: http://www.focusingscreen...php?cPath=21_42
forrest - Czw 12 Maj, 2011 Temat postu: Matówka do 5dm2 Witam,
Na wstępie chciałbym przeprosić autora wątku, że się wcinam, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu, a mój jest podobny, ale dotyczy innego korpusu.
Mam 5dm2 i zainteresowany jestem wymianą matówki na „precyzyjną”. Po przeszukaniu internetu i przeczytaniu kilku wątków na tym i innych forach chciałbym przy Waszej pomocy podsumować temat (a może jeszcze go rozwinąć) by móc świadomie wybrać.
Pod uwagę na tę chwilę biorę następujące rozwiązania:
Eg-A
Eg-D
Eg-S
Focusing Screen
Na czym polega precyzyjność firmowych matówek Canona?
Chcę poznać wady i zalety wszystkich wymienionych matówek. Które ewentualnie polecacie? Bardziej skłaniam się ku tej matówce . Jest z wymienionych najdroższa, ale może najbardziej precyzyjna, co sądzicie?
Wspominano coś jeszcze o produktach firmy KatzEye, ale z tego co widzę nie mają do 5-tki.
Całe to zamieszanie oczywiście z myślą o manualnym ostrzeniu (mam trochę szkieł M42 i przejściówkę z dandelionem).
Temat oczywiście potraktowany wybiórczo, bo znalazłem też produkty, których cena przekracza 300 dolców więc im na tę chwilę uwagi nie poświęciłem.
Pzdr
komor - Czw 12 Maj, 2011
Podejrzewam, że Eg-S do piątki to jest do samo co Ef-S do korpusów 2-cyfrowych, więc w wątku, który linkowałem parę postów wyżej możesz poczytać jak się z tym pracuje. Pozostałe matówki Canona masz opisane gdzieś na ich stronach i są one do architektury i czegoś tam jeszcze, czyli w sumie do innych zadań niż ręczne ostrzenie.
O matówkach z Focusing Screen było parę razy na tym forum, ale konkretnej opinii chyba nikt nie napisał. Jaad używa chyba matówki z KatzEye i chwalił, ale to już niech on pisze, bo ja z pamięci lecę.
forrest - Czw 12 Maj, 2011
komor napisał/a: | Podejrzewam, że Eg-S do piątki to jest do samo co Ef-S do korpusów 2-cyfrowych, więc w wątku, który linkowałem parę postów wyżej możesz poczytać jak się z tym pracuje. Pozostałe matówki Canona masz opisane gdzieś na ich stronach i są one do architektury i czegoś tam jeszcze, czyli w sumie do innych zadań niż ręczne ostrzenie.
O matówkach z Focusing Screen było parę razy na tym forum, ale konkretnej opinii chyba nikt nie napisał. Jaad używa chyba matówki z KatzEye i chwalił, ale to już niech on pisze, bo ja z pamięci lecę. |
Dzięki komor,
z tym Eg-S to dziwne bo podawana wszędzie jest jako dedykowana do 5-ki m2
komor - Czw 12 Maj, 2011
forrest napisał/a: | z tym Eg-S to dziwne bo podawana wszędzie jest jako dedykowana do 5-ki m2 |
No i prawidłowo. Ja miałem na myśli, że jest to taki sam rodzaj matówki (jeśli chodzi o charakterystykę i cechy) co Ef-S, ale oczywiście rozmiar jest dopasowany do większego wizjera 5D II.
dr11 - Czw 12 Maj, 2011
Seria S do 5D jest dla mnie dobra tak do f/2.8, od bidy do f/4. Zredukowanie zdolności skupiającej tej matówki (słabiutka soczewka fresnela) powoduje mniejszą ilość światła, jaka dociera do oka. O ile z jasnymi stałkami jest mioduś obrazek (GO widoczna już od f/1.6, standardowa od ok. f/2.2), to z takimi f/4 może być już niekomfortowo w pomieszczeniach. Używam Ee-S naprzemiennie ze standardową.
forrest - Pią 13 Maj, 2011
Dzięki Panowie za odzew,
generalnie zależy mi na matówce z mikrorastrem; z klinem i rastrem byłoby fajnie; trójpodział do tego to już wypas, ale nie jest niezbędny.
Najbardziej obawiam się utraty jasności w wizjerze , ale spotkałem się z opiniami, że do f/11 w ostateczności dają radę te matówki, więc chyba zaryzykuję.
Pzdr
|
|